Alimentația copilului mic

Sfaturi privind o alimentație corectă a copilului mic. Alimente recomandate, discuții pe grupe de alimente și greșeli frecvente ale părinților.

Alimente interzise în alimentația bebelușului

Odată ce începi diversificarea alimentației, apare o întrebare firească: ce alimente să eviți? În continuare poți afla care sunt alimentele interzise în alimentația bebelușului.

Care sunt alternativele vegetale pentru laptele de vacă la copiii mici?

Băuturile vegetale sunt obținute în urma procesării specifice a leguminoaselor, nucilor, cerealelor sau a cartofilor. Cele mai comune exemple sunt: laptele de soia, de migdale și cel de orez. Sunt acestea alternative sănătoase pentru laptele de vacă la copii?

Care sunt porțiile corecte de alimente pentru copiii mici?

Unele detalii precum estimarea porțiilor de alimente pun însă în dificultate părinții. Aflați din articol care sunt gramajele recomandate în funcție de grupele alimentare majore pe care le reprezintă:

Surse alimentare de vitamina B9 (acid folic)

Vitamina B9 este esențială pentru dezvoltarea creierului, producția de ADN și ARN, dezvoltarea celulelor și a țesuturilor, mai ales în perioada intrauterină, în primul an de viață și copilărie.

Băuturi recomandate celor mici

Cele mai recomandate băuturi pentru copii sunt apa și laptele, apa plată fiind cea mai bună alternativă împotriva setei. Iată care sunt însă, băuturile care ar trebui limitate în dieta celui mic.

Calciul la copii

Calciul este un mineral esențial, găsit în unele alimente, adăugat în altele, dar disponibil și sub formă de suplimente nutritive. Aportul de calciu pe durata copilăriei și adolescenței influențează considerabil dezvoltarea masei osoase.

Surse alimentare de iod

Iodul este un mineral întâlnit în mod natural în unele alimente și utilizat pentru suplimentarea altora. Este necesar pentru producția hormonilor tiroidieni esențiali pentru dezvoltarea fizică, neuronală, pentru funcțiile reproductive și metabolism.

Surse alimentare de fier

Fierul este un mineral cu funcții vitale în organism ce favorizează transportul oxigenului de către celulele roșii sangvine de la plămâni la țesuturi.

Surse alimentare de vitamina D

Vitamina D este esențială copiilor și adulților pentru menținerea sănătății oaselor și dinților, și de asemenea ajută organismul să asimileze calciul din alimente.

Surse alimentare de calciu

Calciul este un mineral esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor. Iată care sunt principalele surse de calciu recomandate copiilor, atât surse lactate, cât și vegetale.

Influența părinților asupra comportamentului alimentar la copii

Părinții pot să exercite o influență majoră asupra comportamentului alimentar al copiilor în primii ani de viață, corespunzători perioadei diversificării alimentației și a micii copilării (1-3 ani) și ulterior asupra statusului nutrițional și ponderal al acestora.

Pachețelul pentru școală

În timp ce în unele școli sau grădinițe copiii beneficiază de un prânz cald, de obicei copiii trebuie să vină cu pachețelul de acasă. Acesta este extrem de important, deoarece are o contribuție substanțială la necesarul energetic și nutritiv al copilului.

Dulciurile la copiii mici

Tuturor copiilor si inclusiv adultilor le plac dulciurile. Dupa varsta de 1 an puteti include si dulciurile in dieta copilului mic, insa cu moderatie. Primul lucru de care trebuie sa tineti cont este alegerea dulciurilor - nu faceti greseala de a da

Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani

Din dorinta de a-si hrani copii si de ale satisface poftele in orice moment, parintii fac anumite greseli, de altfel foarte comune, in alimentatia celor mici. Va spunem care sunt obiceiurile alimentare care trebuie evitate si cum le puteti schimba.

Când pot să-i dau bebelușului să bea apă?

Alături de alimentație, cantitatea de lichide pe care bebelușul o primește joacă un rol la fel de important. Întrebarea „când pot să îi dau bebelușului să bea apă?” este o întrebare foarte frecventă în rândul mămicilor. Mai multe informații aici.

Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor

Grasimile nesaturate sunt benefice cresterii si dezvoltarii, insa cele saturate sunt nocive. Dulciurile, preferatele copiilor, contin multe calorii si putini nutrienti. Ce e de facut? Cum alcatuim o masa potrivita copiilor, fara a sacrifica gustul?

Carnea la copil

Carnea face parte din grupa alimentelor bogate in proteine, care contribuie la mentinerea si repararea tesuturilor corpului si la formarea masei musculare. Este carnea sigura pentru copii? Ce alte alimente bogate in proteine pot fi consumate?

Lactatele în alimentația copilului

Grupa lactatelor cuprinde lapte, iaurt și brânzeturi și constituie o sursă importantă de calciu, vitamina D și proteine. Cum alegem lactatele pentru masa copiilor? De ce cantități de lactate au nevoie cei mici pentru a fi sănătoși? Aflați mai multe!

Cereale in alimentatia copilului

Grupa cerealelor, care include paine, orez, paste fainoase, cereale si fulgi de cereale pentru micul dejun, furnizeaza cea mai mare parte a energiei necesara copilului in fiecare zi.

Legume si fructe in alimentatia copilului

Legumele furnizeaza numeroase vitamine si minerale, precum si fibre necesare pentru o buna digestie. Prin urmare, este important sa includeti o varietate de legume in dieta copilului dvs. Cum convingem copilul sa manance mai multe fructe si legume?

Top 10 alimente importante în meniul copilului mic

Vârsta, rata de creștere, apetitul și preferințele alimentare ale copilului sunt factorii care trebuie să îi ghideze pe părinți în vederea alcătuirii unui meniu echilibrat. Aflați care sunt alimentele nelipsite din dieta copilului mic:

Top 10 alimente nerecomandate copilului mic

Introducerea de noi alimente în meniul celui mic trebuie să aibă loc treptat și, important de specificat, este o responsabilitate pe care părinții trebuie să și-o asume cu mare atenție. Înainte de a concepe meniuri sofisficate pentru copil, trebuie s

Grupuri de alimente

Pentru sănătatea lui, copilul trebuie să consume o varietate de alimente pentru a-i asigura astfel necesarul de nutrienți. Fiecare grupă alimentară este importantă în alimentația copilului, pentru a-i asigura necesarul nutritiv și energetic de care acesta are nevoie pentru o devoltare armonioasă și o sănătate optimă.

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp