Surse alimentare de calciu
Autor:
Mancaș Mălina Actualizat la 27-10-2016, 4069 vizualizări
Calciul este un mineral esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor. Nivelul de calciu din organism începe să se reducă la adulții tineri, iar acest proces se intensifică odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la femei. Copiii mici și bebelușii prezintă un risc crescut de a dezvolta rahitism din cauza deficitului de calciu și vitamina D, vitamină ce favorizează absorbția calciului.
Aproximativ 99% din concentrația de calciu din organism se regăsește la nivelul oaselor. Restul se concentrează la nivelul dinților, țesuturilor moi sau în sânge. Calciul este esențial pentru contracția musculară, favorizând transmiterea semnalelor prin intermediul nervilor și a hormonilor specifici. Dacă este o carență de calciu în organism, mineralul este preluat de la oase pentru a asigura o funcționare normală a celulelor. (1)
Sursa: Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academy of Sciences (2)
Calciul este asociat de obicei cu produsele lactate. Se estimează că aproximativ 72% din procentul total de calciu provine din lapte, brânzeturi, iaurt și din alimente și preparate cu adaos de lactate. Restul de calciu este asimilat din legume și verdețuri (7%), cereale (5%), leguminoase (4%), fructe (3%), carne și pește (3%), ouă (2%) și alte alimente (3%). Fortificarea alimentelor cu calciu (cum este cazul sucului de portocale, altor băuturi sau a cerealelor instant) este o practică des utilizată în prezent pentru creșterea aportului de calciu. (2)
Lactatele sunt cea mai bogată sursă de calciu iar absorbția mineralului este favorizată de zaharurile din lapte (lactoza). De asemenea, vitamina D și fosforul favorizează absorbția calciului. Copilul nu trebuie însă să consume nici o cantitate prea mare de lapte pe zi. Consumul a mai mult de 600-800 ml lapte pe zi poate reduce aportul altor alimente prin reducerea apetitului și poate afecta într-o oarecare măsură absorbția fierului în organism.
Laptele matern și formulele de lapte sunt principala sursă de calciu pentru bebeluși. Recomandarea generală pentru copiii mici și școlari este de 2-3 porții de lactate pe zi. (1, 3)
Copiii de 1-2 ani trebuie să consume lapte integral, pentru a beneficia de toate grăsimile esențiale de care au nevoie pentru dezvoltarea sănătoasă în această perioadă. După vârsta de 2 ani se recomandă înlocuirea acestuia cu lapte cu un conținut mai redus de grăsimi sau lapte degresat. (3, 4)
Iată care sunt principalele surse lactate de calciu, în funcție de cantitatea de calciu conținută:
Sursa: National Institutes of Health (3)
* Calciul se absoarbe mai eficient din laptele matern (în proporție de aproximativ 58%) decât din formulele de lapte (38%).
Iată care sunt principalele surse non-lactate de calciu:
Sursa: National Institutes of Health (3)
* Conținutul de calciu este valabil doar pentru tofu preparat cu o sare de calciu. Tofu procesat cu o altfel de sare nu conține cantități semnificative de calciu.
Factori care scad absorbția calciului
Aproximativ 99% din concentrația de calciu din organism se regăsește la nivelul oaselor. Restul se concentrează la nivelul dinților, țesuturilor moi sau în sânge. Calciul este esențial pentru contracția musculară, favorizând transmiterea semnalelor prin intermediul nervilor și a hormonilor specifici. Dacă este o carență de calciu în organism, mineralul este preluat de la oase pentru a asigura o funcționare normală a celulelor. (1)
Necesarul de calciu în funcție de vârstă
Pentru un aport corespunzător de calciu, copiii trebuie să beneficieze de alimente sănătoase și variate, în funcție de vârstă și de nivelul de dezvoltare. Bebelușii, copiii mici și adolescenții au nevoie de următoarele doze zilnice recomandate (DZR) de calciu:Vârsta | DZR de calciu |
0-6 luni | 200 mg |
7-12 luni | 260 mg |
1-3 ani | 700 mg |
4-8 ani | 1000 mg |
9-18 ani | 1300 mg |
Calciul este asociat de obicei cu produsele lactate. Se estimează că aproximativ 72% din procentul total de calciu provine din lapte, brânzeturi, iaurt și din alimente și preparate cu adaos de lactate. Restul de calciu este asimilat din legume și verdețuri (7%), cereale (5%), leguminoase (4%), fructe (3%), carne și pește (3%), ouă (2%) și alte alimente (3%). Fortificarea alimentelor cu calciu (cum este cazul sucului de portocale, altor băuturi sau a cerealelor instant) este o practică des utilizată în prezent pentru creșterea aportului de calciu. (2)
Calciul din produsele lactate
Cantitatea de calciu alimentar este măsurată în miligrame (mg). De exemplu, o cană de lapte conține aproximativ 300 mg calciu.Lactatele sunt cea mai bogată sursă de calciu iar absorbția mineralului este favorizată de zaharurile din lapte (lactoza). De asemenea, vitamina D și fosforul favorizează absorbția calciului. Copilul nu trebuie însă să consume nici o cantitate prea mare de lapte pe zi. Consumul a mai mult de 600-800 ml lapte pe zi poate reduce aportul altor alimente prin reducerea apetitului și poate afecta într-o oarecare măsură absorbția fierului în organism.
Laptele matern și formulele de lapte sunt principala sursă de calciu pentru bebeluși. Recomandarea generală pentru copiii mici și școlari este de 2-3 porții de lactate pe zi. (1, 3)
Copiii de 1-2 ani trebuie să consume lapte integral, pentru a beneficia de toate grăsimile esențiale de care au nevoie pentru dezvoltarea sănătoasă în această perioadă. După vârsta de 2 ani se recomandă înlocuirea acestuia cu lapte cu un conținut mai redus de grăsimi sau lapte degresat. (3, 4)
Iată care sunt principalele surse lactate de calciu, în funcție de cantitatea de calciu conținută:
Aliment | Porție | Calciu/porție (mg) |
Lapte matern* | 100 ml | 20-30 |
Formulă de lapte* | 100 ml | 50-70 |
Iaurt natural, semi-degresat | 200 g | 415 |
Brânză elvețiană (șvaițer sau Emmentaler), brânză de capră, brânză Cheddar, mozzarella | 50 g | 396-506 |
Iaurt cu fructe semi-degresat | 200 g | 313-384 |
Lapte degresat | 200 ml | 299 |
Lapte 1,5% grăsime | 200 ml | 293 |
Lapte cu conținut redus de lactoză (diferite concentrații de grăsime) | 200 ml | 285-302 |
Lapte bătut semi-degresat | 200 ml | 284 |
Lapte integral | 200 ml | 276 |
Budincă instant preparată cu lapte semi-degresat | 100 g | 153 |
Brânză de vaci (cottage) 1% grăsime | 200 g | 138 |
Înghețată cu vanilie | 100 g | 84 |
Smântână | 2 linguri | 31 |
Cremă de brânză | o lingură | 14 |
* Calciul se absoarbe mai eficient din laptele matern (în proporție de aproximativ 58%) decât din formulele de lapte (38%).
Calciul din produsele non-lactate
În cazul copiilor cu intoleranță la lactoză, alte probleme de sănătate care nu permit consumul de lapte, simplu fapt că cei mici refuză să consume lactate, există alternative non-lactate de calciu. De asemenea, și copiii care consumă lactate trebuie să beneficieze și de calciu din surse non-lactate, pentru diversitatea meniului. (4)Iată care sunt principalele surse non-lactate de calciu:
Aliment | Porție | Calciu/porție (mg) |
Sardine în ulei | 80 g | 325 |
Lapte din soia fortificat cu calciu | 200 ml | 299 |
Suc de portocale fortificat cu calciu | 170 ml | 261 |
Tofu ferm (preparat cu sulfat de calciu)* | 120 g | 253 |
Somon | 85 g | 181 |
Tofu moale (preparat cu sulfat de calciu)* | 120 g | 138 |
Cereale instant fortificate cu calciu | 200 g | 100-1000 |
Nap gătit | 100 g | 99 |
Varză kale crudă | 200 g | 100 |
Varză kale gătită | 200 g | 94 |
Varză chinezească crudă | 200 g | 74 |
Pâine integrală | o felie | 30 |
Broccoli crud | 100 g | 21 |
* Conținutul de calciu este valabil doar pentru tofu preparat cu o sare de calciu. Tofu procesat cu o altfel de sare nu conține cantități semnificative de calciu.
Cum creștem absorbția calciului?
Absorbția calciului la nivelul organismului poate fi accelerată sau inhibată de unii factori dietetici.Factori care favorizează absorbția calciului
- Vitamina D induce sinteza de calbindină (carrier protein for Ca) la nivelul celulelor epiteliale intestinale, ceea ce crește absorbția calciului.
- Necesarul organismului – eficiența absorbției calciului crește în funcție de nevoile organsimului.
- Conținutul de proteine și glucide din dietă - proteinele cresc absorbția calciului, dar o cantitate prea mare de proteine poate favoriza excreția acestuia.
- Proteinele din soia au efect favorabil deoarece conțin izoflavonă cu activitate estrogenă.
- Lactoza crește absorbția calciului deoarece, datorită microflorei intestinale (lactobacilii), duce la formarea acidului lactic, care scade pH-ul intestinal făcând astfel calciul mai solubil.
- Mediul acid favorizează solubilitatea și crește absorbția calciului.
Factori care scad absorbția calciului
- Deficitul de vitamina D din organism reduce absorbția calciului.
- Lipidele din dietă se combină cu calciul la nivel intestinal, formând săpunuri insolubile ce nu se absorb.
- Fibre și agenți de legare - fibrele se pot combina cu calciul și diminuează absorbția acestuia, iar agenții de legare, cum ar fi acid oxalic din unele vegetale cu frunze verzi (cum este spanacul), acidul fitic (din cerealele boabe, grâu în special) sau taninurile din ceai reduc, de asemenea, absorbția calciului.
- Sodiul favorizează excreția renală a calciului.
- Mediu alcalin reduce absorbția calciului, deoarece calciul este insolubil în mediu alcalin.
Bibliografie:
(1) Calcium – children, link: http://www.education.vic.gov.au/Documents/childhood/professionals/support/calcium.pdf
(2) Dietary Reference Intakes for Calcium and vitamin D, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/
(3) Kids and their bones: A guide for parents, link: http://www.niams.nih.gov/health_info/bone/bone_health/juvenile/default.asp
(4) Calcium for children, link: https://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/paed_calcium.pdf
Alte articole:
- Grupuri de alimente
- Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani
- Top 10 alimente nerecomandate copilului mic
- Top 10 alimente importante în meniul copilului mic
- Legume si fructe in alimentatia copilului
- Cereale in alimentatia copilului
- Lactatele în alimentația copilului
- Carnea la copil
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Când pot să-i dau bebelușului să bea apă?
- Dulciurile la copiii mici
- Pachețelul pentru școală
- Influența părinților asupra comportamentului alimentar la copii
- Surse alimentare de vitamina D
- Surse alimentare de fier
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]