Top 10 alimente nerecomandate copilului mic

Autor: Costin Alexandra Actualizat la 19-11-2015, 1995 vizualizări
Top 10 alimente nerecomandate copilului mic
Alimentația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copilului, mai ales în primii ani de viață. Dacă până la șase luni nutriția bebelușului se bazează exclusiv pe laptele matern, ulterior se recomandă diversificarea hranei.
Introducerea de noi alimente în meniul celui mic trebuie să aibă loc treptat și, important de specificat, este o responsabilitate pe care părinții trebuie să și-o asume cu mare atenție.
Înainte de a concepe meniuri sofisficate pentru copil, trebuie să știți care sunt alimentele de care trebuie să îl feriți cel puțin până la vârsta de 3 ani.

1. Sarea

Evitați să adăugați sare în mâncărurile bebelușului, mai ales dacă este granualtă! Aceasta are efecte negative asupra rinichilor celui mic. Oricât de fad ar părea gustul preparatului pe care i-l dați copilului, cantitatea maximă de sare indicată pentru acesta, cel puțin până când atinge vârsta de trei ani, este de doar două grame.

2. Zahărul

Nici mâncărurile dulci nu sunt tocmai recomandate, favorizând apariția cariilor dentare. Zahărul, prezent în mod natural în majoritatea alimentelor – ca lactoză în lapte, ca fructoză în fructe, ca maltoză în cereale – trebuie introdus în alimentația bebelușului cu moderație. Pentru a evita efectele neplăcute pe care le poate avea asupra dentiției, este indicat să vă obișnuiți copilul cu o igienă orală corespunzătoare încă de la apariția primilor dinți.  

3. Mierea de albine

Mierea de albine poate conține o serie de bacterii dăunătoare. Absorbite la nivelul intestinelor bebelușului, aceste bacterii produc toxine care pot provoca intoxicații grave. Botulismul este una dintre acestea și reprezintă o afecțiune foarte serioasă. Așadar, cel puțin până la vârsta de un an, se recomandă ca bebelușul să nu consume deloc miere de albine.

4. Arahidele, nucile, semințele

Oleaginoasele în formă naturală trebuie excluse din alimentația copilului cel puțin până la vârsta de trei ani. Nucile, alunele și semințele, în general, impun probleme de înghițire și cel mic se poate îneca. Nici untul de arahide nu este o alternativă mai sigură. O linguriță este de ajuns pentru a crea probleme. Având o textură foarte vâscoasă, se poate lipi de cerul gurii sau poate rămâne înțepenit în gâtul copilului, obstrucționându-i căile respiratorii. Pentru a evita aceste situații, se recomandă amestecul untului de arahide cu puțin sos de mere.

5. Lactatele cu un conținut redus de grăsimi

Lactatele bogate în grăsimi reprezintă o sursă importantă de calorii și vitamine pentru bebeluș. Este indicat ca laptele, iaurturile și brânzeturile din alimentația copilului să nu fie degresate, cel puțin până atinge vârsta de doi ani. Acestea au un rol important în dezvoltarea normală a creierului și a sistemului nervos.  

6. Grăsimile saturate

Evitați să introduceți în meniul bebelușului mâncăruri cu un conținut ridicat de grăsimi saturate. Acestea nu trebuie excluse în totalitate din alimentația copilului, dar trebuie să se regăsească în cantități moderate și să provină din mâncăruri cât mai puțin procesate. Nerecomandate sunt: chips-urile, sandvișurile de la fast-food și prăjiturile din comerț.

7. Dulciurile gumate

Guma de mestecat, jeleurile și caramelele se numără printre dulciurile preferate de copiii mici. Totuși, pe cât de gustoase pot fi, pe atât de periculoase pot deveni. Moi și lipicioase, acestea pun uneori probleme de înghițire și se pot opri în gâtul celui mic. Așadar, este recomandată, pe cât posibil, introducerea cât mai târzie a dulciurilor gumate în alimentația copilului. 

8. Ouăle crude sau moi

Evitați să vă hrăniți bebelușul cu ouă crude sau moi! Din contră, este recomandat ca acestea să fie foarte bine fierte, așa încât gălbenușul și albușul să devină solide. Una dintre infecțiile cele mai severe cauzate de consumul ouălor crude sau nepreparate corespunzător este salmoneloza.

9. Carnea de rechin, peștele-spadă

Nu îi dați bebelușului să mănânce carne de rechin sau pește-spadă! Aceste specii conțin o cantitate foarte ridicată de mercur, metal recunoscut pentru efectele negative pe care le poate avea asupra dezvoltării sistemului nervos.

10. Crustaceele marine raw

Consumul crustaceelor în formă crudă, nepreparate termic, este periculos pentru bebelușul dumneavoastră. Acestea prezintă un mare potențial alergen și este indicat să nu fie introduse în meniul copilului prea devreme. Intoxicațiile alimentare pe care le pot cauza sunt foarte severe.  
 
Bibliografie:
„Foods to avoid giving your baby”, link: http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/foods-to-avoid-baby.aspx#close;
„Foods that can be unsafe for toddlers”, link: http://www.thedietchannel.com/foods_can_be_unsafe_toddlers;
„Tips to Reduce Your Risk of Salmonella from Eggs”, link: http://www.cdc.gov/features/salmonellaeggs/;
„Foods that can be unsafe for your child”, link: http://www.babycenter.com/0_foods-that-can-be-unsafe-for-your-child_1491465.bc;
„How does salt affect children?”, link: http://www.worldactiononsalt.com/salthealth/children/.
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp