Diversificarea

Când și în ce mod începem să ii dăm copilului să mănânce altceva înafară de lapte. Aflați care sunt recomandările oficiale.

Greșeli frecvente ale diversificării

Diversificarea alimentației (alimentația complementară) reprezintă introducerea treptată a alimentelor solide în alimentația bebelușilor, pe lângă laptele matern sau formula de lapte. Diversificarea reprezintă un proces important în dezvoltarea copilului, deoarece îi oferă o varietate de nutrienți și îl pregătește pentru a mânca alimente solide în mod regulat.

10 reguli pentru o diversificare corectă

Introducerea progresivă a alimentelor complementare în perioada de sugar, astfel încât să permită tranziția de la alimentația lactată la o alimentație similară cu cea a adulților, trebuie să țină cont de o serie de specificații. Aflați care sunt acestea:

Fructe întregi sau suc de fructe?

Pentru a încuraja aportul de fructe, mulți părinți apelează la sucurile de fructe, considerându-le o metodă mai eficientă de a le asigura celor mici necesarul de vitamine și minerale.

Simptome de alarmă pentru alergii alimentare la sugarul diversificat

Recunoașterea precoce a simptomelor de alarmă pentru alergiile alimentare reprezintă primul pas în ceea ce privește managementul afecțiunilor alergice.

Introducerea glutenului în alimentația sugarului

Introducerea alimentelor care conțin gluten în dieta sugarului constituie una dintre etapele majore ale procesului de diversificare, constituind un factor dietetic modificabil pentru o serie de afecțiuni.

Introducerea alimentelor alergene în dieta sugarului

Contrar recomandărilor standard pentru diversificare, introducerea precoce a alimentelor alergene în dieta sugarului ar putea juca un rol major în profilaxia alergiilor alimentare.

Când trebuie consultat alergologul/imunologul în cadrul procesului de diversificare?

O temere firească a părinților odată cu începerea procesului de diversificare o constituie introducerea alimentelor cu potențial alergen în dieta sugarului. Pentru a reduce din această tensiune, consultul de specialitate pare soluția ideală.

„Finger foods”

În jurul vârstei de 8 – 9 luni, sugarii sunt de regulă pregătiți pentru a se autoalimenta. Pentru a facilita acest proces, dar și pentru siguranța micuțului, s-au formulat o serie de recomandări.

Care este momentul optim pentru introducerea diversificării, între 4-6 luni sau la 6 luni?

Decizia cu privire la momentul potrivit pentru introducerea alimentației diversificate la sugar poate constitui un stres suplimentar în viața oricărui părinte, iar recomandările nutriționale oficiale diferite ar putea produce confuzie în rândul acestora.

Comportamentul alimentar la sugar în funcție de perioada de dezvoltare psiho-motorie

Alimentele, dar și modul în care acestea sunt oferite joacă un rol important în dezvoltarea sugarului și deprinderea comportamentelor alimentare corespunzătoare fiecărei etape, în funcție de pregătirea neuro-psiho-motorie a sugarului.

Recomandările OMS privind diversificarea copilului alimentat cu formulă

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o serie de principii de alimentare pentru copiii care nu au beneficiat de alimentația cu lapte matern în primele 6 luni de viață.

Preocupări comune legate de alimentație

Alimentația, unul dintre procesele fiziologice de bază, necesită achiziția progresivă a abilităților de alimentare în perioada următoare nașterii și diversificării. Între timp părinții se pot confrunta cu diverse situații frecvente în ceea ce privește alimentația sugarului.

Diversificarea între 8 și 12 luni

Începând cu luna a 8- a de viață dieta sugarului se apropie tot mai mult de cea a adulților, în lunile premergătoare acesta intrând în contact cu o gamă vastă de alimente.

Diversificarea între 5 și 8 luni

Societatea Română de Pediatrie recomandă introducerea diversificării la vârsta de 5 – 6 luni, ideal la 5 1/2 luni (22 săptămâni), la sugarii alimentați la sân sau cu formule special concepute pentru nutriția acestora.

Diversificarea între 4 și 5 luni

În ciuda controverselor cu privire la vârsta optimă pentru întroducerea diversificării, unele situații care țin de starea de nutriție și calitatea dietei lactate impun inițierea alimentației complementare mai devreme de 6 luni.

Când începi diversificarea?

În primele luni de viață (0 – 6 luni), laptele matern reprezintă sursa ideală de nutrienți pentru sugarul în creștere, ulterior, alăptarea exclusivă la sân nu poate îndeplini cerințele energetice și nutritive, fiind necesară introducerea alimentației complementare.

Principiile diversificării

Organizația Mondială a Sănătății împreună cu Asociația Panamericană a Sănătății au lansat o serie de 10 principii generale privind diversificarea.

Doza necesară de fier la bebeluș

În primele 4-6 luni de viață, bebelușii utilizează resursele proprii de fier și fierul din laptele matern, ulterior fiind necesară suplimentarea acesteia.

Principii nutritive esențiale în perioada diversificării (6-12 luni)

Diversificarea reprezintă un pas important în dezvoltarea copilului, descoperind noi gusturi, arome și texturi. Iată care sunt principiile nutritive esențiale în această perioadă:

BLW - Baby Led Weaning (autodiversificarea)

Autodiversificare reprezintă în opinia adepților metodă „naturală”, „relaxată” prin care copilul învață să devină independent, să descopere alimentele și să exploreze noi texturi și gusturi. Citiți mai multe în articol.

Recomandările ESPGHAN privind diversificarea

Sfaturile Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutritie Pediatrică privind diversificarea alimentației sugarului.

Recomandările OMS privind diversificarea la copilul alăptat

Pe măsură ce bebelușul crește și devine mai activ, laptele matern devine insuficient pentru a-i asigura necesarul nutrițional. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să înceapă de la 6 luni, în paralel cu continuarea alăptării.

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp