Când trebuie consultat alergologul/imunologul în cadrul procesului de diversificare?
Autor:
Acasandrei Mihaela Actualizat la 07-06-2016, 3270 vizualizări
O temere firească a părinților odată cu începerea procesului de diversificare o constituie introducerea alimentelor cu potențial alergen în dieta sugarului. Pentru a reduce din această tensiune, consultul de specialitate pare soluția ideală.
Recomandările contradictorii, atitudinea conservatoare cu privire la introducerea tardivă a alergenelor alimentare, dar și lipsa unor ghiduri oficiale clare în privința momentului ideal pentru includerea acestor alimente în dieta micuțului, constituie unele dintre motivele de anxietate pentru părinți. Situația este cu atât mai copleșitoare în cazul sugarilor atopici, cu un risc crescut de a dezvolta alergii alimentare.
În situațiile menționate anterior, se recomandă consultarea medicului alergolog/imunolog și/sau a unui dietetician în vederea realizării unui plan personalizat de diversificare pentru sugar.
Recomandările contradictorii, atitudinea conservatoare cu privire la introducerea tardivă a alergenelor alimentare, dar și lipsa unor ghiduri oficiale clare în privința momentului ideal pentru includerea acestor alimente în dieta micuțului, constituie unele dintre motivele de anxietate pentru părinți. Situația este cu atât mai copleșitoare în cazul sugarilor atopici, cu un risc crescut de a dezvolta alergii alimentare.
Definirea riscului crescut de a dezvolta alergii alimentare:
- sugarul are cel puțin o rudă de gradul I (părinte și/sau frate) diagnosticată cu una dintre următoarele afecțiuni alergice: dermatită atopică, alergie alimentară, astm sau rinită alergică;
- micuțul a fost diagnosticat cu una dintre patologiile atopice menționate anterior. (1)
Condiții pentru consultarea alergologului/imunologului:
- dacă sugarul prezintă dermatită atopică manifestă moderată sau severă, în ciuda managementului optim pentru această afecțiune;
- dacă sugarul are o reacție alergică imediată la un aliment sau a fost diagnosticat cu o alergie alimentară care l-ar putea expune la un risc crescut de a dezvolta polisensibilitate la alte alergene din dietă;
- dacă sugarul care are un frate/soră diagnosticat/ă cu alergie la proteinele din arahide sau nuci; deși acestea pot fi introduse în cantități mici în dieta micuțului, în siguranță acasă, pentru un plus de precauție s-ar putea solicita consultul de specialitate în vederea realizării unui test de toleranță;
- dacă sugarul prezintă un profil serologic pozitiv pentru anticorpii Ig E (imunoglobulinele E, care mediază de regulă reacțiile alergice) specifici pentru un antigen alimentar înainte ca alimentul respectiv să fie introdus în dietă;
- dacă sugarul nu prezintă un profil serologic pozitiv pentru anticorpii Ig E specifici pentru un antigen alimentar, însă a avut reacții adverse de tip alergic în urma consumului alimentului respectiv. (2)
Screening-ul de rutină pentru identificarea precoce a alergiilor alimentare IgE-mediate la copiii care nu prezintă în istoric reacții alergice sau alte semne sau simptome asociate alergiilor alimentare nu este recomandat. Riscul crescut de a obține un rezultat fals-pozitiv poate introduce factori de confuzie în procesul decizional de diversificare. În lipsa unei interpretări corecte și/sau a unor explorări adiționale, ar putea conduce la un diagnostic eronat și implicit la instituirea unor restricții inutile în dieta sugarului cu multiple consecințe asupra statusului nutrițional.
În situațiile menționate anterior, se recomandă consultarea medicului alergolog/imunolog și/sau a unui dietetician în vederea realizării unui plan personalizat de diversificare pentru sugar.
Bibliografie:
(1) Dietary exposures and allergy prevention in high-risk infants, link: http://www.cps.ca/documents/position/dietary-exposures-and-allergy-prevention-in-high-risk-infants
(2) Primary Prevention of Allergic Disease Through Nutritional Interventions: Guidelines for Healthcare Professionals, link: https://www.aaaai.org/Aaaai/media/MediaLibrary/PDF%20Documents/Libraries/Preventing-Allergies-Healthcare-15.pdf
Alte articole:
- Recomandările OMS privind diversificarea la copilul alăptat
- Recomandările ESPGHAN privind diversificarea
- BLW - Baby Led Weaning (autodiversificarea)
- Principii nutritive esențiale în perioada diversificării (6-12 luni)
- Doza necesară de fier la bebeluș
- Principiile diversificării
- Când începi diversificarea?
- Diversificarea între 4 și 5 luni
- Diversificarea între 5 și 8 luni
- Diversificarea între 8 și 12 luni
- Recomandările OMS privind diversificarea copilului alimentat cu formulă
- Comportamentul alimentar la sugar în funcție de perioada de dezvoltare psiho-motorie
- Preocupări comune legate de alimentație
- Care este momentul optim pentru introducerea diversificării, între 4-6 luni sau la 6 luni?
- „Finger foods”
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]