Diversificarea între 4 și 5 luni

Autor: Acasandrei Mihaela Actualizat la 27-04-2016, 7708 vizualizări
Diversificarea între 4 și 5 luni

Societatea Română de Pediatrie recomandă ca inițierea alimentației complementare să aibă loc după vârsta de 4 – 4 1/2 luni (din luna a 5-a de viață) doar ca excepție, în cazul sugarilor care au fost alimentați cu lapte praf convențional sau cu lapte de vacă. (1)

 

În mod ideal, atât Societatea de Pediatrie din România, dar și Organizația Mondială a Sănătății, recomandă introducerea diversificării între 5 - 6 luni (din a 6-a lună de viață), considerând până atunci alăptarea exclusivă sau administrarea formulelor speciale pentru nutriția sugarului corespunzătoare pentru a acoperi nevoile nutritive și energetice.

Organizația Mondială a Sănătății NU recomandă hrănirea sugarului cu lapte de vacă, administrarea acestuia fiind întârziată până la împlinirea vârstei de 1 an pentru a reduce riscul micuțului de a dezvolta reacții alergice la proteinele laptelui de vacă. (2)

 

Informații cu privire la alergia la proteinele din laptele de vacă găsiți aici.

 

Introducerea precoce a laptelui de vacă în alimentația sugarului constituie un factor de risc pentru apariția anemiei prin carență de fier. Acesta nu reprezintă o sursă adecvată de fier din cauza conținutului scăzut al acestui mineral, dar și al vitaminei C care are rolul de a favoriza absorbția intestinală a fierului.

Consumul laptelui de vacă a mai fost asociat cu sângerări oculte la nivel intestinal, care pot fi sau nu vizibile în scaunul sugarului, favorizând astfel apariția anemiei. Aportul crescut de proteine și săruri minerale poate suprasolicita funcție renală, fapt care poate prezenta un alt risc pentru sănătatea micuțului.

Prin urmare, atât laptele de vacă, dar și laptele praf convențional reprezintă surse inadecvate de nutrienți pentru a asigura creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a sugarilor. Însă, din motive socio-economice de cele mai multe ori, când alăptarea nu este posibilă, iar formulele de lapte special concepute pentru a asigura nevoile nutriționale ale sugarilor sunt inaccesibile, laptele de vacă integral și laptele praf standard constituie singura sursă de energie și nutrienți.

Societatea Europeană de Gastroeneterologie, Hepatologie și Nutriție consideră de asemenea că nu există riscuri asupra sănătății sugarului ale introducerii alimentației complementare între 4 – 6 luni și recomandă acest interval ca fiind optim pentru inițierea diversificării, inclusiv în rândul copiilor alăptați sau hrăniți cu formule de lapte pentru sugari. Alimentația diversificată trebuie continuată în paralel cu cea la sân, în cazul în care aceasta nu este contraindicată din motive medicale ale mamei sau ale sugarului. (3), (4)

Este sugarul pregătit pentru diversificare?

Introducerea diversificării este amânată până în momentul în care sugarul prezintă toate semnele de dezvoltare neuro-psiho-motorie, necesare pentru ca acest proces să se desfășoare în siguranță pentru micuț.

Sugarul reușește să își mențină singur poziția verticală, simetrică a trunchiului, gâtului și a capului, pentru a limita riscul de înecare și/sau sufocare cu alimente, iar reflexul de vomă sau de „gag” și cel de extruzie a limbii se diminuează progresiv. Reflexul de extruzie a limbii implică împingerea involuntară a obiectelor și implicit a alimentelor din cavitatea bucală cu ajutorul limbii, dispariția acestuia făcând posibilă diversificarea și administrarea alimentelor complementare cu ajutorul linguriței. (5)

Deprinderea abilităților masticatorii și de deglutiție, deși nu sunt pe deplin dezvoltate, constituie un al indicator al faptului că sugarul este pregătit pentru inițierea procesului de diversificare. Cu toate acestea, micuțul trebuie supravegheat cu atenție pe parcursul alimentării pentru a reduce riscul de înecare sau sufocare cu alimente.

Mai multe informații cu privire la diversificare și dezvoltare neuro-psiho-motorie la sugar găsiți aici și aici.   

Cum se introduc alimentele în schema de diversificare?

Ordinea în care sunt introduse alimentele folosite pentru diversificare depinde de starea de nutriție a sugarului. Greutatea din momentul începerii diversificării trebuie să fie în mod normal dublul greutății la naștere sau să fie mai mare de 6000 g, iar sugarul trebuie să fie sănătos. (1)

Introducerea alimentelor trebuie realizată progresiv. Inițial, se va începe cu administrarea a 1 – 3 lingurițe, echivalentul a 5 – 15 ml de aliment, iar cantitatea va fi crescută treptat până va înlocui întreaga masă de lapte, de 1 – 2 ori pe zi. Cantitatea de alimente administrată copilului trebuie estimată și în funcție de reacțiile de acceptare sau respingere ale sugarului (deschide gurița dacă mai dorește, închide gurița când s-a săturat). (6), (7)

Trebuie avut în vedere faptul că fiecare aliment nou va fi introdus individual în alimentația sugarului, la interval de cel puțin 3-4 zile, astfel încât să fie identificate precoce posibilele reacții alergice sau intoleranțele la alimentul respectiv.

Legumele și fructele - surse de fibre alimentare, vitamine și minerale

De regulă, supa limpede de legume constituie primul aliment oferit sugarului eutrofic (dezvoltat conform graficelor oficiale de creștere pentru vârstă și sex) sau supraponderal diversificat. Este important ca supa să fie obținută prin prepararea unei varietăți cât mai mari de legume. Această etapă este rapid înlocuită cu administrarea piureului de legume, preferabil sub formă semi-lichidă. (1)

Fructele vor fi administrate de asemenea sub formă de piure, imediat ce acestea au fost preparate, cu ajutorul linguriței. Acestea nu vor fi refrigerate sau supuse tratamentului terminc pentru a nu fi inactivate vitaminele și alte substanțe biologic active conținute de acestea. Conform celui mai recent raport publicat de Academia Americană de Pediatrie nu se recomandă administrarea fructelor sub formă de suc la sugarii mai mici de 12 luni, în lipsa unei justificări clinice sau a indicației unui specialist. (12)

Cele mai frecvent folosite fructe și legume sunt: bananele, merele crude sau coapte, piersicile, caisele, avocado, morcovii, cartofii, cartofii dulci, țelina, mazărea. (1), (5), (9)

Se evită kiwi, zmeura, căpșunile, fragii, datorită potențialului acestora alergizant. Acestea nu sunt recomandate pentru consumul sugarului în primul an de viață. De asemenea, va fi amânată introducerea perelor, prunelor, a pepenelui, a cireșelor și a strugurilor, pentru a nu accelera tranzitul intestinal și a reduce astfel riscul de diaree. (1)

Cerealele - surse de energie

În cazul unui sugar care prezintă o stare de nutriție nesatisfăcătoare (greutate mică pentru vârstă și înălțime), se recomandă ca diversificarea să înceapă cu administrarea cerealelor fără gluten inițial. Cele mai indicate sunt cerealele din orez fortificate cu fier dacă acestea sunt accesibile, în caz contrar se va utiliza făina de orez sau cea de porumb. Cerealele vor fi administrate în combinație cu laptele, obținându-se o consistență semi-lichidă.

Ulterior, este indicată introducerea unor cantități mici de cereale care conțin gluten, cum este orzul (care ar putea declanșa boala celiacă doar în urma consumului în cantități foarte mari și are cel mai scăzut potențial alergen dintre cereale, împreună cu orezul). Introducerea glutenului în alimentație între 4 și 6 luni ar putea proteja sugarul împotriva bolii celiace și a diabetului tip 1, dacă aceasta se realizează în paralel cu alăptarea la sân. (10)

Carnea - sursă principală de fier

Carnea va fi introdusă în alimentația diversificată a sugarului cel mai devreme la vârsta de 4 1/2 luni, constituind sursa principală de fier în lipsa alimentelor fortificate din dieta micuțului. Se preferă carnea de vită sau de pui, fiartă și mixată. Aceasta va fi administrată de 3 – 4 ori pe săptămână în supa sau piureul de legume. Atenție - carnea se va fierbe separat de legume! (1)

Informații suplimentare despre introducerea alimentelor complementare găsiți aici.

Laptele - sursa principală de nutrienți în dieta sugarului

Rolul diversificării este cel de a suplini nevoile organismului în creștere al sugarului, care nu mai pot fi acoperite de alimentația lactată exclusivă. Situația devine critică în condițiile în care sugarul nu beneficiază de alimentația cu lapte matern sau lapte-formulă. Cu toate acestea laptele, în special cel de la mamă, rămâne o sursă principală de nutrienți în dieta sugarului.

Începând cu vârsta de 4 luni, dacă sugarul depășește greutatea de 6000 g, laptele de vacă poate fi administrat integral, nediluat. De asemenea, laptele de praf convențional, care are o compoziție identică cu cea a laptelui de vacă, poate fi administrat integral, în concentrație de 12 – 14 %. (1), (8)

Utilizarea laptelui de vacă în alimentația sugarului trebuie privită în continuare ca o excepție, în cazul în care nu se poate asigura alimentația naturală la sân sau formulele de lapte special adaptate pentru nevoile nutriționale ale sugarului.

În situația ideală, dacă sugarul este alimentat cu lapte matern, se va continua alăptarea cel puțin în primii 2 ani de viață ai micuțului, în funcție de disponibilitatea mamei și a copilului. Formulele de lapte speciale pentru alimentația sugarilor vor fi adaptate în funcție de nevoile specifice vârstei și etapei de creștere.

 

Exemplu de meniu între 4 - 5 luni

Se vor păstra între 4 și 6 mese lactate (aproximativ  720 - 1,080 ml într-o zi). (11)

Gustare la trezire: Alăptare sau 120 - 180 ml lapte matern sau formulă.
Mic dejun: Alăptare sau 1-2 linguri de cereale fără gluten cu 1-2 linguri de piure/suc fructe, piure/supă legume sau carne de pui/vită mixată. *, **, ***

Gustare înainte de amiază: Alăptare sau 120 - 180 ml lapte matern sau formulă.
Prânz: Alăptare sau 120 - 180 ml lapte matern sau formulă.

Gustare după amiază: Alăptare sau 120 - 180 ml lapte matern sau formulă.
Gustare înainte de culcare: Alăptare sau 120 - 180 ml lapte matern sau formulă.

* cantitatea de alimente va crește progresiv de la 1 - 3 lingurițe de aliment ( 5- 15 ml) la 1 porție integrală, aproximativ 1 - 2 linguri de aliment (15 - 30 ml).
**alimentele se vor asocia obligatoriu după testarea separată toleranței la acestea, în absența reacțiilor alergice.

*** dacă diversificarea a avut loc începând cu săptămana 17, după alte 4 săptămâni, la sfârșitul acestei perioade, pot fi înlocuite două mese lactate cu alimente complementare.
**** asocierea și alternarea alimentelor va ține cont de efectul laxativ sau de constipare al alimentelor (de exemplu, fructele și legumele în general conțin fibre alimentare cu rol în reglarea tranzitului intestinal, cartofii, bananele și cerealele din orez au efect de constipare, iar prunele, perele, cireșele, pepenele, piersicile au efect laxativ).


Diversificarea reprezintă procesul de tranziție al sugarului de la alimentația lactată la una similară adulților, ceea ce presupune de asemenea implicare și ajutor din partea părinților și expunerea micuțului la o serie de influențe parentale, care se pot dovedi pozitive în privința dezvoltării armonioase a copilului și probabil a viitorului adult.

Bibliografie:
(1) Protocoale Pediatrie România: Diversificarea Alimentației, link: https://issuu.com/protocoale_pediatrie/docs/30_diversificarea_alimentatiei?e=10179467/5956749
(2) Complementary feeding, link: http://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/
(3) Complementary Feeding, link: http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/con_28.pdf
(4) Scientific Opinion on the appropiate age for introduction of complementary feeding of infants, link:http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/1423.pdf
(5) What to Expect in The First Year, link: https://www.scribd.com/read/225338861/What-To-Expect-The-1st-Year-rev-Edition
(6) Feeding Guide: Starting Solids, link: http://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-feeding-guide-starting-solid-foods.pdf
(7) Healthy Infants and Young Children-Introduction of Complementary Foods, link: http://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-ng-healthy-infants-complementary-feeding-introduction-complementary-foods.pdf
(8) Pediatrie: suport de lucrări practice pentru specializarea Nutriție și dietetică/ Anton - Păduraru Dana – Teodora
(9) Manual of Pediatric Nutrition, link: https://www.scribd.com/read/264088626/Manual-of-Pediatric-Nutrition
(10) Starting Solids: 4 Months, 6 Months, or Somewherte in Between?, link: https://scienceofmom.com/2015/05/14/starting-solids-4-months-6-months-or-somewhere-in-between/
(11) The Pediatrician`s Guide to Feeding Babies and Toddlers: Practical Answers to your Questions on Nutrition, Starting Solids, Allergies, Picky Eating, and more / Anthony Porto, Dina Dimaggio
(12) Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp