Băuturi recomandate celor mici

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 23-01-2017, 2785 vizualizări
Băuturi recomandate celor mici
Când alegem alimentele și băuturile pentru copii, este important să privim în ansamblu dieta copilului, astfel încât acesta să beneficieze de toți nutrienții de care are nevoie pentru creștere și un organism sănătos.

Hidratarea
este primul considerent când alegem băuturile, dar trebuie luate în considerare și beneficiile nutritive. Cele mai recomandate băuturi pentru copii sunt apa și laptele, apa plată fiind cea mai bună alternativă împotriva setei.

Apa

Copiii pierd lichide prin plămâni, piele, urină sau fecale. Apa pierdută trebuie înlocuită cu apă și lichide prin aport alimentar. Fluorul din apa plată ajută și protejează și dantura, fiind ideală pentru copii. Apa plată conține o cantitată echilibrată de fluor, nu are zahăr sau calorii și este și ieftină. Apa este un nutrient esențial pentru viață și pentru organism, necesară pentru toate procesele fiziologice din organism. Deshidratarea apare mult mai rapid la copii decât la adulți, astfel că este importantă înlocuirea fluidelor pierdute cu apă.

În primele 6 luni, copiii alăptați cu lapte matern exclusiv nu necesită alte surse de lichide. În cazul bebelușilor alăptați cu formulă poate fi necesară și poate fi administrată apă plată fiartă și răcită. Nu se administrează sucuri de fructe sau băuturi îndulcite bebelușilor.

Citiți mai multe despre administrarea de apă bebelușilor.

Apa trebuie să fie plată, neîndulcită, fără arome și necarbogazoasă. După 5 ani poate fi administrată și apă carbogazoasă copiilor, cu moderație. Apa este o băutură ieftină, fără calorii, fiind asociată cu beneficii asupra sănătății, cum ar fi prevenriea obezității, reducerea cariilor dentare, susținerea unei hidratări corecte și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. 

Laptele

Laptele este o sursă excelentă de calciu și alți nutrienți esențiali pentru organism. Laptele conține 90% apă, astfel că este util pentru hidratare. De asemenea, conține nu doar calciu, ci și proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, fosfor, magneziu, potasiu, zinc.

Citiți mai multe informații despre lactatele în alimentația celor mici.

Laptele matern este principala băutură recomandată bebelușilor, mai ales în primele 6 luni de viață, dar și ulterior până la împlinirea vârstei de 1 an. Dacă bebelușul nu este alăptat la sân, se recomandă administrarea formulelor de lapte.

Ulterior, când i se dă copilului lapte de origine animală, trebuie să se țină cont de porțiile de lactate recomandate, în care intră nu doar laptele, ci și brânza și iaurtul.

Calciul este important pentru copii pentru o creștere sănătoasă, pentru oase și dinți puternici. Laptele cu un conținut redus de grăsime este cea mai bună alegere pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani. Acesta are mai puține grăsimi saturate și mai puține calorii decât celelalte varietăți de lapte, dar numeroși nutrienți benefici.

De la 1 an poate fi administrat și lapte de orez sau de ovăz (fortificat cu cel puțin 100 mg calciu/100 ml). Aceste băuturi nu au însă suficiente proteine și vitamina B12. Evitați laptele de capră, de oaie, de cocos sau de migdale înainte de vârsta de 2 ani. De asemenea, evitați până la 2 ani laptele de soia.

Laptele trebuie să fie fără arome, neîndulcit. Laptele integral este indicat în primii 2 ani e viață.  După 12 luni copilului i se poate da lapte de vacă pasteurizat, neîndulcit, fără arome și integral. De la 2 ani se poate schimba laptele integral cu lapte degresat sau semidegresat. 

Băuturi nerecomandate copiilor

Suc de fructe

O porție de suc de fucte sau băuturi îndulcite conține cel puțin 6 lingurițe de zahăr și acizi ce contribuie la apariția cariilor. Limitați pe cât posibil aportul de suc de fructe la cel mult 150 ml/zi, diluat cu apă. Sucul de fructe poate interfera cu apetitul copilului pentru lapte sau alimente. Sucurile de fructe conțin o cantitate crescută de zahăr și nu au multe fibre. De aceea, nu se recomandă sucurile de fructe, ci consumul fructelor integrale.

Fructe întregi sau suc de fructe? Citiți aici pe larg.  

Deși sucul de fructe natural 100% asigură unii nutrienți, cum e vitamina C, acesta nu are fibre și contribuie la excesul aportului caloric.

Băuturi îndulcite și acidulate

Băuturile îndulcite și acidulate nu sunt recomandate copiilor. Aici intră și apele cu vitamine, apa minerală carbogazoasă, laptele cu arome sau îndulcit, băuturile energizante sau sportive. Acestea cresc riscul de obezitate la copii, precum și de carii dentare.

Băuturi ce conțin cofeină

Băuturile cu un conținut de cofeină, cum ar fi cola sau energizante, nu sunt indicate copiilor. Acestea pot afecta somnul celor mici și pot cauza stări de nervozitate, disconfort gastric, migrene, dificultăți de concentrare, dificultăți de somn, creșterea ritmului cardiac și a presiunii sangvine. Cofeina nu este întâlnită doar în cafea, ci și în băuturi carbogazoase sau îndulcite, în ceai, ciocolată caldă, cacao etc.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca adolescenții să nu consume mai mult de 100 mg de cofeină pe zi. Copiii mai mici nu ar trebui să consume deloc băuturi sau alimente care au conținut de cofeină. Nu se recomandă consumul de cafea, cafea instant, cappuccino, ceai negru, ceai verde, ceai rece, băuturi carbogazoase, energizante. Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară menționează că aportul maxim de cofeină recomandat copiilor este de 3 mg/kg corp pe zi, depășirea dozei putând cauza efecte adverse grave.
Bibliografie:
(1) Healthy drinks for kids, link: http://www.pregnancybirthbaby.org.au/healthy-drinks-for-kids
(2) Healthy drinks for kids and teenagers, link: http://raisingchildren.net.au/articles/healthy_drinks_for_kids.html
(3) Choose water as a drink, link: https://www.healthykids.nsw.gov.au/home/fact-sheets/choose-water-as-a-drink.aspx
(4) Drinks for children, link: http://www.fil-idf.org/wp-content/uploads/2016/04/Good-Health-Fact-Sheet-Drinks-for-Children.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp