Fructe întregi sau suc de fructe?

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 21-10-2016, 6001 vizualizări
Fructe întregi sau suc de fructe?
Pentru a încuraja aportul de fructe, mulți părinți apelează la sucurile de fructe, considerându-le o metodă mai eficientă de a le asigura celor mici necesarul de vitamine și minerale. De asemenea, de-a lungul timpului, medicii pediatri recomandau sucurile de fructe ca sursă de vitamina C și aport de lichide pentru bebeluși și copii.

Datorită gustului bun și dulce, acesta este ușor acceptat de către copii în alimentație. Deși are anumite beneficii, sucul din fructe poate fi și în detrimentul sănătății: sucurile naturale conțin zaharuri ce se întâlnesc în mod natural în legume și fructe, dar concentrația acestora poate crește considerabil când sunt transformate în suc.

Ce se pierde din fruct în urma preparării sucului?

Principala diferență dintre sucul de fructe și fructele întregi este cantitatea de fibre. Consumul de fibre reglează glicemia, colesterolul și presiunea sangvină, reduce inflamațiile și alți factori de risc. În procesele de stoarcere pentru obținerea sucului, majoritatea fibrelor se pierd, deoarece acestea sunt concentrate în special în coajă. De aceea, fructele întregi conțin o cantitate mult mai crescută de fibre decât sucul din fructe.

Coaja fructelor (mere, piersici, afine, struguri, pere, prune etc.) conține numeroși pigmenți cu rol benefic pentru sănătate. Acești pigmenți, inclusiv carotenoizi și flavonoizi, pot reduce riscul unor boli. În urma preparării sucului (stoarcere) acești nutrienți se pierd, deoarece coaja este în mare parte reținută în sita storcătorului.

Prin procesele de stoarcere se pierde și o cantitate crescută de nutrienți din pulpa fructelor. Portocalele sunt un exemplu, deoarece membrana internă albă a portocalelor este o sursă importantă de flavonoizi. Secțiunile portocalii suculente conțin în special vitamina C, dar în organism vitamina C și flavonozii acționează împreună.

Sucul de fructe conține o cantitate crescută de zaharuri

Sucul din fructe are de obicei un indice glicemic mult mai crescut decât al fructelor întregi, deoarece concentrația de zaharuri este mai mare. Sucul de fructe, având o concentrație crescută de zaharuri, aduce și un aport caloric mai ridicat organismului. Sucurile de fructe conțin o cantitate mare de zaharuri, astfel că pot fi asociate din acest punct de vedere băuturilor carbogazoase cu adaos de zahăr. (2)

Un studiu publicat în British Medical Journal (2016) arată că sucurile naturale din fructe, sucurile cu adaos de zahăr și smoothie-urile conțin o cantitate mult prea mare de zahăr. Astfel, sucurile cu 100% fruct conțin aproximativ 10,7 g zahăr/100 ml. (5)

Academia Americană de Pediatrie încadrează sucurile naturale din fructe, prin prisma conținutului de zaharuri, în aceeași categorie cu a băuturilor răcoritoare cu adaos de zahăr. (2)

Deși sucul natural preparat acasă nu are zahăr adăugat, acesta are un conținut foarte ridicat de zaharuri naturale. Sucul de fructe conține o cantitate crescută de carbohidrați, motiv pentru care poate cauza diaree, dureri abdominale, balonare, flatulență, mai ales în urma unui consum ridicat. În plus, crește riscul de carii dentare, dar și riscul de supraponderalitate și obezitate.

Sucurile comerciale nu sunt recomandate deoarece au adaos de zahăr și produse chimice (coloranți, conservanți, potențiatori de aromă etc.). Sucurile comerciale conțin un procent mai scăzut de suc natural din fructe și un adaos de îndulcitori artificiali.

Organizația Mondială a Sănătății atenționează că sucurile de fructe, inclusv cele cu 100% fruct, fără zahăr adăugat și cele proaspăt stoarse, nu sunt indicate copiilor mai mici de 12 luni și trebuie administrate cu precauție copiilor mai mari.

Este important ca cei mici să consume fructele ca aliment. Fructele proaspete, gătite sau congelate, precum și legumele, asigură necesarul de vitamina C și sunt surse de fibre. Sucul de fructe poate face ca cei mici să nu mai consume astfel suficiente alimente sau lapte matern/formulă de lapte. De asemenea, sucul de fucte administrat cu biberoane, cănițe sau sticle, poate crește riscul de carii și eroziuni dentare și poate cauza diaree, reducerea poftei de mâncare și un aport caloric ridicat din zaharuri. (1)

Doza maximă de suc de fructe admisă copiilor, conform Academiei Americane de Pediatrie (ghidul din 2017), este:
  • <  12 luni: NU este indicat sucul de fructe;
  • 1-3 ani: maximum 120 ml/zi;
  • 4-6 ani: maximum 180 ml/zi;
  • 7-18 ani: maximum 240 ml/zi.
Sursa: Academia Americană de Pediatrie (6)

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca sucurile de fructe să fie consumate ca aliment, nu ca înlocuitor de apă sau lapte. Copiii trebuie încurajați să consume fructe proaspete întregi, pentru a beneficia de toate efectele lor pozitive asupra sănătății.  (2)

De ce sunt mai indicate fructele?

Fructele sunt mai recomandate, în special în perioada diversificării, deoarece:
  • Fructele întregi conțin nu doar zaharuri naturale care conferă gustul dulce, dar și vitamine, minerale și fibre ce aduc un aport nutritiv superior sucului din fructe.
  • Suplimentează dieta cu fibre și previn constipația.
  • Îmbunătățesc procesele de masticație.
  • Ajută copilul să interacționeze cu diferite texturi, culori și gusturi, învățând diferențierea lor.
  • Sunt gustări sănătoase, hrănitoare și convenabile la preț.
  • Ajută la înrădăcinarea unor principii alimentare sănătoase. (3)

De reținut!

  • Sucul de fructe este contraindicat copiilor mai mici de 12luni.
  • În special în cazul copiilor mici, sucul trebuie diluat cu apă.
  • Sucul de fructe nu are mai multe beneficii decât fructele întregi pentru copiii mai mari de 12 luni.
  • Sucul din fructe 100% natural sau diluat cu apă poate fi inclus în alimentația copilului, asociat unei diete echlibrate, însă nu este echivalent din punct de vedere nutritiv cu fructul.
  • Sucul de fructe nu este recomandat pentru tratamentul deshidratării sau al diareei.
  • Consumul excesiv poate fi asociat cu malnutriția.
  • Poate fi asociat cu diareea, flatulența, distensia abdominală, cariile dentare sau obezitatea.
  • Sucul nepasteurizat poate conține agenți patogeni ce pot cauza afecțiuni celui mic.
  • Sucul nu trebuie dat celor mici ca răsplată, ca băutură de bază pe parcursul zilei sau seara înainte de culcare. (4)

Sucul de fructe nu trebuie neapărat eliminat complet din alimentația celui mic, dar din cele cel puțin 5 porții zilnice recomandate de fructe și legume, este indicat ca cel mult o porție de fructe să fie înlocuită cu suc de fructe, 180 ml suc fiind echivalentul unei porții.
Bibliografie:
(1) Caring for children, birth to 5 years (Food, Nutrition and Learning Experiences), link: http://www.health.nsw.gov.au/heal/Publications/caring-for-children-manual.pdf
(2) American Academy of Pediatrics Statement Advices of Possible Gastrointestinal Effects from fruit juice, link: http://www.aboutkidsgi.org/fruit-juice.html
(3) Soft drinks, juice and sweet drinks – children, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/soft-drinks-juice-and-sweet-drinks-children
(4) The use and misuse of fruit juice in pediatrics, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/107/5/1210
(5) How much sugar is hidden in drinks marketed to children? A survey of fruit juicesm juice drinks and smoothies, link: http://bmjopen.bmj.com/content/6/3/e010330
(6) Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp