Alergiile alimentare

Ce este o alergie alimentară și cum se manifestă ea. Cum o evităm și ce trebuie să facem dacă au aparut semne de alergie.

Deficitul de lactază (Intoleranța la lactoză)

Lactaza este o enzimă prezentă la nivelul mucoasei intestinale, care asigură digerarea alimentelor cu conținut crescut de lactoză, un zaharid prezent în componența laptelui integral, care îi conferă acestuia gustul dulce. Deficitul de lactază în organism duce la apariția intoleranței la lactoză.

Alergiile gastrointestinale induse de proteinele din alimente

Deși termenul de alergii alimentare este frecvent asociat cu reacțiile adverse imediate ca urmare a unuia dintre alergenii majori din dietă, au fost identificate și o serie de reacții alergice cu manifestare tardivă, numite alergii gastrointestinale la proteinele alimentare.

Sindromul alergiei orale

Alergia orală reprezintă o formă de urticarie de contact, manifestată în special prin reacții adverse cutanate (prurit, amorțeala buzelor, a limbii, angioedem), simptome tipice unei reacții acute, cu remisiune rapidă.

Alergia la proteinele din soia

Alergia la proteinele din soia are o incidență crescută la copiii cu vârste mai mici de 3 ani, și tinde să se remită de regulă, pâna la împlinirea vârstei de 10 ani.

Alergia la fructele de mare și pește

Alergia la crustacee, moluște și pește poate fi întâlnită, de asemenea, la vârste fragede și, de cele mai multe ori persistă și la maturitate.

Alergia la nuci și la arahide

Prevalența alergiei la proteinele din compoziția nucilor este de 2,2%, iar cea a arahidelor este de 1,3% și se clasează printre cele mai frecvent întâlnite alergii alimentare.

Alergia la proteinele din grâu

Alergia la proteinele din grâu este o afecțiune prezentă la 3,6% dintre copii și se caracterizează prin reacția de hipersensibilitate ( răspunsuri imune exagerate sau inadecvate) a sistemului imun, declanșate de antigenele conținute de grâu.

Alergia la proteinele din ou

Conform datelor cu privire la prevalența cazurilor de alergie alimentară la proteinele din ou, s-a estimat că 2-3 copii din 100 prezintă hipersensibilitate la alergenii din ou

Alergiile alimentare la copiii alimentați la sân

Deși nu au fost demonstrate alergii la laptele uman, pasajul unor proteine cu potențial alergen poate avea loc prin intermediul laptelui de mamă.

Alergia la proteinele laptelui de vacă

Consumul de lapte poate genera o serie reacții de hipersensibilitate la nivelul organismului copilului, mai exact: alergia la proteinele din laptele de vacă și intoleranța la laptele de vacă.

Alergiile alimentare la copil

Alergiile alimentare reprezintă din păcate o problemă de sănătate cu frecvență în creștere, în special la copii în perioada 0-3 ani, care poate pune viața în pericol.

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp