Urgența medicală la bebeluș și copilul mic

Autor: Protesi Elena Adina | Actualizat la 11-08-2016, 3507 vizualizări
Urgența medicală la bebeluș și copilul mic

Copilul mic și bebelușul necesită o atenție deosebită în ceea ce privește comportamentul și modificările stării lor de sănătate. Simptomele decelate pot fi ușor de recunoscut în anumite situații, iar adresarea către medicul pediatru devine o necesitate.

Primirea imediată a îngrijirii medicale specializate poate preveni agravarea unei patologii și tratarea ei fără repercusiuni adiționale grave.

 

Ce este urgența medico-chirurgicală?

Starea de urgență este definită prin considerentele dumneavoastră și semnele sau simptomele prezente care indică o alterare a stării de sănătate a copilului, cu consecințe ulterioare serioase. În acest context, se impune adresarea imediată către  medicul specialist sau în cadrul unei unități de primiri urgențe specializate pentru urmarea conduitei terapeutice adaptată nevoilor copilului dumneavoastră.

 

Semne de alarmă

Îngrijirea sănătății copilului dumneavoastră implică în primul rând recunoașterea simptomelor specifice diferitelor afecțiuni care necesită evaluarea imediată a copilului și implementarea tratamentului adecvat.


Condiții care necesită de urgență consultul medicului specialist sunt considerate următoarele:

 • Febra

Reprezintă unul dintre semnele predominant apărute în cadrul infecțiilor. Însă, printre situațiile care pot determina apariția febrei la copil se pot număra anumite afecțiuni asociate, de natură malignă sau anemia cu celule în seceră (siclemia) și ambientul a cărui temperatură este foarte crescută.

Un aspect important de reținut este evaluarea repetată a valorilor temperaturii corpului, observarea și recunoașterea, în anumite situații, a simptomelor sau semnelor asociate care pot indica etiologia acesteia. Starea generală a copilului poate varia, acuzând episoade de iritabilitate sau somnolență. Astfel, orice modificare a stării de sănătate a copilului trebuie comunicată medicului specialist.


Simptome sau semne asociate febrei pot fi următoarele: rigiditatea musculaturii gâtului, cefalee puternică, vărsături repetate, scaune diareice, inflamație la nivelul gâtului observată fie prin dificultate la înghițerea alimentelor, fie prin durerea comunicată de copil, la acest nivel. 

Este considerată situație critică care necesită de urgență consultul medicului specialist:

 • temperatura mai mare de 38⁰C, la un sugar cu vârsta mai mică de 3 luni; febra nu scade, în urma determinărilor repetate și se menține la valori mai mari de 40, 6⁰C, la copilul de orice vârstă;
 • febra persistă o perioadă mai mare de 24 ore, la copilul cu vârsta mai mică de 2 ani sau mai mult de 3 zile (72 ore), în rândul copiilor cu vârsta de doi ani sau mai mari.

În plus, în cazul în care copilul prezintă asociat febrei stări convulsive, adresarea în unitatea de primiri urgențe este imperios necesară. (1, 3)

 • Dificultăți ale respirației
Dificultățile actului respirației observate prin mișcări anormale ale cutiei toracice sunt adesea întâlnite în afecțiuni ale aparatului respirator. Alte manifestări caracteristice care indică patologia pulmonară sunt următoarele: tusea seacă sau productivă, wheezing-ul, stridor-ul, buzele cianotice, tirajul intercostal (depresiune anormală a peretului toracic cauzată de efortul inspirator în dispnee). Recunoașterea semnelor și simptomelor prezentate de către bebelușul dumneavoastră este importantă, precum și relatarea acestora medicului urgentist care, cu ajutorul evaluării clinice și paraclinice, va contura diagnosticul de certitudine (pneumonie, bronhopneumonie, bronșită, criză de astm bronșic).

 • Deshidratarea
Reprezintă o situație importantă de alarmă, în special în rândul bebelușilor care sunt mai predispuși la agravarea simptomatologiei într-un timp scurt.
Cauzele deshidratării sunt variate, iar printre acestea întâlnim vărsăturile repetate și scaunele diareice apoase numeroase. Deshidratarea este suspicionată în cazul în care copilul prezintă oligurie (eliminare de urină în cantități mici) sau anurie (lipsa urinei într-un interval de aproximativ 8 ore), plânset fără lacrimi, uscăciunea gurii, inclusiv a limbii, iritabilitate sau fatigabilitate și slăbiciune musculară, fontanelele apar adâncite, iar pielea este uscată.

În cazuri severe de deshidratare survine amețeala, copilul nereușind să stea în picioare. Un aspect important de reținut este prevenția apariției stării de deshidratare prin administrarea unei cantități suficiente de lichide și adresarea medicului specialist în situația în care sunt asociate alte simptome grave, iar starea copilului nu se îmbunătățește. (3)

 • Starea de confuzie
Starea de confuzie cu durată mai lungă de 5 minute, care nu este asociată cu sindrom febril, reprezintă un semn de alarmă important. Tulburările de percepție, orientare sau raționament cu debut brusc pot indica o afecțiune neurologică gravă care necesită de urgență consultul medicului specialist.

 • Durere bruscă și intensă la nivelul scrotului
Acest aspect sugerează torsiunea testiculului, situație patologică ce necesită intervenție chirurgicală de urgență, inițiată în primele 8 ore de la debutul durerii. 

 • Cianoza buzelor, a gingiilor sau a limbii
Indică hipoxemie (scădere a cantității de oxigen din sângele arterial). Aceste semne prezintă un substrat etiologic divers care necesită investigații paraclinice amănunțite pentru elucidarea diagnosticului cert. Important de reținut este faptul că cianoza periorală este cauzată de frig sau teamă; 

 • Fontanela proeminentă
În cazul nou-născuților, fontanela proeminentă și care pare a fi în tensiune sugerează presiune intracraniană crescută, iar adresarea în unitatea de primiri urgențe trebuie realizată cât mai curând posibil. (3, 4)

 • Arsuri tegumentare
Arsurile tegumentare care ocupă o porțiune întinsă a corpului sau care implică fața, mâinile, pieptul sau membrele inferioare.

 • Sângerare
Sângerarea la nivel tegumentar care nu se oprește după aplicarea presiunii digitale timp de 5 minute poate indica o tulburare de coagulare a sângelui ce necesită evaluări clinice și paraclinice suplimentare. (5, 6)

 • Peteșii cutanate
Apariția peteșiilor cutanate (sufuziuni sanguine de formă rotundă sau ovalară și dimensiuni reduse, asemănătoare unor pete purpurii la nivelul pielii) poate sugera o tulburare de coagulare a sângelui. Cauzele apariției acestor pete vasculare sunt multiple, de natură trombocitopenică sau non-trombocitopenică. În acest sens, consultul medicului specialist este obligatoriu. Apariția acestor forme cutanate, însoțite de febră mai mare de 38, 8⁰C reprezintă o urgență medicală. În plus, este importantă recunoașterea acestor peteșii și diferențierea lor de echimoze (vânătăi).

 • Rigiditatea musculaturii zonei cervicale
Reprezintă un semn care poate sugera diagnosticul de meningită în momentul în care este însoțită de alte manifestări caracteristice, precum febra înaltă. Situația caracterizată de rigiditate la nivelul musculaturii cervicale, fără alte simptome asociate este adesea cauzată de contracția excesivă a mușchiului interesat.

 • Durerea abdominală
Durerea abdominală însoțită de simptome digestive și subfebrilitate poate contura diagnosticul de apendicită. Dacă în cadrul examenului clinic copilul prezintă apărare musculară (contracția involuntară a mușchilor abdominali la palpare) afecțiunea se prezintă în stadiu tardiv și reprezintă o urgență medico-chirurgicală. (3)

Când este indicat să ne adresăm de urgență medicului pediatru?

Adresarea la medicul pediatru și prezentarea în unitatea de primiri urgențe sunt indispensabile în momentul în care copilul prezintă unul dintre semnele de alarmă prezentate sau starea generală de sănătate a acestuia nu prezintă îmbunătățiri în decurs de 24-48 ore. În primă instanță, este importantă recunoașterea simptomelor prezentate de bebelușul și copilul dumneavoastră și expunerea lor clară și concisă medicului curant. (5)

 

Recomandări pentru părinți în situații critice

Alterarea bruscă a stării de sănătate a copilului dumneavoastră reprezintă o situație critică care vă alarmează și vă poate perturba liniștea. Astfel, indicat este să vă păstrați calmul și să acționați rapid pentru a nu pune viața copilului în pericol. În acest caz, apelați numărul unic de urgență, 112 și relatați faptele, cu precizarea exactă a locului unde vă aflați.

În anumite situații este necesară începerea acordării primului ajutor înainte de sosirea echipajului medical specializat. În funcție de situația în care vă aflați, manevrele de resuscitare pot fi începute în cazul în care acestea sunt indicate, conform ghidului și protocolului de resuscitare cardio-respiratorie.

De asemenea, în cazul în care bebelușul sau copilul acuză un episod convulsiv, este indicat să îl întindeți pe podea cu trunchiul și capul spre lateral, fără a introduce orice fel de obiecte în gurița acestuia.

Copilul nu trebuie lăsat nesupravegheat. În cazul unui accident, așteptați personalul medical specializat alături de acesta. În plus, copilul nu trebuie mutat de la locul accidentului, cu excepția cazului în care pericolul este iminent (exemplu: explozie, foc).


Un ultim aspect important de reținut este faptul că în momentul prezentării în cadrul unității de primiri urgențe este necesar să cunoașteți tratamentul sub care copilul se află în acel moment și să aduceți substanțele înghițite de către acesta în mod accidental, dacă este cazul. (2, 6)

Bibliografie:
1) Când trebuie apelat la medicul pediatru, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/When-to-Call-the-Pediatrician.aspx
2) Urgenţe, link: http://kidshealth.org/en/parents/emergencies.html#
3) Simptome de urgență pe care nu trebuie să le ratați, link: http://www.stlouischildrens.org/articles/kidcare/emergency-symptoms-not-miss
4) Simptome ale unor afecțiuni din rândul copiilor și bebelușilor,link: http://www.healthdirect.gov.au/symptoms-of-serious-illness-in-babies-and-children
5) Îngrijirea de urgență, link: http://www.hopkinsmedicine.org/health/articles-and-answers/wellbeing/urgent-care-versus-the-er-a-pediatrician-offers-tips-on-making-the-right-choice
6) Când copilul necesită îngrijire medicală de urgență, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/When-Your-Child-Needs-Emergency-Medical-Services.aspx
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.