Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu apă (ghid şi recomandări)

Autor: Teodorescu Mihai Actualizat la 05-12-2023, 498 vizualizări
Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu apă (ghid şi recomandări)

Înecul constituie o consecință gravă a pătrunderii de substanțe fluide, în general apă, în căile respiratorii, care duce la oprirea temporară a respirației și implicit la scăderea concentrației de oxigen care ajunge la plămâni. Înecul poate avea consecințe grave, dacă nu se acționează rapid și corect pentru a restabili respirația. În astfel de situații grave, cunoștințele de prim ajutor pot face diferența. Menținerea unui mediu sigur și vigilența constantă pot preveni astfel de incidente, dar dacă ele apar, o reacție rapidă poate salva viața copilului. Ghidul actual oferă informații esențiale și recomandări privind ceea ce trebuie făcut în cazul în care te confrunți cu o situație de înec la copil. (1, 2, 3)

 

Ce faci dacă copilul s-a înecat cu apă: pași de prim ajutor

Primul aspect esențial în astfel de circumstanțe este menținerea calmului. Orice reacție din partea persoanei care oferă primul ajutor trebuie să fie rapidă, dar totodată controlată. Controlul reacției este la fel de important precum viteza acțiunii. O reacție prea precipitată sau necoordonată poate crește riscul de agravare a situației.

Primul pas:

Dacă copilul se află încă în apă, trebuie acționat imediat pentru a-l scoate. Pentru a realiza acest lucru într-un mod sigur și eficient, se impune evaluarea prealabilă a condițiilor de securitate. Înainte de a acționa, este important să se verifice existența riscurilor suplimentare, precum prezența curenților sau a obiectelor periculoase, pentru a nu exista riscuri pentru propria sănătate. În timpul extragerii copilului din apă, se vor aplica tehnici corespunzătoare pentru a minimiza riscul de rănire, atât pentru propria persoană, cât și pentru copil.

Al doilea pas:

După ce copilul a fost scos din apă, acesta va fi plasat o suprafață fermă și plană și persoana care oferă primul ajutor va stabili starea sa de conștiență. Pasul actual reprezintă o tranziție esențială către etapele ulterioare ale primului ajutor în caz de înec, contribuind la evaluarea generală a stării de sănătate a copilului și la stabilirea pașilor ulteriori în intervenție. Menținerea calmului în această fază inițială a acțiunii poate influența semnificativ eficiența intervenției și, implicit, rezultatul final al situației de urgență.

Pasul al treilea:

În cazul în care copilul este inconștient, nu respiră și nu prezintă puls, se vor începe procedurile de resuscitare cardio-pulmonară. Înainte de a începe resuscitarea, se apelează serviciul de urgență 112. Ulterior, se poate continua cu manevrele de resuscitare cardio-pulmonare. Cu palmele plasate în centrul pieptului, imediat sub linia mamelonară, se vor începe compresiile toracice. Se aplică compresii la o rată de cel puțin 100-120 de compresii pe minut, alternate cu ventilații pulmonare. La fiecare 30 de compresii se recomandă efectuarea a două ventilații. Manevrele de resuscitare vor fi efectuate până la sosirea echipajului medical sau până când copilul prezintă puls și poate respira singur. (1, 2, 4, 5)

 

Recomandări

Participarea la cursuri de prim ajutor pentru copii reprezintă un element esențial în pregătirea pentru situații de urgență. Cursurile de prim ajutor oferă cunoștințe detaliate despre procedurile corecte de intervenție în caz de înec și de acordare a primului ajutor. Pregătirea prealabilă poate ajuta la formarea abilitățile necesare pentru a acționa eficient în momente de criză.

 

Familiarizarea cu semnele care indică faptul că un copil s-a înecat reprezintă o componentă vitală a pregătirii pentru astfel de incidente. Cunoașterea acestor semne, cum ar fi dificultățile de respirație, agitația sau pierderea bruscă a stării de conștientă, poate permite identificarea rapidă a unei situații de urgență. Observarea cu atenție a comportamentului copiilor în apă este esențială, iar dacă apare orice comportament neobișnuit sau îngrijorător, este important să se acționeze imediat. (1, 2, 3)

 

Cum poate fi prevenit înecul?

Prevenția rămâne cea mai eficientă măsură de protecție. Pentru a nu fi puși în situația de a acționa într-un caz de înec, este important ca un adult să supravegheze în mod constant copiii în apropierea apei. Supraveghere atentă a copiiilor poate preveni potențialele incidente de înec și asigură un mediu sigur pentru activitățile acvatice. De asemenea, utilizarea echipamentelor de siguranță, precum a vestelor de salvare, este esențială pentru a preveni înecul. (5, 6)

 

Bibliografie:
(1) Drowning child, link: https://www.sja.org.uk/get-advice/first-aid-advice/breathing-difficulties/child-drowning
(2) First Aid For Drowning, link: https://cpreducatorsinc.com/first-aid-for-drowning
(3) How to recognize drowning signs, link: https://www.statefarm.com/simple-insights/family/how-to-recognize-drowning-signs
(4) Child Drowning First Aid: Four Steps That Can Save a Life, link: https://www.parents.com/baby/safety/outdoor/first-aid-for-drowning
(5) First aid steps for a drowning child, link: https://www.vinmec.com/en/news/health-news/pediatrics/first-aid-steps-for-a-drowning-child
(6) Drowning Prevention, link: https://kidshealth.org/en/parents/prevent-drowning.html
(7) Drowning Prevention, link: https://www.cdc.gov/drowning/prevention/index.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp