Căzătură bebeluș - ghid și sfaturi pentru părinți

Autor: Patriche Silvia Actualizat la 12-02-2024, 290 vizualizări
Căzătură bebeluș - ghid și sfaturi pentru părinți

În momentul în care copilul începe să se miște, este firesc să își piardă echilibrul și să cadă. Este normal să cadă și atunci când încearcă o nouă activitate fizică sau se joacă. Acest lucru poate speria mulți părinți. Totuși, este important de știut că majoritatea căderilor bebelușilor sunt minore. Vezi ce să faci atunci când bebelușul cade și cum poți preveni (anumite) căderi.

 

Ce să faci atunci când bebelușul cade

De cele mai multe ori, căzătura unui bebeluș este inofensivă. Iată ce să faci în astfel de cazuri: (1,2)

  • Păstrează-ți calmul – căderea unui bebeluș poate speria părinții. Ține cont de faptul că deși este mic, are o rezistență bună, cel puțin de la înălțimea sa și pe materiale moi. Reacționează cât mai calm. Bebelușul va adopta o atitudine asemănătoare cu a ta pentru a vedea dacă trebuie să se teamă
  • Observă situația – dacă bebelușul este atent și plânge ușor după o căzătură, aceste reacții sunt firești. Uită-te dacă existe semne de accidentare. De cele mai multe ori, astfel de accidentări sunt minore și nu afectează pe termen lung starea de bine a celui mic. Dacă există fracturi, sângerări sau copilul nu reacționează este indicat să mergi la medic
  • Dacă nu există răni grave, oferă-i alinare – este recomandat să recunoști că a căzut spunând o afirmație precum „Îmi pare rău că ai căzut! Ești bine?”. Acest lucru este mai sănătos decât să ignori căzătura (chiar dacă una minoră) și să îi spui ceva de tipul „Nu ai nimic!”
  • Ai grijă de cel mic dacă s-a accidentat – dacă bebelușul s-a zgâriat sau tăiat, curăță zona cu apă și săpun și acoperă cu un bandaj curat. Poți chiar face întreaga operațiune în timp ce cântați piesa sa preferată. Astfel, va ști că situația nu este gravă
  • Reveniți la activitățile voastre – dacă bebe se simte bine și te-ai ocupat de micile zgârieturi (dacă există), transmite-i celui mic că poate reveni la joacă. Dacă este necesar să faci anumite ajustări pentru a evita o nouă accidentare, fă-le înainte de a reveni la activitățile anterioare.

 

Cum poți preveni căzăturile celui mic?

Înainte ca bebelușul să înceapă să meargă este indicat să faci locuința cât mai sigură. Este indicat să incluzi gărduțuri în zona scărilor precum și blocarea zonelor în care se poate împiedica ușor.

 

Încurajează joaca pe covor sau alte suprafețe moi, unde poate cădea fără să se lovească. Afară, lasă-l să alerge pe iarbă sau alte suprafețe moi. Nu lăsa copilul singur pe canapea. Acesta se poate rostogoli și cădea. Ai grijă în baie deoarece există multe suprafețe lunecoase. (1)

 

În dormitor, îndepărtează jucăriile din pătuț deoarece bebelușul le poate folosi pentru a se cățăra afară. Dacă îl așezi în scaunul de bucătărie, prinde-l bine cu centurile de siguranță. (3)

 

Îndepărtează, pe cât posibil, cablurile electrice de pe jos iar seara strânge jucăriile. Șterge apa sau alte lichide imediat după depunere pentru a evita alunecarea.

 

Închide fereastra sau las-o ușor crăpată, nu mai mult de 10 cm. Îndepărtează jucăriile și piesele ușoare de mobilier de fereastră deoarece bebelușii în creștere adoră să ajungă la fereastră și să se uite.

 

Indiferent de cât de bine îi vei proteja, bebelușii vor cădea atunci când învață să meargă. Acest lucru este inevitabil și firesc. Tot ce poți face este să te asiguri că va cădea pe o suprafață moale (covorul) și să îi îndrumi cu grijă și blândețe.

 

Bibliografie:
1. How to Help Babies and Toddlers When They Fall, link: https://pathways.org/baby-falling/
2. Exploring Infant Fall Events Using Online Parenting Discussion Forums: Infodemiology Study, , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9131157/
3. Preventing falls for babies and young children, link: https://raisingchildren.net.au/babies/safety/home-pets/preventing-falls
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp