Sterilizarea biberoanelor

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 11-01-2017, 24835 vizualizări
Sterilizarea biberoanelor
În primul an de viață sistemul imunitar al bebelușilor este insuficient dezvoltat, lucru ce îi face mai susceptibili la infecții și boli decât copiii mai mari și adulții. De aceea, este esențială prepararea alimentelor și implicit a formulei de lapte în condiții de maximă igienă pentru a preveni contaminarea acesteia. Sterilizarea biberoanelor este procedeul prin care se îndepărtează prin diverse metode bacteriile de pe suprafața sticlelor, capacelor și tetinelor cu care intră bebelușul în contact.

Înainte de sterilizare, toate echipamentele trebuie spălate bine cu apă și detergent, pentru îndepărtarea mizeriei și a reziduurilor de lapte. Utilizați o perie specială pentru biberoane și la final clătiți bine pentru a îndepărta urmele de detergent.

Atenție! Sterilizarea nu se va efectua cu succes dacă întregul echipament nu este curățat și clătit bine înainte.

Biberoanele și accesoriile necesare pentru hrănire pot fi spălate și în mașina de spălat vase, dar trebuie verificate la final pentru a vă asigura că nu sunt reziduuri alimentare sau urme de detergent.

Atenție! Spălarea biberoanelor la mașina de spălat vase le va curăța, dar nu produce și sterilizarea lor, deoarece temperatura din mașina de spălat nu este suficient de ridicată pentru sterilizare.

Iată cum pot fi sterilizate biberoanele și echipamentele de hrănire:

Sterilizarea prin fierbere

Sterilizarea prin fierbere este metoda de sterilizare a biberoanelor preferată de părinți, fiind cea mai convenabilă.

Etape:
  • Se spală sticlele, tetinele, capacele și celelalte accesorii cu apă și detergent cu ajutorul unei perii înainte de sterilizare.
  • Se plasează toate componentele într-un vas ce va fi poziționat pe aragaz, culcate, pentru a putea fi apoi umplute și acoperite în totalitate cu apă.
  • Se acoperă componentele cu apă, asigurându-vă că sunt pline cu apă și că sunt eliminate bulele de aer din sticle.
  • Se aduce apa la punctul de fierbere și se fierb biberoanele 5 minute. Se oprește fierberea, fără a permite să fiarbă până la evaporarea apei.
  • Se lasă să se răcească și apoi se scot și se pun la uscat pe șervețele curate din hârtie.
  • Se depozitează în frigider sau într-un loc curat.
  • Biberoanele sterilizate pot fi folosite în primele 24 de ore, ulterior fiind necesară din nou reluarea procedeului.

Biberoanele trebuie utilizate imediat după sterilizare și trebuie reasamblate imediat ce se usucă pentru a preveni recontaminarea. De obicei, produsele sterilizate astfel trebuie înlocuite mai des deoarece au tendința de a deveni lipicioase.

Sterilizarea cu ajutorul sterilizatoarelor electrice sau pentru cuptorul cu microunde

Sterilizarea echipamentelor utilizând sterilizatoarele electrice cu aburi sau care se folosesc în cuptorul cu microunde durează între 8-12 minute, plus timpul de răcire. Trebuie să puneți la sterilizat în astfel de sisteme doar echipamentele care suportă temperaturi extrem de ridicate, urmărind notațiile de pe ambalaj.

Se umple recipientul cu apă ai cărei vapori vor distruge bacteriile de pe suprafața biberoanelor și accesoriilor acestora. Este indicat pentru biberoanele din plastic. Deasupra se pune componenta care susține biberoanele și care permite trecerea aburilor, iar la final se acoperă cu capacul și se pornește dispozitivul, respectând instrucțiunile producătorului privind durata și temperatura.

Echipamentele rămân sterile 3-6 ore după procedeu dacă sunt scoase din sterilizator sau dacă este deschis capacul acestuia, și pot rămâne sterile până la 24 de ore dacă nu se deschide capacul sterilizatorului. Sterilizatoarele destinate utilizării la cuptorul cu microdunde sunt eficiente, însă nu sunt permise piese metalice în interior. Urmați instrucțiunile producătorului privind durata și temperatura necesară.

Sterilizarea prin metode chimice

Un sterilizant chimic este o soluție antibacteriană sub formă lichidă, pulbere sau tablete. Se dizolvă în apă caldă sau rece, în funcție de tip. Biberoanele și celelalte componente se curăță cu atenție cu apă și detergent, iar ulterior sunt imersate în soluție preparată după instrucțiunile producătorului de pe ambalaj timp de 30 minute, pentru eliminarea completă a bacteriilor.

Sterilizarea chimică nu este la fel de eficientă ca fierberea, decât dacă curățarea este efectuată cu maximă meticulozitate. Soluția este non-toxică, astfel că nu produce efecte adverse dacă intră în contact cu pielea sau dacă este înghițită. Urmați instrucțiunile producătorului și realizați diluția corectă a soluției.

Aruncați soluția după 24 de ore și preparați alta dacă trebuie să sterilizați iar biberoanele. Este indicată doar pentru materiale din plastic sau sticlă, deoarecele sterilizanții chimici corodează metalele. După imersare asigurați-vă că nu sunt bule de aer rămase în sticle și că toate părțile biberoanelor sunt acoperite cu soluție.
Bibliografie:
(1) Infant Feeding Guidelines, Information for health workers
(2) Formula feeding: what you need to know, link: http://www.healthunit.org/children/feeding/formula/Formula_Feeding.pdf
(3) Sterilising baby bottles, link: http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/sterilising-bottles.aspx
(4) Bottle-feeding babies: equipment and formula, link: http://raisingchildren.net.au/articles/bottle-feeding_babies_equipment_formula.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp