Atasarea corecta la san

Autor: Costin Oana Actualizat la 19-11-2015, 4333 vizualizări
Atașarea corectă la sân
Unul dintre aspectele cele mai importante pentru succesul alăptării este atașarea corectă a bebelușului la sân.

Ce presupune atașarea corectă la sân?

Când copilul este hrănit la sân, este nevoie de o poziție și o mișcare specifică a buzelor, limbii și gurii, pentru ca sânul să fie stimulat și să elibereze fluxul de lapte în cantitatea potrivită.

Gura larg deschisă a bebelușului trebuie să cuprindă mamelonul și o bună parte a areolei mamare (zona mai închisă la culoare din jurul mamelonului).

În timp ce obrajii sunt relaxați, limba și maxilarul inferior masează areola prin mișcări ritmice, stimulând astfel contracția alveolelor cu lapte din sân și ejecția laptelui în canalele galactofore (reflexul de ejecție a laptelui), de unde este eliberat prin mici orificii la nivelul mamelonului. (1)

Cum poți ajuta copilul să se atașeze corect la sân?

  • Așează-l la sân astfel încât o parte cât mai mare din corpul lui să fie în contact cu tine (în acest fel se va simți în siguranță); tot corpul bebelușului trebuie orientat spre mamă, nu doar capul sau fața, iar urechea, umărul și șoldul bebelușului de pe aceeași parte a corpului trebuie să fie aliniate (șoldul flectat). (2)
  • Adu bebelușul către tine, poziționându-l la nivelul sânilor și nu te înclina tu către el; astfel previi forțarea umerilor și gâtului și nici nu afectezi poziția lui. (3)
  • Așează capul copilului astfel încât bărbia lui să preseze ușor sânul sub areolă. Această atingere a bărbiei va declanșa reflexul de deschidere largi a gurii. (2)
  • Capul bebelușului trebuie să fie înclinat puțin pe spate, pentru a prinde cât mai mult din areolă și pentru a-i fi mai ușor să sugă și să înghită. (4)
  • Poți lăsa copilul să prindă singur sânul sau, dacă este necesar (mai ales în primele sesiuni de alăptare), ghidează-l să se atașeze corect. Prinde sânul aproape de bază, cu mâna în formă de „U” sau de „C” în jurul areolei mamare, fără să o acoperi. Îndreaptă mamelonul către buza superioară (nu către centrul gurii), atingând-o ușor. Această mișcare va stimula deschiderea mare a gurii (ca atunci când cască). Așteaptă până gura este larg deschisă pentru a-i oferi mamelonul.  
  • Copilul trebuie să prindă mamelonul și o bună parte din zona inferioară a areolei. (3)
  • Dacă după mai multe încercări, copilul nu reușește să se atașeze corect și deveniți amândoi frustrați, luați o scurtă pauză, în care să ții copilul în brațe, să îi vorbești sau să îi cânți, să îl așezi în contact piele pe piele pe piept. De aici e posibil ca micuțul să se îndrepte singur către sân. (4)

Cum te asiguri că bebelușul e atașat corect la sân?

  • Atât mamelonul, cât și partea de jos a areolei mame sunt prinse în gurița copilului (o mică porțiune din areolă este vizibilă, sau chiar deloc, în funcție de mărimea acesteia).
  • Gura micuțului este larg deschisă, cu buzele curbate spre exterior într-un unghi de cel puțin 120°.
  • Bărbia apasă ușor sânul, în timp ce nasul copilului atinge ușor sau deloc sânul.
  • Alăptatul este confortabil pentru mamă, nu resimte durere, înțepături, disconfort etc.
  • Pieptul copilului este îndreptat spre corpul mamei și nu este nevoie să întoarcă capul pentru a avea acces la sân.
  • Uneori, se pot vedea sau auzi înghițiturile copilului; la unii bebeluși singurele indicii ale înghițiturilor sunt mici pauze în respirație.
  • La finalul alăptării, mamelonul nu trebuie să fie aplatizat sau deformat.
  • După ce a fost alăptat copilul arată mulțumit și sătul.
  • Posibile semne că nu e atașat corect: mici riduri care se formează pe bărbie atunci când suge, buzele întoarse spre interior, mișcări frecvente ale capului, sânul este scăpat frecvent, suptul produce zgomote. (4), (5), (6)

Alte recomandări

  • Nu aștepta până bebelușul plânge ca să îl pui la sân. Plânsul este ultimul semnal care indică faptul că îi este foame, iar când ajunge în acest stadiu, debutul alăptării poate fi mai dificil. Cu timpul vei învăța să identifici semnele premergătoare plânsului, care arată că micuțul este înfometat: este mai activ, își introduce mânuțele în gură, își suge buza/pumnii, întoarce capul în căutarea sânului.
  • Așează-te într-o poziție confortabilă și asigură-te că spatele și umerii tăi au o postură corectă. Cu timpul vei afla care este cea mai comodă poziție pentru amândoi. Utilizarea unei perne (speciale pentru alăptare sau una obișnuită) te poate ajuta să stai mai comod și să-ți susțină spatele sau brațele. (3)
  • Citește aici mai multe despre pozițiile de alăptare.
  • Dacă simți durere atunci când alăptezi, este posibil ca bebelușul să nu fie atașat corect. Pentru a-l repoziționa, introdu blând un deget în gurița lui pentru a opri sucțiunea și asigură-te că are gura larg deschisă și că prinde nu doar mamelonul, ci și o parte din areolă. 
  • Evită introducerea suzetei sau a biberonului, cel puțin în primele săptămâni, pentru ca acestea să nu interfereze cu alăptarea la sân. (4)

Ce se întâmplă atunci când copilul nu este corect atașat?

Atașarea corectă la sân este importantă pentru succesul alăptării pentru că asigură fluxul de lapte și stimulează lactația. Prinderea unei părți din areola mamară și mișcările ritmice de sucțiune și compresie pe care le aplică  bebelușul prin intermediul gingiilor și limbii stimulează extragerea laptelui din sân și fluxul acestuia prin mici orificii de la nivelul mamelonului. (6)

De asemenea, o atașare corectă elimină sursele de disconfort la nivelul sânilor. Când copilul prinde doar mamelonul, pe lângă cantitatea foarte mică de lapte pe care o primește, mamelonul este presat de oasele de la nivelul superior al gurii copilului, ceea ce poate duce la crăparea sau sângerarea lui.

Pe termen lung, prinderea incorectă asociată cu statul pelungit la sân fără ca bebelușul să se hrănească adecvat poate duce la suplimentarea cu formule de lapte și scăderea lactației, în lipsa stimulării prin supt. (7)

Unii copii se atașează corect la sân încă de la inițierea alăptării, în timp ce pentru alții este necesar mai mult timp și exercițiu. Cu răbdare și reluarea procesului de câte ori este nevoie, micuțul va învăța treptat să prindă corect sânul.
Bibliografie:
(1)ABCs of Breastfeeding, link: http://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/ABCs.html
(2)Instinct, Reflex and Newborn Latch, link: http://www.pamf.org/children/newborns/feeding/latchon.html
(3)Breastfeeding Latch, link: http://americanpregnancy.org/breastfeeding/latch/
(4)Your guide to Breastfeeding, link: http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/breastfeeding-guide/BreastfeedingGuide-General-English.pdf
(5)How do I position my baby to breastfeed?, link: http://www.llli.org/faq/positioning.html
(6)Ensuring Proper Latch On, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Ensuring-Proper-Latch-On.aspx
(7)Breastfeeding checklist: How to get a good latch, link: http://www.womenshealth.gov/itsonlynatural/overcoming-challenges/breastfeeding-checklist-how-to-get-good-latch.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp