Prepararea formulelor de lapte

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 20-10-2016, 10015 vizualizări
Prepararea formulelor de lapte
Pentru părinții care hrănesc parțial sau complet bebelușii cu formulă de lapte este esențial să cunoască regulile pentru o preparare corectă a acesteia. Astfel, se reduce riscul contaminării formulei sau biberoanelor, și implicit îmbolnăvirii copilului. De asemenea, aceștia trebuie să prepare formulele de lapte după instrucțiunile corecte, pentru a preveni un deficit nutritiv la copil sau un aport prea ridicat.

Reguli de igienă

Este extrem de important ca tot echipamentul de preparare a formulelor de lapte și de hrănire (biberoane, tetine, capace etc.) să fie curățate și sterilizate corespunzător înainte de utilizare, pentru eliminarea bacteriilor ce se pot dezvolta pe acestea și pot îmbolnăvi copilul. Iată care sunt pașii pentru o igienă maximă a biberoanelor și accesoriilor pentru hrănirea copilului:

Curățare

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun și uscați-vă cu un prosop curat, după care spălați toate sticlele și accesoriile pentru hrănire cu apă caldă și detergent. Utilizați o perie specială pentru curățarea eficientă a interiorului biberoanelor și o perie pentru tetine, pentru a curăța zonele greu accesibile unde pot rămâne reziduuri de formulă de lapte. La final, clătiți cu apă din abundență pentru a îndepărta orice urmă de detergent.

Sterilizare

Biberoanele spălate se sterilizează utilizând un sterilizator comercial (urmând instrucțiunile producătorului) sau prin introducerea acestora într-un vas cu apă ce fierbe, vasul fiind acoperit cu un capac ulterior. Biberoanele trebuie să fie dezasamblate, umplute și acoperite complet cu apă, fără goluri de aer. Pot fi sterilizate și la aburi sau în cuptorul cu microunde.

Depozitare

După sterilizare preparați imediat formula de lapte. Dacă după sterilizare nu este posibil acest lucru, asamblați biberonul și depozitați-l  într-un loc curat, pentru a preveni contaminarea lui. (5)

Pașii pentru prepararea formulei de lapte

Iată care sunt pașii generali pentru prepararea formulelor de lapte, pentru a preveni arsurile la copil, dar și contaminarea cu bacterii sau apariția altor probleme de sănătate:

Pasul 1

Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun, uscându-vă pe mâini la final cu un prosop curat.

Pasul 2

Zona unde preparați formula de lapte trebuie să fie una curată și igienizată. Sticlele, tetinele și celelalte accesorii și recipiente trebuie să fie curate și sterilizate

Pasul 3

Pentru prepararea formulelor de lapte se utilizează apă fiartă. Aceasta se pune în sticlă, măsurând cantitatea dorită. Apa se adaugă întotdeauna înaintea prafului. Se pune cantitatea dorită de apă, care trebuie să aibă temperatura de aproximativ 70ºC, astfel că după fierbere nu trebuie lăsată mai mult de 30 min. până la preparare.

Pudra pentru formulele de lapte nu este sterilă. Poate conține bacterii ce cauzează îmbolnăvirea copiilor. Prin prepararea și depozitarea corespunzătoare a formulelor de lapte, se reduce riscul de îmbolnăvire. Deși riscul este redus, se poate ca pudrele de formulă să fie contaminate cu bacterii cum ar fi Cronobacter sakazakii, pentru a reduce riscul infectării, fiind necesară prepararea cu apă la temperatura de cel puțin 70º C, deoarece apa la această temperatură distruge bacteriile. După preparare se lasă să se răcească înainte de a hrăni copilul.

Pasul 4

Măsurați numărul de linguri necesare de pudră de formulă, adăugându-le în sticlă peste apă. Folosiți întotdeauna lingurița care vine odată cu formula și citiți instrucțiunile pentru a afla câte lingurițe trebuie să folosiți pentru o cantitate anume de apă. Lingurițele trebuie să fie rase, fără a presa pudra. Folosiți un cuțit pentru a îndepărta surplusul de pudră, pentru ca lingurița să nu fie cu vârf. După ce adăugați pudra peste apă, închideți cutia sau punga de formulă și depozitați-o într-un loc răcoros și uscat.

Pasul 5

Atașați tetina și capacul biberonului și agitați energic până când toată pudra se dizolvă. După agitarea sticlei, cantitatea de lichid crește, comparativ cu cantitatea de apă măsurată anterior.

Pasul 6

Răciți biberonul prin plasarea sub jet de apă rece sau într-un vas cu apă rece până la obținerea temperaturii dorite. Trebuie să fie imersată în apă doar sticla, tetina nu trebuie să atingă nimic, pentru a preveni contaminarea. Ștergeți apoi exteriorul biberonului de apă.

Pasul 7

Verificați temperatura laptelui picurând pe încheietura internă a mâinii -  trebuie să se simtă călduț, pentru a preveni ca bebelușul să se frigă. Dacă este prea fierbinte, răciți biberonul prin poziționarea sub jet de apă rece sau imersarea sticlei într-un vas cu apă rece sau gheață.

Pasul 8

Dacă după preparare nu trebuie să hrăniți imediat copilul, depozitați biberonul cu formula de lapte la frigider până la masa următoare. Nu lăsați laptele la temperatura camerei pentru mai mult de o oră.

Nu încălziți și nu folosiți cuptorul cu microunde pentru prepararea formulei. Acestea nu încălzesc omogen și pot duce la formarea zonelor fierbinți de lichid ce pot ulterior cauza arsuri bebelușului la nivelul gurii și gâtului.

Este mai bine să preparați formula de lapte într-o cantitate potrivită, pentru o singură masă, pentru a fi proaspătă de fiecare dată. La finalul zilei, aruncați formulele de lapte preparate pe parcursul zilei, care nu au fost consumate. Formulele nu sunt sterile. Temperatura la care sunt perfecte pentru consum de către cei mici este și temperatura perfectă pentru dezvoltarea bacteriilor. (1, 3, 4, 5)

De reținut!

  • Nu toate biberoanele sunt gradate corespunzător. Pentru a verifica dacă sunt gradate corect, verificați prezența marcajului standard EN14350 pe sticlă sau pe ambalaj.

  • Fiecare marcă de formulă are lingurițe diferite și măsuri diferite, precum și instrucțiuni diferite privind numărul de lingurițe, astfel că este recomandat să respectați și recomandările producătorului la preparare. După ce o cutie de formulă s-a terminat, aruncați și lingurița de măsură, utilizând lingurița de la noua cutie de formulă.

  • Niciodată nu adăugați mai multe sau mai puține lingurițe de pudră comparativ cu instrucțiunile de pe cutie. Nu este indicat ca formula să fie prea diluată sau prea concentrată. Nu adăugați mai multă pudră sau mai multă apă decât este prevăzut în instrucțiuni, pentru ca laptele pentru cel mic să nu fie prea concentrat sau prea diluat. Nu adăugați în formulele de lapte nimic altceva în plus în afară de pudră și apă. (1, 4, 5)

  • Formulele de lapte se prepară imediat înainte de a hrăni copilul. Dacă acest lucru nu este posibil, preparați formula și depozitați-o la temperatura camerei pentru cel mult o oră sau la frigider în zona din mijloc, în spate (2-4 º C) pentru maximum 4 ore. (4, 5) 

  • La prepararea formulelor de lapte se folosește apă de la robinet, care trebuie în prealabil fiartă. Apa îmbuteliată necarbogazoasă poate fi utilizată pentru prepararea formulei de lapte, fiind necesară, de asemenea, fierberea ei. Aceasta nu este sterilă de cele mai multe ori și poate conține o cantitate mare de sodiu sau sulfat. Apa cu care se prepară formula de lapte trebuie să aibă un conținut de sodiu mai mic de 200 mg/l iar conținutul de sulfat trebuie să nu depășească doza de 250 mg/l. La prepararea formulei de lapte nu se va folosi niciodată apă minerală carbogazoasă sau sifon. (2, 3)

Evitarea arsurilor și reîncălzirea formulei

Întotdeauna verificați temperatura formulei de lapte prin agitarea sticlei și picurarea pe încheietura internă a mâinii (fără a atinge tetina de piele). Formula care este potrivită și sigură pentru bebeluș trebuie să fie călduță pe piele. Dacă este prea caldă sau fierbinte poate cauza arsuri bebelușului la nivelul gurii și gâtului.

Formula poate fi reîncălzită, însă în acest caz poate fi consumată în mai puțin de 2 ore, apoi aruncată. Se încălzește prin plasarea sub jet de apă fierbinte sau într-un vas cu apă caldă, după care se agită pentru ca temperatura să fie uniformă în tot volumul de lichid și se testează pe încheietura mâinii. Poate fi reîncălzită și în dispozitivele special concepute pentru încălzirea biberoanelor.

Nu se recomandă încălzirea la cuptorul cu microunde deoarece poate crește prea mult temperatura. Microundele pot duce la apariția „punctelor fierbinți” în lichid, care ar putea duce la frigerea copilului. Niciodată nu reînzălziți de două ori formula sau sticluțele din care copilul deja a mâncat o dată, deoarece se dezvoltă foarte ușor bacterii în formulele de lapte, ce pot îmbolnăvi copilul. (4)
Bibliografie:
(1) Caring for Children, Birth to 5 years (Food, nutrition and learning experiences), link: http://www.health.nsw.gov.au/heal/Publications/caring-for-children-manual.pdf
(2) Guide to bottle feeding, link: http://www.unicef.org.uk/Documents/Baby_Friendly/Leaflets/start4life_guide_to_bottle_%20feeding.pdf
(3) Eat for Health, Infant Feeding Guidelines – Information for health workers, NHMRC
(4) Feeding your baby infant formula, link: https://www.healthed.govt.nz/resource/feeding-your-baby-infant-formula
(5) How to prepare formula for bottle-feeding at home, link: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Bottle_en.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp