Alăptarea și fumatul

Autor: Costin Oana Actualizat la 08-04-2016, 15667 vizualizări
Alăptarea și fumatul
Sarcina oferă de multe ori femeilor fumătoare motivația necesară să renunțe la fumat sau să reducă numărul țigărilor.

Însă nu toate mamele reușesc să renunțe de tot, astfel că pe durata alăptării copilul este (în continuare) expus nicotinei și altor substanțe toxice din fumul de țigară.

Care sunt implicațiile pentru sănătatea lui și cum pot fi reduse posibilele efecte nocive?

Este indicat ca o mamă care fumează să alăpteze?

Ideal ar fi ca mama să renunțe la fumat, însă dacă acest lucru nu este posibil, este recomandată continuarea alăptării, fiind considerată o variantă mult mai benefică (chiar și atunci când în paralel mama fumează) decât hrănirea copilului cu formule de lapte. Deși cantitatea de nicotină transferată la copil prin laptele matern este mult mai mare decât nivelul de nicotină pe care îl primește fătul prin placentă, beneficiile laptelui matern pentru sănătatea și dezvoltarea sugarului sunt semnificativ mai mari decât riscurile expunerii la nicotină, ceea ce a determinat  Asociația Americană de Pediatrie să scoată nicotina de pe lista substanțelor contraindicate pe durata alăptării. (1), (2)

S-a observat că sugarii hrăniți cu formule de lapte sunt mult mai vulnerabili la efectele negative ale fumului de țigară decât cei alăptați, pentru că laptele matern conține factori importanți care ajută organismul copilului să lupte împotriva bolilor. De exemplu, incidența afecțiunilor respiratorii este mult mai mică în cazul copiilor alăptați de mame fumătoare decât a celor alimentați cu formule de lapte. (2), (3)

Conform Asociației Americane de Pediatrie, fumatul mamei nu este o contraindicție absolută pentru  alăptare, însă nu trebuie încurajat, având în vedere asocierea acestui comportament cu cazurile de sindrom al morții subite infantile și alergii respiratorii la copii. (4)

În ceea ce privește numărul de țigări, conform La Leche League, dacă mama fumează mai puțin de 20 de țigări pe zi, nicotina din laptele matern are riscuri mici pentru copil, în schimb acestea cresc dacă se depășește această cantitate. (5)

Riscurile și efectele fumatului pe durata alăptării

Pentru sugar

Dacă în privința nicotinei care ajunge în organismul copilului prin laptele matern îngrijorările nu sunt foarte mari (atât timp cât fumatul nu este intens), în schimb fumul de țigară la care este expus cel mic poate pune mari probleme pentru sănătatea, putând avea efecte imediate, dar și pe termen lung. (8)

  • Indiferent de modalitatea în care sunt hrăniți, expunerea copiilor la fumul de țigară din casă îi poate pune în pericol. Studiile arată că există o corelație semnificativă între fumatul a cel puțin unuia dintre părinți și incidența cazurilor de pneumonie, bronșită, sindromul morții subite infantile (încă din primul an de viață), astm, tuse, otită medie, polipi, amigdalită, afectarea funcției plămânilor. În ceea ce privește astmul, fumul de țigară dublează riscul apariției bolii și severitatea ei.
  • Între fumatul mamei și sindromul morții subite infantile a fost identificată o relație de cauzalitate în urma unei meta-analize a literaturii de specialitate realizate în 1997. (5), (6)
  • Fumatul mamei a fost asociat și cu un nivel mai mare de agitație al sugarilor. S-a observat că bebelușii ai căror părinți fumează (cel puțin unul dintre ei) sau care sunt alăptați de o mamă fumătoare se confruntă mai des cu colicile, pentru că se consideră că atât nicotina primită din laptele mamei, cât și fumul de țigară din casă acționează ca factori iritanți. (7)
  • Unele studii arată faptul că fumatul mamei poate afecta luarea în greutate a sugarului. (4), (5)
  • Alăptarea unui copil imediat după fumarea a 1-3 țigări poate afecta somnul sugarilor, după cum sugerează un studiu din 2007. Deși s-a realizat pe un eșantion mic (15 copii între 2 și 7 luni, ale căror mame erau fumătoare), studiul a arătat că durata somnului după ce mama a fumat s-a redus la 53,4 minute comparativ cu situațiile în care mama s-a abținut, în care copiii au dormit în medie 84,5 minute. Atât somnul activ, cât și cel liniștit al copiilor s-a redus în prima situație.

Pentru alăptare

  • O meta-analiză (2003) privind impactul fumatului asupra alăptării a arătat că în cazul mamelor fumătoare intenția de a alăpta și inițierea alăptării sunt mai reduse, iar dacă alăptează, înțărcarea se face mult mai repede comparativ cu mamele care nu fumează. Explicația nu are legătură cu o incapacitate fiziologică de a alăpta, ci se consideră că ar fi implicați factori psihologici (de exemplu, mama să considere că laptele ei nu este potrivit și să îl înlocuiască cu formule de lapte). (2), (3), (10)
  • Nicotina schimbă gustul și mirosul laptelui (modificările sunt în funcție de concentrația de nicotină), după cum arată un studiu din 1998, ceea ce, după cum consideră cercetătorii, ar putea crește riscul ca la adolescență fumatul să fie mult mai atrăgător pentru tineri, având în vedere că au fost expuși în prima parte a vieții la aroma și mirosul de țigară din laptele matern. (11)
  • Când mama fumează mai mult de 10 țigări pe zi, nicotina poate scădea nivelul de prolactină din organismul mamei, ceea ce poate duce la scăderea secreției lactate și a conținutului de grăsimi din lapte. De asemenea, fumatul este considerat un factor de risc pentru inhibarea reflexului de ejecție a laptelui. (9)

Cum pot fi reduse riscurile fumatului pentru sugar?

  • Dacă renunțarea la fumat nu este posibilă, încercați să reduceți numărul de țigări fumate. Cu cât copilul este expus la o cantitate mai mică de nicotină, cu atât riscurile și efectele nocive pentru sănătate sugarului sunt mai mici.
  • Evitați fumatul imediat înainte sau în timpul alăptării, pentru a nu expune sugarul la nivelul maxim al nicotinei. Fumați după ce ați alăptat și așteptați cât mai mult până la următoarea sesiune de alăptare (ca să vă faceți o idee, timpul de înjumătățire al nicotinei este de aproximativ 95 de minute,  acesta fiind timpul în care se elimină din laptele matern jumătate din cantitatea de nicotină de la o țigară fumată). De aceea, cu cât așteptați mai mult până la următoarea alăptare, cu atât nivelul de nicotină la care e expus bebelușul este mai mic.
  • Nu fumați în aceeași cameră cu copilul, în casă, în mașină etc. și evitați să îl expuneți la fum de țigară în orice context.
  • După ce fumați, mirosul fumului de țigară rămâne în haine, păr, pe mâini, de aceea este indicat să vă spălați pe mâini, pe dinți, eventual să vă schimbați hainele înainte de a lua copilul în brațe. (3), (7)

În concluzie, renunțarea la fumat este benefică deopotrivă pentru părinți și copii. Dacă însă nu puteți renunța la fumat, încercați să reduceți pe cât posibil numărul țigărilor. Și mai important este să continuați să alăptați, pentru a oferi sugarului protecția laptelui matern împotriva riscurilor și efectelor asociate nicotinei și fumului de țigară.
Bibliografie:
(1)Breastfeeding and Smoking: Short-term Effects on Infant Feeding and Sleep, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277470/
(2)Smoking While Breastfeeding: What Are the Risks?, link: https://womensmentalhealth.org/posts/smoking-while-breastfeeding-what-are-the-risks/?doing_wp_cron=1459932364.1590650081634521484375
(3)Breastfeeding and smoking, link: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/breastfeeding-and-smoking
(4)Breastfeeding and the Use of Human Milk, link: https://www.uvm.edu/medicine/vchip/documents/Breastfeeding2012AAP.pdf
(5)Is it safe for a smoker to breastfeed her baby? What about using the nicotine patch and other smoking cessation aids?, link: http://www.lalecheleague.org/faq/smoking.html
(6)Prenatal and Postnatal Environmental Tobacco Smoke Exposure and Children’s Health, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/113/Supplement_3/1007.long
(7)Breastfeeding and Cigarette Smoking, link: http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/smoking/
(8)Should mothers who smoke breastfeed?, link: http://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/tobacco.htm
(9)Breastfeeding and Smoking: Short-term Effects on Infant Feeding and Sleep, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277470/
(10)Does maternal smoking have a negative physiological effect on breastfeeding? The epidemiological evidence, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14768313?dopt=Abstract
(11)Smoking and the Flavor of Breast Milk, link: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199811193392119
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp