Poziții de alăptare

Autor: Costin Oana Actualizat la 09-11-2016, 2613 vizualizări
Poziții de alăptare
Pozițiile cele mai potrivite pentru alăptare țin cont de mai mulți factori: dacă mama a născut natural sau prin cezariană, experiența de supt a copilului, confortul mamei și al bebelușului, momentul din zi al alăptării (în timpul nopții, când mama se trezește din somn sau în timpul zilei).

Pe măsură ce mama și copilul se obișnuiesc cu alăptarea, vor găsi pozițiile în care se simt cel mai bine. Pentru mamele care sunt la început, iată care sunt principalele poziții de alăptare, în ce situații sunt mai recomandate și ce ar trebui să aibă în vedere.

Poziția culcat pe lateral

Întindeți-vă pe pat pe o parte, cu bebelușul așezat și el pe lateral, față în față. Capul copilului este la nivelul sânului, cu fața către acesta. Țineți o mână pe copil, menținându-l cât mai aproape de dvs, iar cu cealaltă puteți fie să vă susțineți capul, fie să o țineți sub capul copilului, cu antebrațul de-a lungul spatelui celui mic.

Pentru mai mult confort, puteți așeza o pernă între genunchi și/sau la spate, iar la spatele copilului puteți pune o pernă sau o păturică înfășurată, pentru a evita să se rostogolească pe spate.

Este o poziție utilă pentru alăptare:
  • în primele zile după naștere, când mama e obosită sa nu se simte bine;
  • dacă nașterea a avut loc prin cezariană;
  • când mama este obosită, pentru că poziționarea este mai relaxantă decât cele care presupun statul în șezut;
  • pe durata nopții. (1), (2)

Poziția culcat pe spate

Așezați-vă pe spate pe pat sau canapea, având gâtul, capul și spatele susținute de perne, pentru a sta cât mai comod. Bebelușul se așează de-a lungul abdomenului dvs, cu fața la nivelul sânilor. Copilul se va îndrepta către unul dintre sâni și va începe să sugă. Susțineți-l cu brațele, iar dacă are nevoie de ajutor, orientați-l către sân.
Poziția este utilă atât în primele zile după naștere, dar și după ce bebelușul capătă experiență în alăptare. La mamele care au născut prin cezariană, copilul poate fi așezat pe partea cu sânul din care suge, cu picioarele susținute de o pernă lângă mamă, astfel încât abdomenul mamei să fie protejat. (1), (5)

Poziția leagănului

Așezați-vă într-un fotoliu sau scaun confortabil cu suport pentru brațe, iar spatele să stea drept, sprijinit de spătar. Țineți copilul pe brațul de pe aceeași parte cu sânul la care îl așezați, astfel încât să fie lipit cu burtica de dvs, să fie poziționat cu fața către sân, iar capul să fie susținut de îndoitura brațului, spatele de antebraț și fundul de mâna dvs. Capul copilului trebuie să fie la nivelul sânului, cu fața orientată către sân și fără să fie necesar să vă aplecați spre el sau înapoi. Când îl priviți, ar trebui să îl vedeți așezat pe o parte, iar urechea, umărul și șoldul să fie aliniate. Brațul de pe partea pe care stă copilul poate fi așezat fie în jurul corpului dvs, fie sub corpul lui.

Pentru un plus de confort puteți așeza o pernă sub copil și/sau sub brațul cu care îl țineți, iar cu cealaltă mână să susțineți fie copilul, fie sânul din care alăptați.
Poziția este recomandată după câteva săptămâni de la naștere, când bebelușul a căpătat deja experiență în supt și se atașează corect la sân. (1), (2), (3)

Poziția leagănului încrucișat

Este similară cu poziția leagănului în ceea ce privește așezarea mamei – cu spatele susținut de spătarul fotoliului sau scaunului. În această ipostază, copilul este ținut cu brațul opus sânului la care este alăptat: capul este susținut de palma deschisă a mamei, spatele de antebrațul ei, iar fundul fie de îndoitura brațului, fie stă pe perna poziționată sub copil. Corpul micuțului este orientat către mamă, cu fața la nivelul sânului și gura foarte aproape mamelon, încă dinainte de începerea alăptării, astfel încât mama să nu fie nevoită să se aplece spre el. Încă o asemănare cu poziția leagănului este că burtica bebelușului trebuie să fie lipită de pieptul mamei, iar urechea, umărul și șoldul aliniate.

Numită și poziția „de tranziție”, este recomandată imediat după naștere și în primele săptămâni de alăptare, dar și la bebelușii care nu se atașează corect la sân, pentru că oferă mamei un control mai mare, ea putând ghida gura bebelușului către sân. (1), (2), (4)

Mai multe informații despre atașarea corectă la sân găsiți aici.

Poziția minge de fotbal

Copilul este culcat pe o pernă într-o parte sau alta a mamei. Cu brațul de pe acea parte îndoit, mama susține copilul: capul lui se odihnește în palma ei desfăcută, spatele se sprijină pe antebraț, iar picioarele sunt flexate de la șold, astfel încât să nu se împingă cu picioarele de spătarul fotoliului/scaunului/canapelei în care stați, pentru că îi va afecta poziționarea la sân.
Fața copilului este orientată către dvs, iar gura trebuie să fie la nivelul mamelonului. Cu cealaltă mână susțineți sânul la care este așezat micuțul.

Această poziție este recomandată:
  • femeilor care au născut prin cezariană, pentru că nu presupune așezarea copilului pe zona unde este operația;
  • în situațiile în care fluxul de lapte este foarte mare, permițând copilului să îl gestioneze mai bine;
  • la alăptarea simultană a gemenilor, fiecare copil fiind așezat de o parte și de alta a mamei;
  • în cazul femeilor cu sâni mari sau cu sfârcuri plate (ombilicate). (1), (2), (3), (4)


Indiferent de pozițiile alese pentru alăptare:

  • asigurați-vă că bebelușul este corect atașat la sân; în acest fel va stimula fluxul de lapte și nu va provoca răni la nivelul mamelonului.
  • indiferent dacă stați culcată sau în șezut când alăptați, mențineți-vă spatele drept și relaxat și evitați  să stați aplecată asupra lui sau să vă înclinați foarte mult pe spate, ci aduceți copilul la nivelul sânului;
  • verificați ca urechea, umărul și șoldul sugarului să fie aliniate;
  • alternați mai multe poziții de alăptare în care vă simțiți confortabil; în acest fel preveniți rănirile la nivelul sânilor și blocarea canalelor galactofore, pentru că pozițiile diferite golesc mai bine diferite zone ale sânilor;
  • folosiți-vă de perne (fie speciale pentru alăptare, fie obișnuite) pentru a vă face poziția cât mai confortabilă. (3)
Bibliografie:
(1) How do I position my baby to breastfeed?, link: http://www.lalecheleague.org/faq/positioning.html
(2) Slide show: Breast-feeding positions, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/multimedia/breast-feeding/sls-20076017?s=1
(3) Positions For Breastfeeding, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Positioning-Your-Baby-For-Breastfeeding.aspx
(4) Breastfeeding Latch: Proper Positioning, link: http://americanpregnancy.org/breastfeeding/latch/
(5) Breastfeeding positions: in pictures, link: http://raisingchildren.net.au/articles/breastfeeding_positions.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp