Pompele de sân

Autor: Costin Oana Actualizat la 15-11-2016, 2745 vizualizări
Pompele de sân
Disponibile într-o varietate de modele (manuale sau electrice, simple sau duble, portabile, handsfree etc.), pompele de sân vin în întâmpinarea nevoilor diferite ale mamelor care alăptează.

Cum ar trebui să alegem o pompă de sân, ce aspecte să avem în vedere și ce tipuri există pe piață?

Când este necesară pompa de sân?

Există mai multe situații în care mama care alăptează are nevoie de pompa de sân:
  • dificultăți legate de alăptare: angorjarea sânilor, refuzul sânului din partea bebelușului, atașarea incorectă la sân;
  • copilul nu golește ambii sâni când este alăptat (este cazul mai ales după naștere, când nevoile nou-născutului sunt mai mici decât producția de lapte matern); pentru a preveni înfundarea canalelor galactofore se  recomandă extragerea laptelui fie manual, fie folosind o pompă de sân, pentru o golire completă a sânilor;
  • în cazul nașterii premature sau dacă micuțul are nevoi speciale și nu poate fi pus la sân încă de la naștere;
  • separarea între mamă și copil, fie pe termen scurt (câteva ore) sau mai lungă (de exemplu, în cazul revenirii mamei la serviciu);
  • necesitatea creșterii fluxului de lapte matern;
  • susținerea relactării (reluarea alăptării după ce o perioadă a fost întreruptă);
  • boli și afecțiuni ale mamei sau copilului care nu permit alăptarea;
  • necesitatea păstrării de rezerve de lapte în congelator. (1), (2), (3)

Cum aleg pompa de sân potrivită?

Orice model de pompă de sân constă în trei elemente de bază:
  • conul pompei, care se așează pe mamelon și pe areolă;
  • pompa, care va crea efectul de vacuum pentru extracția laptelui din sân; aceasta este ori atașată la con, ori este conectată de acesta printr-un tub din plastic;
  • recipientul pentru lapte, în care se acumulează laptele muls; acesta poate fi o sticlă sau pungi speciale pentru depozitarea laptelui la congelator.

Laptele este extras din sân prin crearea unei zone etanșe în jurul mamelonului, asupra căruia se aplică o mișcare de sucțiune și eliberare, care determină extracția laptelui. (4)

Când alegeți pompa de sân trebuie să știți cât de des o veți folosi (va fi o utilizare zilnică sau ocazională, o veți folosi pentru stimularea fluxului de lapte, pentru a asigura  rezerva de lapte copilului când veți reveni la serviciu etc.).

Foarte important este să aveți în vedere dimensiunea conului pompei, care să se potrivească mărimii mameloanelor. Pentru a verifica dacă dimensiunea este corectă, atunci când atașați conul pe sân, ar trebui să simțiți mamelonul liber, nu presat de marginile conului. Dacă mărimea este prea mică, pomparea poate crea disconfort și durere, iar mamelonul se va freca de con, provocând leziuni. Dacă mărimea este prea mare, aureola va fi trasă în canalul din interiorul conului, ceea ce poate afecta curgerea laptelui și provoca durere. De asemenea, poate permite pătrunderea aerului, ceea ce afectează sucțiunea oferită de pompă. (1)

Luați în considerare nevoile dvs și raportați-le la opțiunile de pompe de sân de pe piață atunci când alegeți pe care să o achiziționați. Chiar și așa este posibil să fie necesar să încercați mai multe variante înainte de a o găsi pe cea mai potrivită.

După modalitatea de funcționare, pompele de sân pot fi:
  • manuale;
  • electrice;
  • pe bază de baterii.

Pompele de sân manuale sunt indicate în cazul folosirii ocazionale, sunt mai accesibile ca preț decât celelalte și sunt mai ușor de folosit când sânii sunt foarte plini.
În cazul pompelor manuale, sucțiunea la nivelul sânului este produsă prin apăsarea unui mâner, strângerea balonului cu care este prevăzută pompa sau manipularea cilindrului sub forma unei seringi (în funcție de model). Un avantaj este că mama controlează presiunea și poate minimiza disconfortul din timpul pompării. Modelele sunt variate, iar unele permit utilizarea cu o singură mână a pompei.
Spre deosebire de cele electrice, pompele manuale pot fi utilizate și în locuri unde nu aveți la dispoziție curent electric, iar dimensiunile reduse le fac mai ușor de transportat în cazul în care trebuie să vă deplasați.

Pompele de sân electrice, care trebuie introduse în priză sau care funcționează cu baterii (ori ambele variante) sunt prevăzute cu unul sau mai multe tuburi lungi prin care conul pompei este conectat la pompă. Acestea sunt prevăzute și cu un sistem de control al nivelului de sucțiune. Ritmul natural de supt al unui copil este între 40 și 60 de sucțiuni pe minut, în timp ce pompele automate au un ritm cuprins între 30 și 50 de cicluri pe minut. Cu cât ritmul de sucțiune al pompei este mai mare, cu atât va stimula mai bine fluxul de lapte (aspect important în cazul în care doriți să stimulați producția de lapte a sânilor și să stocați mai mult lapte pentru perioadele mai lungi în care veți fi separată de copil). (3)

Aceste pompe sunt mai rapide decât cele manuale și mai ușor de utilizat, mai ales dacă aveți nevoie zilnic de o astfel de pompă, nu doar ocazional. 
În schimb, dacă trebuie să folosiți pompa în alte locuri decât acasă, trebuie să vă asigurați că aveți la dispoziție o priză.

După sistemul de pompare, există două variante de pompe:
  • simple;
  • duble.
Pompele simple extrag laptele de la un singur sân. În această variantă se găsesc majoritatea pompelor (atât cele manuale, cât și cele electrice).

Pompele duble oferă avantajul că golesc ambii sâni simultan, economisind astfel timp. De obicei pompele duble sunt electrice. (3), (4), (5)

Există, totodată, și un model handsfree de pompă electrică, care se atașează cu ajutorul unui sutien și care nu necesită să fie susținut de mamă, ceea ce îi permite să realizeze alte activități în timp ce laptele este pompat. De altfel, multe dintre pompele electrice obișnuite ar putea fi făcute handsfree folosind un tip special de sutien.

Cum folosesc pompa de sân?

Înainte de prima folosire, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare ale pompei de sân.

Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun (nu e nevoie să spălați și sânii, decât dacă ați aplicat înainte o cremă care trebuie să fie îndepărtată).

Pentru a încuraja reflexul de ejecție a laptelui, așezați-vă într-o poziție confortabilă și relaxantă. Un masaj blând al sânilor, precum și comprese calde aplicate pe mameloane pot stimula curgerea laptelui.

Poziționați mamelonul în deschiderea din conul pompei și asigurați-vă că nu vă creează disconfort.
Dacă utilizați o pompă electrică, începeți cu nivelul cel mai redus al sucțiunii și creșteți-l treptat până ajungeți la cel dorit. Dacă pompa este manuală, începeți să pompați, ajustând viteza în funcție de gradul dvs de confort.

Este posibil ca laptele să nu curgă de la primele stimulări ale pompei, de aceea este important să aveți răbdare. O sesiune de pompare pentru un sân durează aproximativ 10-15 minute, dar depinde mult de producția de lapte și de nivelul de confort, care diferă de la o femeile la alta.

Dacă observați că laptele se prelinge pe lângă pompă, verificați dacă ați așezat-o bine și încercați din nou să pompați.

Pentru a îndepărta pompa, introduceți un deget între mamelon și conul pompei, pentru a întrerupe efectul de vacuum. Curățați cu apă caldă și detergent părțile componente ale pompei care vin în contact cu sânii și cu laptele sau spălați-le în mașina de spălat vase. Laptele colectat se poate depozita în sticle de plastic sau pungi speciale, la frigider sau congelator. (3), (6), (7)

Informații pe larg despre stocarea și depozitarea laptelui matern găsiți aici.
Bibliografie:
(1) Which breast pump is best for you?, link: https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/breastfeeding-and-work/which-breast-pump-best-you
(2) Choosing a Breast Pump, link: http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/BreastPumps/ucm061939.htm
(3) Breast Pump Buying Guide, link: http://www.consumerreports.org/cro/breast-pumps/buying-guide.htm
(4) Types of Breast Pumps, link: http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/BreastPumps/ucm061584.htm
(5) Expressing milk using a breast pump, link: https://www.nct.org.uk/parenting/using-breast-pump-express-milk
(6) Picking The Best Breast Pump for You, link: http://www.whattoexpect.com/first-year/week-8/picking-a-pump.aspx
(7) Using a Breast Pump, link: http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/BreastPumps/ucm061944.htm
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp