Îi pot da bebelușului formulă de lapte pe bază de soia?

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 24-02-2017, 16554 vizualizări
Îi pot da bebelușului formulă de lapte pe bază de soia?
Formula de lapte pe bază de soia conține proteine din soia, obținute din boabele de soia și modificate, prin adăugarea de vitamine, minerale și alți nutrienți.

Bebelușii cu alergie la lactoză (zaharidul din laptele de vacă) pot fi mai puțin sensibili la formulele pe bază de proteine din soia. Cu toate acestea, mai mult de 50% dintre copiii predispuși la alergie dezvoltă și reacții negative la soia și au nevoie de formulă hipoalergenică.

Citiți mai multe despre alergia la proteinele din soia.

Ce conțin formulele de lapte pe bază de soia?

Formulele pe bază de soia disponibile pe piață sunt lipsite de proteine din lapte de vacă cu lactoză și asigură un aport de 67 kcal/dl. Sunt fortificate cu fier și conțin vitamine, minerale și electroliți, Proteinele sunt izolate din soia, suplimentate cu L-metionină, L-carnitină și taurină. Grăsimile provin din soia, palmier, floarea-soarelui, oleină, cocos, iar sursele de carbohidrați sunt maltodextrina din porumb, sirop solid de porumb sau sucroză.

Comparativ cu laptele matern, unde concentrația de aluminiu este de 4-65 ng/ml, în formulele de soia este mai mare, acesta putând prezenta toxicitate prin depunerea la nivelul oaselor și sistemului nevos central, reduce absorbția calciului, ceea ce poate contribui la reducerea mineralizării scheletice (osteopenie), dar studiile arată că bebelușii născuți la termen cu funcții renale sănătoase nu sunt expuși unui risc substanțial de dezvoltare a toxicității la aluminiu din urma hrănirii și cu formule pe bază de proteine din soia.

Fitoestrogenii din formulele de lapte din soia

Siguranța formulelor pe bază de soia a fost dezbătută din cauza conținutului de compuși numiți izoflavone. Acestea se găsesc în mod natural în unele alimente ca fasolea și alte leguminoase, inclusiv soia, mazăre, dar și arahide. Izoflavonele primare din produsele din soia, inclusiv tofu, lapte de soia sau formulă de lapte pe bază de soia sunt genisteina, daidzeina și gliciteina. Aceștia sunt numiți, de fapt, fitoestrogeni deoarece sunt găsiți în plante și au abilitatea de a acționa ca hormonul estrogen din organism. Deși studiile nu confirmă cu certitudine problemele de sănătate cauzate de formulele din soia, se știe faptul că bebelușii trec prin anumie etape de dezvoltare sensibile la estrogen. De asemenea, bebelușii sunt mai vulnerabili decât adulții la efectele estrogenice ale fitoestrogenilor din soia. Posibilele efecte adverse ar include instalarea precoce a pubertății la fete și alterarea dezvoltării țesutului mamar.

Academia Americană de Pediatrie susține utilizarea laptelui matern ca sursă principală de nutrienți pentru bebeluși. Nu recomandă formulele din soia, deoarece se consideră că pot avea efecte adverse din cauza conținutului de fitoestrogeni ce împiedică dezvoltarea copilului. Conform AAP, singura indicație reală pentru formulele din soia este în cazul bebelușilor cu galactozemie congenitală, pentru familiile care sunt strict vegetariene sau bebelușii cu intoleranță secundară la lactoză, cu deficit de lactază, cu alergie la proteinele din laptele de vacă asociate imunoglobulinelor, dar fără alergie la proteinele din soia.

Fitoestrogenii sunt substanțe derivate din plante cu acțiune estrogenică. Aportul zilnic de fitoestrogeni în cazul bebelușilor care consumă formulă pe bază de soia variază între 4-11 mg/kg corp. Doza este mai mare decât aportul zilnic de aproximativ 1 mg/kg corp al unui adult ce consumă regulat produse din soia. Implicațiile formulei de soia asupra sănătății au la bază concentrația de fitoestrogeni, care nu se găsesc în laptele matern.

Conform Academiei Americane de Pediatrie și a studiilor efectuate, cum este cel publicat în jurnalul Paediatrics and Child Health (2009), conținutul de fitoestrogeni din formulele de lapte pe bază de soia poate prezenta un potențial risc, dar nu sunt dovezi concludente cantitative în acest sens. Nu sunt studii concludente care să arate că izoflavonele din soia pot afecta dezvoltarea, reproducerea sau funcțiile endocrine umane, în urma studiilor pe animale, pe adulți sau pe eșantioane de bebeluși. Cu toate acestea, formulele pe bază de soia nu sunt recomandate pentru:
  • bebelușii prematuri cu greutate mai mică de 1800 g;
  • prevenirea colicilor sau a alergiei;
  • bebelușii cu enterocolită indusă de proteinele din lapte de vacă sau enteropatie.

Recomandări privind utilizarea formulei din lapte de soia

Din cauza asocierii dintre sensibilitatea la antigenii laptelui de vacă și cei din soia în cazul bebelușilor, formulele pe bază de proteine din soia nu sunt indicate în managementul enteropatiei sau enterocolitei induse de proteine din lapte de vacă. Datele arată că în medie 10-14% dintre cazurile de alergie la proteine din lapte de vacă sunt asociate și cu alergie la proteine din soia (fenomenul de cross-reactivity). În astfel de cazuri se recomandă formulele cu proteine extensiv hidrolizate.

Academia Americană de Pediatrie și Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică susțin că:
  • Formula pe bază de lapte de vacă trebuie să fie prima opțiune pentru hrănirea bebelușilor sănătoși care nu sunt alăptați deloc sau parțial cu lapte matern.
    • Formula din soia nu este mai avantajoasă decât formula din lapte de vacă utilizată pentru suplimentarea copiilor alăptați cu lapte matern.
  • Formulele de lapte pe bază de proteine din soia nu sunt recomandate bebelușilor născuți prematur.
  • Sunt indicații reduse pentru formulele pe bază de soia pentru bebeluși, mai exact pentru cei care suferă de galactozemie sau boli rare caracterizate de deficit ereditar de lactază și în situația când părinții preferă o alimentație vegetariană pentru cel mic.
  • În cazul bebelușilor cu alergie la proteinele din lapte de vacă trebuie utilizate formule extensiv hidrolizate deoarece alergia la proteinele din soia este prezentă și la 10-14% dintre aceștia.
  • Copiii cu gastroenterită acută trebuie să consume lapte matern sau formule pe bază de lapte de vacă după rehidratare. Formulele din soia trebuie utilizate doar dacă se dezvoltă intoleranță secundară la lactoză.
  • Copiii cu enteropatie sau enterocolită indusă de proteinele din lapte de vacă nu trebuie hrăniți cu formulă din soia deoarece aceștia sunt sensibili și la proteinele din soia. Trebuie hrăniți cu formulă extensiv hidrolizată sau cu formulă hipoalergenică pe bază de aminoacizi sintetici derivați.
  • Formula din soia nu s-a dovedit a fi eficientă în prevenția sau managementul colicilor sau a stărilor de nervozitate la bebeluși.
Bibliografie:
(1) Soy Infant Formula, link: https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/sya-soy-formula/
(2) Use of soy protein-based formulas in infant feeding, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/121/5/1062.full.pdf
(3) Concerns for the use of soy-based formulas in infant nutrition, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661347
(4) The health implications of soy infant formula, link: http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1668S.full
(5) National Toxicology Program, NTP – CERHR Monograph on Soy Infant Formula, link: https://ntp.niehs.nih.gov/ntp/ohat/genistein-soy/soyformula/soymonograph2010_508.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp