Cât lapte praf mănâncă bebelușul?

Autor: Costin Oana Actualizat la 22-11-2016, 47401 vizualizări
Cât lapte praf mănâncă bebelușul?
În cazul alimentației cu formulă de lapte, spre deosebire de laptele matern, cel praf nu își modifică compoziția nutrițională, de aceea cantitatea oferită sugarului trebuie crescută treptat, pe măsură ce micuțul se dezvoltă.

Nu există însă un standard în ceea ce privește cantitatea de lapte sau numărul de mese recomandat pe care bebelușii ar trebui să le aibă, pentru că fiecare este diferit și are propriile nevoi nutriționale.

Acesta este un ghid general și orientativ, care trebuie adaptat în funcție de copil (atât greutatea sa corporală, cât și de apetitul său).

În primele 3 săptămâni de viață, nou-născutul are nevoie de o cantitate de 60-90 ml de lapte la o masă, fiind hrănit la fiecare 2-3 ore (nu mai târziu de 4 ore). Dacă cel mic doarme mai mult de 4 ore, este recomandat să îl treziți pentru a-l hrăni.

Mai multe despre trezirea bebelușilor pentru masă găsiți în acest articol.

Până la sfârșitul primei luni, bebelușul poate consuma până la 120 ml la o masă, până la sfârșitul celei de-a doua luni, până la 150 ml de lapte, iar până la 3 luni – 180 ml. În această perioadă, părinții pot observa o predictibilitate a orarului de hrană al copilului (o masă la fiecare 3-4 ore).

Până la vârsta de 6 luni, aportul de lapte praf poate varia între 180-240 ml la o porție consumată la distanță de 4-5 ore, dar cantitatea de lapte depinde foarte mult și de momentul introducerii diversificării alimentației.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, în medie, copilul ar trebui să primească pe zi câte 75 m de lapte pentru fiecare 453 grame din greutatea sa corporală. Dar recomandă părinților să lase copilul să decidă cât lapte dorește să consume, în loc să îi impună un program sau o frecvență de mese pe zi.

În preajma vârstei de 6 luni se introduce diversificarea alimentației bebelușului. Astfel, în funcție de vârsta la care copilul începe să primească alimente complementare, vă recomandăm să citiți recomandările și exemplele de meniuri în care mesele de lapte sunt oferite într-o zi alături de celelalte alimente:
  • pentru diversificarea între 4 și 5 luni aici;
  • pentru diversificarea între 5 și 8 luni aici;
  • pentru diversificarea între 8 și 12 luni aici.

Recomandări

  • În cazul unui copil prematur sau dacă micuțul are o greutate mai mică decât ar fi normal, consultați pediatrul privind cantitatea de lapte praf pe care trebuie să o dați copilului și frecvența cu care trebuie hrănit.
  • Academia Americană de Pediatrie recomandă ca în primele luni să hrăniți bebelușul la cerere (ori de câte ori arată că îi este foame). Bebelușii semnalează senzația de foame printr-o serie de indicii, începând cu unele mai subtile și ajungând la plâns, dacă bebelușul nu este hrănit între timp. Pe măsură ce copilul crește, începe să își dezvolte un program de masă. Ținând cont de semnalele lui de foame, veți putea să îi oferiți mesele în funcție de rutina sa.
  • Care sunt aceste semnale de foame la bebeluși aflați din acest articol.
  • Când bebelușul nu ia în greutate, când mănâncă mult mai puțin decât se recomandă sau solicită mult mai mult lapte, consultați și în aceste situații pediatrul. Suptul nu are doar scopul de a hrăni copilul, ci și de a-l liniști (este vorba de suptul non-nutritiv). În acest caz, dacă după ce micuțul a mâncat și arată că dorește să sugă în continuare, îi puteți oferi o suzetă.
Bibliografie:
(1) Bottle-feeding babies: giving the bottle, link: http://raisingchildren.net.au/articles/how_to_bottle-feed.html/context/231
(2) Amount and Schedule of Formula Feedings, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Amount-and-Schedule-of-Formula-Feedings.aspx
(3) How much should my baby drink?, link: http://kidshealth.org/en/parents/formulafeed-often.html#
(4) Secretele îmblânzitoarei de bebeluși, Tracy Hogg
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp