Siguranța jucăriilor

Autor: Costin Oana Actualizat la 30-01-2017, 1520 vizualizări
Siguranța jucăriilor
Fie că e vorba de jucăriile din pluș, de puzzle-uri, cuburi de construit sau materiale care lasă liberă imaginația copiilor (plastilină, hârtie colorată, acuarele), jucăriile sunt o parte importantă din dezvoltarea celor mici. Însă folosite necorespunzător în funcție de vârstă sau realizate din materiale care nu sunt indicate copiilor, jucăriile pot fi riscante pentru cei mici.

  • Țineți cont întotdeauna de recomandările de vârstă ale jucăriilor pe care le oferiți copiilor. Cele cu piese mici nu sunt recomandate sub 3 ani din cauza riscului de a fi înghițite sau aspirate pe căile respiratorii.
  • După încheierea jocului, strângeți jucăriile într-o cutie/recipient pentru a evita împiedicarea sau călcarea lor. Învățați-i și pe copii să strângă jucăriile după ce termină joaca.
  • Asigurați-vă că jucăriile nu emit zgomote mult prea puternice pentru bebeluși și copiii mici, care i-ar putea speria, dar și afecta auzul. Dacă sunetele sunt puternice pentru un adult, cu siguranță sunt cel puțin la fel de puternice pentru cei mici.
  • În cazul jucăriilor care funcționează pe bază de baterii, asigurați-vă că acestea nu pot fi îndepărtate cu ușurință de către copii.
  • Caii de lemn, mașinile de jucărie sau alte jucării similare în care se așeză cei mici ar trebui să fie folosite numai după ce aceștia au învățat să stea în fund fără ajutor. Totodată, este util să fie prevăzute cu centuri de siguranță, pentru prevenirea căderilor.
  • Verificați frecvent jucăriile pentru a vedea dacă sunt în bună stare de funcționare și că nu au părți componente slăbite sau rupte, caz în care ar putea răni copiii (de exemplu, bucățile de lemn deteriorate pot avea așchii sau cele din plastic pot avea margini ascuțite în care cei mici se pot zgâria).
  • Jucăriile sigure pentru copiii mai mari pot avea piese detașabile sau componente mici care pentru frații mai mici nu sunt recomandate, de aceea este necesar să fiți precauți la jocul celor mici.
  • Igienizați periodic jucăriile copiilor.
  • Când achiziționați materiale pentru joacă (acuarele, creioane colorate, plastilina, spumă de modelat etc.) asigurați-vă că acestea nu sunt toxice (citiți eticheta acestor produse).
  • Kit-urile pentru experimente chimice ar trebui folosite de copii sub supravegherea unui adult.
  • Mingile foarte mici, baloanele și pungile (ambalajele din plastic) ar trebui evitate de către copiii mici, pentru că pot fi introduse în gură, implicând riscul sufocării.
  • Când învață să meargă pe bicicletă, role, skateboard etc., dar și la utilizările ulterioare, obișnuiți-i pe cei mici să poarte accesoriile de protecție: cască, cotiere, genunchiere.

Copiii se joacă și cu obiecte din casă, de aceea asigurați-vă că nici acestea nu sunt periculoase - obiecte ascuțite sau tăioase (cuțite, foarfece), chibrituri, ambalaje din plastic, recipiente cu produse de curățenie etc.
Bibliografie:
(1) Toy Safety, link: https://www.safekids.org/safetytips/field_risks/toy-safety
(2) Choosing Safe Toys, link: http://kidshealth.org/en/parents/safe-toys.html#
(3) How to Buy Safe Toys, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/How-to-Buy-Safe-Toys.aspx
(4) Toy Safety Tips, link: http://uspirg.org/sites/pirg/files/ToySafety_Nov12.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp