Securizarea casei pentru copii

Autor: Costin Oana Actualizat la 27-01-2017, 2440 vizualizări
Securizarea casei pentru copii
Când copilul începe să meargă de-a bușilea, apoi în picioare, începe să exploreze tot mai multe zone din casă. Pentru a vă asigura că nu se rănește sau că nu este în pericol de accidente mai grave, este important să asigurați un mediu cât mai sigur pentru cel mic:

  • Depozitați produsele de curățare, detergenții, medicamentele, produsele de igienă sau alte substanțe periculoase în zone unde cei mici nu au acces (într-un dulap pe care îl puteți încuia) sau pe rafturi unde nu pot ajunge. După utilizare, așezați-le la locul lor.
  • Securizați prizele și îndepărtați cablurile electrice din calea celor mici, pentru a evita împiedicarea, dar și situațiile în care ar putea trage de ele și ar provoca rostogolirea unor obiecte grele peste ei.
  • Ancorați piesele de mobilier și puneți protecție la colțuri, sertare și uși pentru a evita prinderea degetelor la închidere.
  • În bucătărie lăsați în dulapurile și rafturile de jos (la care copiii au acces) obiecte care nu pot provoca accidente. Cele periculoase (cuțite, furculițe, răzători, componente ascuțite sau țăioase ale robotului de bucătărie, tăvi sau oale grele etc) depozitați-le în zone unde cei mici nu pot ajunge.
  • Instalați protecții pentru scări (porți de siguranță) pentru a limita accesul la acestea, dar și în alte zone unde nu doriți ca cei mici să ajungă (șeminee).
  • Dacă aveți pe frigider magneți de mici dimensiuni, care ar putea fi înghițiți, așezați-i în partea de sus a frigiderului.
  • Evitați să lăsați pe marginea mesei sau a blatului de bucătărie obiecte la care copiii pot ajunge și pe care le-ar putea trage, lovindu-se sau arzându-se (în cazul unor recipiente cu conținut fierbinte).
  • Supravegheați copiii atunci când gătiți, limitându-le accesul la cuptorul pornit sau la aragaz. Nu lăsați ușa deschisă la cuptor, iar vasele de pe aragaz așezați-le cu mânerele în spate, astfel încât copii să nu le poată apuca.
  • Chibriturile și brichetele ar trebui ținute în zone ferite de copii.
  • Nu lăsați pahare cu băuturi alcoolice care nu au fost terminate la îndemâna copiilor, iar sticlele cu alcool depozitați-le departe de ei.
  • Nu lăsați în priză dispozitive și aparate pe care copiii le pot porni (uscător de păr, filtru de cafea, aparat de ras electric, robot de bucătărie, cuptor cu microunde, unelte etc.).
  • După curățarea podelelor, asigurați-vă că sunt uscate înainte de a lăsa copiii să circule pe ele.
  • Lângă ferestre este indicat să nu existe obiecte sau piese de mobilier pe care cei mici se pot cățăra.

Pe lângă toate aceste măsuri de protecție, foarte important este să nu îi lăsați pe cei mici nesupravegheați. Pe măsură ce descoperiți noi posibile riscuri, adaptați spațiile și obiectele din casă, astfel încât să creați un mediu în care cei mici să se poată desfășura în siguranță. Explicați-le și lor că în anumite situații se pot răni și cum pot să evite accidentele.
Bibliografie:
(1) Home safety for kids, link: http://raisingchildren.net.au/articles/making_your_home_safe_for_your_child.html
(2) Childproofing Your Home, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Childproofing-Your-Home.aspx
(3) A Parent’s Guide to Homes, link: http://www.kidsafensw.org/imagesDB/wysiwyg/2015ParentsGuidetoKidsafeHomesFINALFeb2016_1.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp