Recomandări pentru siguranța bebelușului

Autor: Costin Oana Actualizat la 29-11-2016, 2335 vizualizări
Recomandări pentru siguranța bebelușului
Odată cu intrarea în familie a nou-născutului și pe măsură ce acesta crește și capătă noi abilități (merge de-a bușilea, consumă alimente solide, explorează tot mai mult lumea din jur etc), siguranța micuțului este un aspect important pe care părinții trebuie să îl aibă în vedere.

Iată câteva recomandări pentru siguranța celui mic în primul său an de viață:

  • La culcare, așezați întotdeauna copilul pe spate. Conform Academiei Americane de Pediatrie, este o măsură de reducere a riscului de sindrom al morții subite a sugarului.
  • Mai multe despre poziția copilului la culcare găsiți aici
  • Țineți bebelușul departe de fumul de țigară, evitând fumatul în casă, în camera lui sau în mașină. Nu fumați niciodată în prezența lui și evitați zonele unde se fumează sau unde este fum de țigară. Ideal este să nu fumați nici pe perioada sarcinii.
  • Asigurați-vă că jucăriile pe care i le oferiți sunt adaptate vârstei. Citiți etichetele și instrucțiunile înainte de a le achiziționa și verificați ca jucăriile să nu aibă piese mici care pot fi înghițite sau inhalate (inclusiv părți detașabile precum ochii de plastic ai unei jucării de pluș). Totodată, dacă aveți copii mai mari care au jocuri cu piese mici, supravegheați bebelușii să nu folosească aceste părți mici.
  • Evitați încălzirea la microunde a laptelui. Acesta nu oferă o încălzire uniformă a lichidului, de aceea pot rămâne zone mai fierbinți, care să provoace arsuri copilului.
  • Nu țineți bebelușul în brațe sau într-un sistem de purtare atunci când sunteți în fața cuptorului/aragazului sau când aveți în mână un recipient cu ceva fierbinte, pentru a evita riscul arsurilor.
  • Nu zdruncinați sau bruscați niciodată bebelușii! Mușchii gâtului sunt slab dezvoltați și nu sunt încă suficient de puternici pentru a le susține capul. Zgâlțâirea poate avea efecte negative pe termen lung sau le poate pune viața în pericol, prin leziunile produse la nivelul creierului.
  • Aici găsiți o prezentare pe larg a sindromului copilului zgâlțâit
  • Dacă achiziționați o masă specială pentru schimbarea scutecelor, alegeți una prevăzută cu centuri de siguranță. Ideal este să nu lăsați nesupravegheat bebelușul, aducând aproape toate cele necesare pentru această activitate. Dacă trebuie totuși să îl lăsați câteva secunde nesupravegheat, folosiți centurile de siguranță.
  • Ancorați piesele de mobilier în perete, securizați prizele și puneți protecție la colțuri, margini, sertare, uși, ferestre pentru a limita riscul de accidente. De asemenea, dacă aveți în casă scări sau surse de foc/căldură precum șeminee sau sobe, îngrădiți accesul celor mici la ele.
  • În timpul deplasării cu mașina nu țineți copilul în brațe, ci așezați-l într-un dispozitiv de fixare în scaun. Cel puțin până la un an se recomandă așezarea micuțului într-un scaun cu spatele la direcția de mers a mașinii, pentru că este cel mai sigur.
  • Nu lăsați în pătuțul bebelușului obiecte care ar putea să implice riscul de sufocare sau strangulare: jucării, pernuțe, păturici, apărătoare pentru pătuț, șnurul de la suzetă etc. De asemenea, perdelele și șnurul de la draperii ar trebui să nu fie în apropiere de pătuț.
  • Mai multe despre siguranța sugarului la somn găsiți aici.
  • Vaccinați bebelușul conform schemei naționale de vaccinare, pentru a-l imuniza împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccin. Discutați în acest sens cu medicul pediatru/medicul de familie.
  • Dacă așezați copilul într-un cărucior de cumpărături special pentru bebeluși, asigurați-vă că este prevăzut cu centuri de siguranță, pe care să le utilizați.
  • Nu lăsați copilul nesupravegheat în prezența animalelor de companie. Pe măsură ce crește, învățați-l să se poarte cu blândețe cu ele.
  • Reduceți riscul de înecare cu alimente oferind copilului mâncarea în texturile și mărimile adecvate vârstei. Asigurați-vă că micuțul mănâncă liniștit și supravegheați-l pe durata meselor.
  • Informații complete despre riscul de înecare cu alimente găsiți aici.
  • Țineți departe de zona de acces a celor mici obiecte ascuțite și periculoase (cuțite, foarfeci), pungi de plastic (copiii se pot sufoca cu ele), medicamente, substanțe periculoase (detergenți sau alte produse de curățare), brichete, fierul cu care tocmai ați călcat etc.
  • Dacă optați pentru un premergător, supravegheați copilul în permanență, pentru că acest dispozitiv crește riscul accidentărilor, din cauză că îi oferă o mobilitate și o viteză destul de mare, favorizând riscul de a se lovi de obiectele pe care le întâlnește în cale și de a produce rostogolirea peste el a obiectelor de pe masă sau alte obiecte de mobilier de care se lovește cu premergătorul.
Despre argumentele pro și contra privind utilizarea unui premergător puteți citi mai multe aici
Bibliografie:
(1) Toy Safety for Babies, link: https://www.safekids.org/safetytips/field_age/babies-0%E2%80%9312-months/field_risks/toy-safety
(2) Burn Prevention for Babies, link: https://www.safekids.org/safetytips/field_age/babies-0%E2%80%9312-months/field_risks/burns-and-scalds
(3) How to Keep Your Sleeping Baby Safe: AAP Policy Explained, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx
(4) Infants (0-1 year of age), link: http://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/positiveparenting/infants.html
(5) Fall Prevention for Babies, link: https://www.safekids.org/safetytips/field_age/babies-0%E2%80%9312-months/field_risks/falls
(6) Baby and toddler safety, link: http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/baby-safety-tips.aspx
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp