Recomandări pentru siguranța somnului

Autor: Costin Oana Actualizat la 25-03-2016, 4346 vizualizări
Recomandări pentru siguranța somnului
Respectarea regulilor de siguranță pentru somnul bebelușilor, în special în primul an de viață, reduce riscul sindromulului morții subite infantile, riscul sufocării sau a altor pericole asociate somnului.

Iată care sunt cele mai importante recomandări privind siguranța somnului la bebeluși:

Până la 1 an copilul trebuie să doarmă pe spate

Așezați întotdeauna bebelușul pe spate până la vârsta de 1 an, atât seara la culcare, cât și la somnul din timpul zilei. În SUA, din 1992 de când Academia Americană de Pediatrie a introdus în ghidurile sale și această  recomandare, s-a observat o reducere semnificativă a cazurilor de sindrom al morții subite infantile. Așezarea pe o parte nu este nici ea recomandată, pentru că cei mici se pot rostogoli ușor pe burtică din această poziție.

Așezarea bebelușului pe burtă este recomandată doar în timpul zilei, când este treaz și sub atenta supraveghere a unui adult; practica este chiar încurajată, pentru a stimula dezvoltarea mușchilor gâtului și spatelui și a se evita plagiocefalia pozițională (turtirea capului).

Dacă bebelușul se întoarce singur de pe spate pe o parte și de acolo pe burtică, el poate fi lăsat în această poziție doar dacă a învățat să se întoarcă și de pe burtică pe spate. (1), (2)

Nu lăsați în pătuțul copilului obiecte care prezintă riscul de sufocare

În pătuțul copiilor de până la 1 an nu ar trebui lăsate în timpul somnului jucării, perne, păturici, apărătoare pentru pătuț, pentru că acestea pot crește riscul de sufocare. După 12 luni, riscul este mult mai mic. Cearșaful trebuie să fie bine întins și să nu formeze cute, iar între acesta și saltea nu trebuie puse pături sau perne.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, nu s-a demonstrat că protecțiile laterale pentru pătuț ar reduce riscul de lovire de zăbrelele patului, în schimb cresc riscul de sufocare, strangulare sau prinderea copilului între saltea și aceste protecții. Un studiu din 2015, publicat în The Journal of Pediatrics, atenționează asupra acestor pericole, după ce autorii au realizat o analiză a deceselor bebelușilor din SUA din perioada 1985-2012 și au observat că 48 de decese au fost cauzate de aceste protecții (copiii s-au sufocat pentru că gura sau nasul le-au fost acoperite sau prinse între saltea și apărători). De asemenea, au fost înregistrate 146 de incidente legate de aceste protecții de pătuț. (1), (3), (4), (5)

Utilizați o saltea potrivită

Salteaua pe care doarme micuțul trebuie să fie fermă și potrivită mărimii pătuțului (dacă aceasta este prea îngustă permite bebelușului să fie prins între marginea saltelei și pătuț; ideal este să nu puteți introduce mai mult de două degete în spațiul dintre ele). Sunt contraindicate saltelele cu apă sau aer și culcarea bebelușului pe canapea, fotolii, perne. Scaunul de mașină, căruciorul, leagănul sau sistemele de purtare (sling) nu sunt recomandate pentru somnul pe termen lung.  Academia Americană de Pediatrie recomandă mutarea unui copil care a adormit într-un astfel de dispozitiv cât mai repede pe o suprafață fermă. (1), (5)

Copilul ar trebui să doarmă în aceeași cameră cu părinții, dar în paturi separate

Deși există o controversă în privința locului unde bebelușul ar trebui să doarmă (în pat cu părinții sau în paturi separate) cea mai recomandată abordare din punctul de vedere al siguranței este ca părinții să împartă aceeași cameră cu micuțul, dar să doarmă în paturi separate. În acest fel riscul sindromului de moarte subită infantilă este mult mai redus, mamei îi este ușor să alăpteze, legătura emoțională dintre cei doi nu este afectată, iar părintele poate interveni repede atunci când este necesar. (2)

Îmbrăcați bebelușul adecvat pentru culcare

Evitați riscul de supraîncălzire prin îmbrăcarea copilului cu haine prea groase. În general nu trebuie să aibă mai mult de un strat de haine în plus față de părinte, iar temperatura din cameră ar trebui să fie confortabilă pentru un adult îmbrăcat lejer. Dacă bebelușul transpiră, respiră rapid, are părul umed, obrajii roșii, este posibil să îi fie prea cald. Sacul de dormit pentru bebeluși este o variantă potrivită din punctul de vedere al siguranței, dar dacă optați pentru învelirea cu o păturică, alegeți una ușoară și acoperiți-l doar până la piept, îndoind marginea de la picioare a păturii sub saltea, astfel încât să nu existe riscul ca aceasta să ajungă pe fața micuțului. (2)

Capul nu trebuie să fie acoperit, pentru că bebelușii își reglează temperatura eliminând căldura în exces la acest nivel.

Sunt contraindicate păturile electrice, așezarea de sticle cu apă caldă în pătuț, poziționarea pătuțului lângă surse de căldură sau în bătaia directă soarelui. (6)

Nu fumați în camera unde doarme copilul

Fumatul în camera bebelușului și dormitul alături de un părinte care a fumat sunt considerate factori de risc pentru apariția sindromului de moarte subită infantilă, de aceea astfel de situații trebuie evitate. Totodată se recomandă expunerea minimă a copilului la fumul de țigară. (4)

Când copilul se poate întoarce pe o parte, nu mai trebuie înfășat în timpul somnului

Înfășarea bebelușului în timpul somnului este o practică destul de controversată, despre care se consideră că ar putea spori riscul morții subite infantile, cu atât mai mult dacă cel mic este înfășat și așezat pe burtică. Când copilul începe să devină mai mobil și să se întoarcă pe o parte (în jurul vârstei de 5-6 luni) este momentul să se renunțe la înfășat. (7)

Citiți aici mai multe informații despre înfășare și somn.
Bibliografie:
(1)AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS Risk Reduction, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/aap-expands-guidelines-for-infant-sleep-safety-and-sids-risk-reduction.aspx
(2)A Parent`s Guide To Safe Sleep, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx
(3)Crib Bumpers Continue to Cause Infant Deaths: A Need for a New Preventive Approach, link: http://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2815%2901284-6/fulltext
(4)What Does a Safe Sleep Environment Look Like?, link: https://www.nichd.nih.gov/sts/about/environment/Pages/look.aspx
(5)Reduce the Risk of SIDS, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx
(6)Safe sleep for babies, link: http://www.pregnancybirthbaby.org.au/safe-sleep-for-babies
(7)The Happy Sleeper, Heather Turgeon and Julie Wright
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp