Încălțămintea la copiii mici

Autor: Costin Oana | Actualizat la 04-08-2016, 4804 vizualizări
Încălțămintea la copiii mici
Majoritatea copiilor încep să meargă în preajma vârstei de 1 an, cel mai probabil în intervalul 9-18 luni. Odată cu debutul mersului, unul dintre aspectele de interes pentru părinți este alegerea încălțămintei potrivite, care să nu împiedice creșterea și dezvoltarea piciorușelor, ci dimpotrivă, să le faciliteze mersul.

În primul an de viață, picioarele bebelușilor sunt extrem de diferite de ale adulților, atât în ceea ce privește forma (mult mai late la laba piciorului și mai înguste la călcâi, cu degetele curbate), cât și forța și flexibilitatea (oasele nu sunt complet dezvoltate, fiind de fapt cartilaje). (1)

Încălțat sau desculț?

În primul an de viață, când bebelușul nu a început încă să meargă, nu este recomandată încălțămintea. Picioarele ar trebui lăsate cât mai mult libere, pentru a nu fi inhibată mișcarea, creșterea și dezvoltarea normală, cu atât mai mult cu cât primul an de viață este una dintre perioadele critice de dezvoltare a picioarelor. În condiții de frig, se recomandă purtarea de șosete călduroase, din materiale moi și nu foarte strânse pe picior sau încălțăminte pentru bebeluși, pe forma picioarelor lor, cu talpa moale și flexibilă.

Când micuțul începe să meargă, se consideră că este momentul potrivit pentru achiziționarea primei perechi de încălțăminte „adevărată”.

După ce învață să meargă, încălțămintea nu ar trebui purtată în interior. Pășirea cu picioarele goale îi ajută să-și întărească musculatura picioarelor și să-și dezvolte echilibrul, coordonarea și postura. Totodată, micuții învață mișcarea de agățare cu ajutorul degetelor. Când învață să meargă, copiii primesc informații senzoriale de la nivelul tălpilor, de aceea încălțarea (în special cu pantofi cu o talpă dură, inflexibilă) poate împiedica acest schimb de informații între talpă și creier. Chiar și după ce deprind mersul, este important ca din când în când să meargă desculți, atât timp cât sunt la adăpost de frig și umezeală și nu există pericole (riscul alunecării, obiecte pe care ar putea călca, de care s-ar putea lovi sau zone neigienice). (2), (3), (4), (5), (6)
 

Cum alegem încălțămintea copilului?

Mărimea potrivită

Încălțămintea pentru copii trebuie să aibă lungimea, lățimea și adâncimea potrivite pentru a permite picioarelor să crească normal, fără să fie afectate de lipsa spațiului sau de presiunea aplicată pe zonele de contact cu picioarele.

Picioarele copiilor au perioade de creștere în salturi, de aceea este necesar să le schimbați încălțămintea o dată la 3-4 luni, în funcție de vârstă:
 • între 12 și 16 luni, copiii cresc cu o jumătate de mărime la fiecare 2 luni;
 • între 16 și 24 de luni, creșterea este în medie de jumătate de mărime la fiecare 3 luni;
 • între 24 și 36 de luni, picioarele cresc cu o jumătate de mărime la fiecare 4 luni;
 • după 3 ani, are loc o creștere cu jumătate de mărime a picioarelor la 4-6 luni. (5)

Pentru determinarea mărimii potrivite, aveți în vedere ca în încălțăminte, la vârf, să mai rămână un spațiu de aproximativ 1,25 cm între pantof și cel mai lung deget (copilul stând în picioare), astfel încât să fie loc suficient pentru mișcarea degetelor și pentru creștere. Călcâiul trebuie să se potrivească bine în pantof. (2)

Încălțămintea nu trebuie să fie nici cu mult mai mare, pentru a nu împiedica și afecta mersul copilului.

Materialul

Încălțămintea celor mici este recomandat să fie din materiale care lasă pielea picioarelor să respire, precum pielea, pânza sau materiale textile cu perforații (tip plasă). Sunt de evitat materialele sintetice (nylon, plastic, cauciuc), pentru că de obicei sunt mai dure, inflexibile și nu permit pielii să respire. (5), (6)

Talpa

Talpa interioară a pantofilor pentru copii ar trebui să fie căptușită cu un material absorbant, să fie moale și comodă. Talpa nu trebuie să prezinte denivelări, pentru a nu leza pielea piciorului. De asemenea, zona călcâielor ar trebui să fie căptușită cu un material moale, pentru a împiedica fricțiunea și apariția de răni sau bășici.

Talpa exterioară trebuie să fie flexibilă și antiderapantă, nu foarte groasă, care să permită mișcarea  piciorului și rularea tălpii în timpul mersului. La copiii mici sunt contraindicate tocurile, talpa trebuie să fie plată, pentru că le ușurează mersul. Cele mai indicate materiale pentru talpă experioară sunt cauciucul și poliuretanul, ambele fiind flexibile și rezistente. (5)

Suportul gleznei

Este un subiect controversat în ortopedie, pentru că unii recomandă încălțămintea care susține glezna copiilor care învață să meargă, în timp ce alții consideră că modelele cu susținere a gleznei au cel mult avantajul că sunt mai greu de scos din picioare de către copii. Studiile au arătat că un copil care este pregătit să meargă are gleznele suficient de puternice pentru a-și susține corpul. Însă încălțămintea care asigură suportul gleznei nu îl poate ajuta atât timp cât micuțul nu este pregătit, ci dimpotrivă, poate avea efecte negative asupra picioarelor sale. (7)

Alte aspecte de avut în vedere

 • Modelele cele mai potrivite de încălțăminte sunt cele care respectă forma anatomică a piciorului (partea anterioară a pantofului nu trebuie să fie ascuțită, ci rotunjită, pentru a permite degetelor să stea și să se miște comod și pentru a nu împiedica mersul).
 • Mai indicate sunt încălțările prevăzute cu închidere cu șireturi sau arici decât cele cu fermoar sau catarame, pentru că se adaptează mai bine piciorului.
 • Suporturile pentru arcadele plantare nu sunt recomandate.
 • Încălțămintea pentru copiii mici ar trebui să fie cât mai ușoară, având în vedere că la această vârstă își petrec mult timp mergând. (2), (5)

Încălțăminte corectoare?

La copiii mici, talpa piciorului este de obicei plată pentru a le asigura stabilitatea în mers, până când picioarele lor devin mai puternice. În acest caz talpa plată este fiziologică (deci normală), de aceea nu este nevoie de încălțăminte corectoare. Aproximativ 97% dintre copiii mai mici de 18 luni au talpa plată (datorită unui strat de grăsime la nivelul tălpii), însă la vârsta de 10 ani, doar 4% dintre acești copii mai au talpa plată.

În general, la copiii sănătoși nu este necesară încălțămintea corectoare. Dacă pe măsură ce copilul crește, platitudinea tălpii persistă și este accentuată, puteți consulta un ortoped pentru a vedea dacă este necesar să apelați la încălțăminte corectoare.

Evitați să cumpărați încălțăminte corectoare fără consultul medicului în prealabil și dacă este necesară, achiziționați-o de la magazine specializate. (1), (2)

Riscurile alegerii unor încălțări nepotrivite

Picioarele copiilor sunt într-o continuă dezvoltare, de aceea încălțămintea nepotrivită (prea strâmtă, prea largă sau care nu are forma adecvată) poate avea efecte negative (unele chiar pe termen lung).

Încălțămintea fixă, care nu oferă spațiu de creștere picioarelor micuților, poate duce la apariția a numeroase probleme, cum ar fi unghiile incarnate, degetele strâmbe, bătături, monturi, iar în cazuri mult mai grave chiar diformități ale picioarelor.

Încălțămintea prea largă poate îngreuna mersul micuților și cauza fricțiuni și răni la nivelul pielii.

Încălțămintea confecționată din materialele care nu permit pielii să respire și rețin umezeala poate favoriza apariția unghiilor incarnate, verucilor plantare sau ciupercilor la nivelul piciorului. (5), (6)

Alte recomandări

 • Când cumpărați încălțămintea pentru copii este important să fie și ei prezenți, pentru a-i măsura. De asemenea, probați ambele picioare, pentru că este posibil să nu aibă aceeași dimensiune (lucru valabil și pentru pantofi). În acest caz, alegeți mărimea potrivită pentru piciorul mai mare. Ca și la adulți, picioarele copiilor au tendința de a se umfla, de aceea e mai indicat să le cumpărați încălțămintea în a doua parte a zilei, când au picioarele mai umflate.
 • Încălțămintea pentru cei mici trebuie să fie confortabilă de la prima purtare, nu mergeți pe ideea că dacă sunt prea fixe, încălțările se mai lasă pe parcurs, sau dacă sunt prea largi, piciorul va mai crește.
 • Dacă încălțămintea va fi purtată cu ciorapi, trebuie probată tot cu ciorapi.
 • Înlocuiți încălțămintea bebelușilor și copiilor mici cu o mărime mai mare imediat cum observați că este necesar.
 • Copiii mici nu pot semnala întotdeauna disconfortul provocat de încălțăminte, de aceea este indicat să verificați cât mai des orice semne pe picioarele lor – roșeață, bătături, bășici etc - (la baia de seară, de exemplu) sau posturi vicioase ale degetelor, mersul frecvent pe vârfuri, șchiopătatul, intenția de a-și scoate des încălțămintea sau semne de erodare a tălpii doar pe o parte etc.
 • Încălțămintea copiilor trebuie menținută într-o stare bună, pentru a nu provoca răni picioarelor.
 • Încălțămintea din piele se mulează pe forma picioarelor, de aceea nu este indicată purtarea de către un alt copil a aceleiași perechi, pentru care forma este nepotrivită sau îi poate cauza răni. (1), (2), (3), (4)
Bibliografie:
(1) Caring for Your Children`s Feet, link: http://www.iocp.org.uk/babies-feet.php
(2) Footwear for children, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851381/
(3) Children and Shoes, link: http://www.podantics.com.au/children-and-shoes.html
(4) Children s Foot Health, link: https://www.apma.org/files/ProductPDFs/Children`s_FootHealth.pdf
(5) How to Select Children`s Shoes, link: http://www.aofas.org/footcaremd/how-to/footwear/pages/how-to-select-children`s-shoes.aspx
(6) Kids Shoes - A Closer Look, link: http://www.scpod.org/foot-health/for-parents/kids-shoes-a-closer-look/
(7) Selecting Shoes for Children, link: http://www.orthoseek.com/articles/selshoes.html
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.