Alergia la proteinele din grâu

Autor: Acasandrei Mihaela Actualizat la 04-05-2016, 3933 vizualizări
Alergia la proteinele din grâu
Alergia la proteinele din grâu, boala celiacă și intoleranța la gluten sunt frecvent confundate, însă acestea reprezintă trei afecțiuni distincte. (1), (2)

Alergia la proteinele din grâu este o afecțiune prezentă la 0,4 - 3,6% dintre copii și se caracterizează prin reacția de hipersensibilitate ( răspunsuri imune exagerate sau inadecvate) a sistemului imun, declanșate de antigenele conținute de grâu. Expunerea la proteinele din grâu poate conduce la instalarea simptomelor clasice cutanate (urticarie, roșeață, prurit, edem), respiratorii (dispnee, respirație zgomotoasă) și gastro-intestinale (greașă, vărsături), însă poate declanșa și manifestări acute severe, amenințătoare pentru viață, cum este șocul anafilactic.

În timp se instalează toleranța organismului la proteinele din grâu; de regulă vârsta medie este de 6 ani. Conform unui studiu (2014) publicat în jurnalul oficial al Societății de Alergologie și Imunologie Clinică din Canada, ratele de remisiune ale alergiei la grâu au fost următoarele: 20% până la împlinirea vârstei de 4 ani, 52% până la vârsta de 8 ani, 66% până la 12 ani și 76% până la 18 ani, pe toată durata studiului (1990 - 2012). (4)

Boala celiacă, în schimb, reprezintă o afecțiune enterală cronică mediată imun, determinată de o sensibilitate permanentă la gluten la copiii susceptibili din punct de vedere genetic. Aceasta se caracterizează prin instalarea sindromului de malabsorbție ca urmare a leziunilor de la nivelul mucoasei intestinale. Simptomele dominante apar la nivelul tubului digestiv și sunt reprezentate de anorexie, dureri abdominale, diaree cronică și vărsături. Ulterior se pot obiectiva simptomele complicațiilor nutriționale (malnutriției) frecvente la copilul cu boala celiacă: rahitismul și anemia carențiale și alte deficite vitaminice și/sau minerale. Comparativ cu alergia la proteinele din grâu, în cazul celiachiei, aceasta persistă pe durata întregii vieți, iar restricția alimentară nu presupune doar eliminarea grâului din dietă, ci și a altor cereale care conțin în compoziția acestora gluten (grâu, secară, orz, ovăz).

Termenul de intoleranță la gluten este utilizat în cazul persoanelor care prezintă simptome gastro-intestinale (diaree, constipație, balonare, dureri abdominale) care dispar ca urmare a eliminării alimentelor care conțin gluten în compoziție, însă conform investigațiilor clinice și paraclinice, nu întrunesc criteriile de diagnostic pentru alergia la proteinele din grâu sau pentru boala celiacă.

Pentru prevenirea apariției reacțiilor alergice adverse se recomandă excluderea din dietă a alimentelor următoare sau a celor care conțin ingredientele menționate: făina de grâu, pâinea din grâu, extractele din cereale (amidon din grâu, malț, extract din malț), coucousul, grișul, bulgurul, germenii de grâu, uleiul din germeni de grâu, triticale, paste făinoase, tăiței, gluten. (3)

Urme de grâu pot fi găsite în următoarele: aromele naturale și artificiale, dextrină, amidonul din grâu, siropul de glucoză, proteinele vegetale hidrolizate, maltosdextrina, fulgii de ovăz, monoglutamatul de sodiu, sosul de soia și alte sosuri din comerț, surimi, adaosuri de proteine vegetale, gume vegetale (agar, gume guar, xanthan, etc.). De asemenea, anumite tipuri de înghețată, chips-uri de cartofi, produse pe bază de orez (de exemplu, orez expandat), cremvurști, etc/ pot conține alergeni din grâu, de aceea este foarte important să se consulte lista de ingrediente înainte ca alimentul să fie consumat. (3)

Copiii care sunt alergici la proteinele din grâu tolerează de regulă consumul altor cereale (orez, secară, orz). Totuși, se estimează faptul că un procent de 20% dintre aceștia manifestă reacții adverse față de proteinele din alte cereale, nu doar la cele din grâu. Se recomandă consultarea medicului pediatru sau a specialistului alergolog cu privire consumul alimentelor care conțin orz, orez sau secară, pentru a se stabili dacă acestea sunt într-adevăr sigure pentru sănătatea copilului. (1)

Mai multe informații despre alergiile alimentare la vârsta copilăriei găsiți aici.
Bibliografie:
(1) Wheat Allerg, link: https://www.foodallergy.org/allergens/wheat-allergy
(2) Wheat Allergy, link: http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy
(3) Wheat Allergy Avoidance List, link: http://www.kidswithfoodallergies.org/media/Wheat-Allergy-Avoidance-List-Hidden-Names.pdf
(4) The natural history of IgE mediated wheat allergy in children with dominant gastrointestinal symptoms, link: http://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-10-12
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp