Alergia la proteinele din grâu
Autor:
Acasandrei Mihaela Actualizat la 04-05-2016, 3933 vizualizări
Alergia la proteinele din grâu, boala celiacă și intoleranța la gluten sunt frecvent confundate, însă acestea reprezintă trei afecțiuni distincte. (1), (2)
Alergia la proteinele din grâu este o afecțiune prezentă la 0,4 - 3,6% dintre copii și se caracterizează prin reacția de hipersensibilitate ( răspunsuri imune exagerate sau inadecvate) a sistemului imun, declanșate de antigenele conținute de grâu. Expunerea la proteinele din grâu poate conduce la instalarea simptomelor clasice cutanate (urticarie, roșeață, prurit, edem), respiratorii (dispnee, respirație zgomotoasă) și gastro-intestinale (greașă, vărsături), însă poate declanșa și manifestări acute severe, amenințătoare pentru viață, cum este șocul anafilactic.
În timp se instalează toleranța organismului la proteinele din grâu; de regulă vârsta medie este de 6 ani. Conform unui studiu (2014) publicat în jurnalul oficial al Societății de Alergologie și Imunologie Clinică din Canada, ratele de remisiune ale alergiei la grâu au fost următoarele: 20% până la împlinirea vârstei de 4 ani, 52% până la vârsta de 8 ani, 66% până la 12 ani și 76% până la 18 ani, pe toată durata studiului (1990 - 2012). (4)
Boala celiacă, în schimb, reprezintă o afecțiune enterală cronică mediată imun, determinată de o sensibilitate permanentă la gluten la copiii susceptibili din punct de vedere genetic. Aceasta se caracterizează prin instalarea sindromului de malabsorbție ca urmare a leziunilor de la nivelul mucoasei intestinale. Simptomele dominante apar la nivelul tubului digestiv și sunt reprezentate de anorexie, dureri abdominale, diaree cronică și vărsături. Ulterior se pot obiectiva simptomele complicațiilor nutriționale (malnutriției) frecvente la copilul cu boala celiacă: rahitismul și anemia carențiale și alte deficite vitaminice și/sau minerale. Comparativ cu alergia la proteinele din grâu, în cazul celiachiei, aceasta persistă pe durata întregii vieți, iar restricția alimentară nu presupune doar eliminarea grâului din dietă, ci și a altor cereale care conțin în compoziția acestora gluten (grâu, secară, orz, ovăz).
Termenul de intoleranță la gluten este utilizat în cazul persoanelor care prezintă simptome gastro-intestinale (diaree, constipație, balonare, dureri abdominale) care dispar ca urmare a eliminării alimentelor care conțin gluten în compoziție, însă conform investigațiilor clinice și paraclinice, nu întrunesc criteriile de diagnostic pentru alergia la proteinele din grâu sau pentru boala celiacă.
Pentru prevenirea apariției reacțiilor alergice adverse se recomandă excluderea din dietă a alimentelor următoare sau a celor care conțin ingredientele menționate: făina de grâu, pâinea din grâu, extractele din cereale (amidon din grâu, malț, extract din malț), coucousul, grișul, bulgurul, germenii de grâu, uleiul din germeni de grâu, triticale, paste făinoase, tăiței, gluten. (3)
Urme de grâu pot fi găsite în următoarele: aromele naturale și artificiale, dextrină, amidonul din grâu, siropul de glucoză, proteinele vegetale hidrolizate, maltosdextrina, fulgii de ovăz, monoglutamatul de sodiu, sosul de soia și alte sosuri din comerț, surimi, adaosuri de proteine vegetale, gume vegetale (agar, gume guar, xanthan, etc.). De asemenea, anumite tipuri de înghețată, chips-uri de cartofi, produse pe bază de orez (de exemplu, orez expandat), cremvurști, etc/ pot conține alergeni din grâu, de aceea este foarte important să se consulte lista de ingrediente înainte ca alimentul să fie consumat. (3)
Copiii care sunt alergici la proteinele din grâu tolerează de regulă consumul altor cereale (orez, secară, orz). Totuși, se estimează faptul că un procent de 20% dintre aceștia manifestă reacții adverse față de proteinele din alte cereale, nu doar la cele din grâu. Se recomandă consultarea medicului pediatru sau a specialistului alergolog cu privire consumul alimentelor care conțin orz, orez sau secară, pentru a se stabili dacă acestea sunt într-adevăr sigure pentru sănătatea copilului. (1)
Mai multe informații despre alergiile alimentare la vârsta copilăriei găsiți aici.
Alergia la proteinele din grâu este o afecțiune prezentă la 0,4 - 3,6% dintre copii și se caracterizează prin reacția de hipersensibilitate ( răspunsuri imune exagerate sau inadecvate) a sistemului imun, declanșate de antigenele conținute de grâu. Expunerea la proteinele din grâu poate conduce la instalarea simptomelor clasice cutanate (urticarie, roșeață, prurit, edem), respiratorii (dispnee, respirație zgomotoasă) și gastro-intestinale (greașă, vărsături), însă poate declanșa și manifestări acute severe, amenințătoare pentru viață, cum este șocul anafilactic.
În timp se instalează toleranța organismului la proteinele din grâu; de regulă vârsta medie este de 6 ani. Conform unui studiu (2014) publicat în jurnalul oficial al Societății de Alergologie și Imunologie Clinică din Canada, ratele de remisiune ale alergiei la grâu au fost următoarele: 20% până la împlinirea vârstei de 4 ani, 52% până la vârsta de 8 ani, 66% până la 12 ani și 76% până la 18 ani, pe toată durata studiului (1990 - 2012). (4)
Boala celiacă, în schimb, reprezintă o afecțiune enterală cronică mediată imun, determinată de o sensibilitate permanentă la gluten la copiii susceptibili din punct de vedere genetic. Aceasta se caracterizează prin instalarea sindromului de malabsorbție ca urmare a leziunilor de la nivelul mucoasei intestinale. Simptomele dominante apar la nivelul tubului digestiv și sunt reprezentate de anorexie, dureri abdominale, diaree cronică și vărsături. Ulterior se pot obiectiva simptomele complicațiilor nutriționale (malnutriției) frecvente la copilul cu boala celiacă: rahitismul și anemia carențiale și alte deficite vitaminice și/sau minerale. Comparativ cu alergia la proteinele din grâu, în cazul celiachiei, aceasta persistă pe durata întregii vieți, iar restricția alimentară nu presupune doar eliminarea grâului din dietă, ci și a altor cereale care conțin în compoziția acestora gluten (grâu, secară, orz, ovăz).
Termenul de intoleranță la gluten este utilizat în cazul persoanelor care prezintă simptome gastro-intestinale (diaree, constipație, balonare, dureri abdominale) care dispar ca urmare a eliminării alimentelor care conțin gluten în compoziție, însă conform investigațiilor clinice și paraclinice, nu întrunesc criteriile de diagnostic pentru alergia la proteinele din grâu sau pentru boala celiacă.
Pentru prevenirea apariției reacțiilor alergice adverse se recomandă excluderea din dietă a alimentelor următoare sau a celor care conțin ingredientele menționate: făina de grâu, pâinea din grâu, extractele din cereale (amidon din grâu, malț, extract din malț), coucousul, grișul, bulgurul, germenii de grâu, uleiul din germeni de grâu, triticale, paste făinoase, tăiței, gluten. (3)
Urme de grâu pot fi găsite în următoarele: aromele naturale și artificiale, dextrină, amidonul din grâu, siropul de glucoză, proteinele vegetale hidrolizate, maltosdextrina, fulgii de ovăz, monoglutamatul de sodiu, sosul de soia și alte sosuri din comerț, surimi, adaosuri de proteine vegetale, gume vegetale (agar, gume guar, xanthan, etc.). De asemenea, anumite tipuri de înghețată, chips-uri de cartofi, produse pe bază de orez (de exemplu, orez expandat), cremvurști, etc/ pot conține alergeni din grâu, de aceea este foarte important să se consulte lista de ingrediente înainte ca alimentul să fie consumat. (3)
Copiii care sunt alergici la proteinele din grâu tolerează de regulă consumul altor cereale (orez, secară, orz). Totuși, se estimează faptul că un procent de 20% dintre aceștia manifestă reacții adverse față de proteinele din alte cereale, nu doar la cele din grâu. Se recomandă consultarea medicului pediatru sau a specialistului alergolog cu privire consumul alimentelor care conțin orz, orez sau secară, pentru a se stabili dacă acestea sunt într-adevăr sigure pentru sănătatea copilului. (1)
Mai multe informații despre alergiile alimentare la vârsta copilăriei găsiți aici.
Bibliografie:
(1) Wheat Allerg, link: https://www.foodallergy.org/allergens/wheat-allergy
(2) Wheat Allergy, link: http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy
(3) Wheat Allergy Avoidance List, link: http://www.kidswithfoodallergies.org/media/Wheat-Allergy-Avoidance-List-Hidden-Names.pdf
(4) The natural history of IgE mediated wheat allergy in children with dominant gastrointestinal symptoms, link: http://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-10-12
Alte articole:
- Alergiile alimentare la copil
- Alergia la proteinele laptelui de vacă
- Alergiile alimentare la copiii alimentați la sân
- Alergia la proteinele din ou
- Alergia la nuci și la arahide
- Alergia la fructele de mare și pește
- Alergia la proteinele din soia
- Sindromul alergiei orale
- Alergiile gastrointestinale induse de proteinele din alimente
- Deficitul de lactază (Intoleranța la lactoză)
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]