Alergia la fructele de mare și pește

Autor: Acasandrei Mihaela | Actualizat la 04-05-2016, 1784 vizualizări
Alergia la fructele de mare și pește

Alergia la crustacee, moluște și pește poate fi întâlnită de asemenea la vârste fragede și de cele mai multe ori persistă și la maturitate. 

Tratamentul de elecție este reprezentat și în acest caz de excluderea surselor de alergeni din dietă, după cum urmează: varietăți de pește (ton, somon, șalău, etc.), creveți, homari, crabi, krilli, languste, scoici, caviar, surimi, sushi, file și cartilaj de rechin, ulei de pește, arome artificiale sau naturale de pește.

În cazul în care reacțiile alergice apar consecutiv consumului unui anumit tip de pește, în urma consultării cu medicul alergolog cu privire la testarea toleranței, copilului i se pot oferi alternativele de pește la care nu prezintă hipersensibilitate. Acest lucru poate fi benefic pentru creșterea și dezvoltarea copilului, având în vedere conținutul nutrițional bogat al acestor alimente, în special în fier, acizi grași Omega-3 și vitamina D.

 

A fost observată în majoritatea cazurilor absența reacțiilor alergice încrucișate între crustacee și următoarele tipuri de pește: somon, ton, macrou, păstrăv și anșoa, acestea fiind surse majore de acizi grași esențiali.

Pentru a asigura un aport corespunzător al acestor nutrimente din dietă se recomandă consumul de alune, migale, fistic și alte tipuri de nuci, al uleiurilor vegetale de calitate (ulei extra-virgin de măsline, ulei de canola), ouă, măsline, semințe oleaginoase, avocado, soia, etc. Având în vedere alerginicitatea acestor alimente ar putea fi necesară consultarea cu alergologul/imunologul pentru a reduce riscul reacțiilor alergice încrucișate. 

S-au observat și reacții alergice adverse în urma expunerii la vaporii rezultați în timpul preparării termice. De aceea, spațiile în care se gătește pește sau alte fructe de mare trebuie evitate de către copiii care prezintă reacții alergice la acestea. 

 

Mai multe informații despre alergiile alimentare la vârsta copilăriei găsiți aici.

Bibliografie:
(1) Tips for Avoiding Your Allergen, link: http://www.foodallergy.org/file/tips-avoid-allergen.pdf
(2) Shellfish and Snails, link: http://www.inflammation-repair.manchester.ac.uk/foodallergens/allergycause/shellfish/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Centrul de sănătate pentru copii Döbling
Centrul de sanatate pentru copii Dobling
Servicii medicale pentru copii în Viena cu suport în limba română.
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.