Sfaturi generale privind antrenamentul la oliță al copilului

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 28-07-2016, 4092 vizualizări
Sfaturi generale privind antrenamentul la oliță al copilului
Părinții joacă un rol cheie în antrenamentul copiilor la toaletă. Aceștia trebuie să-l îndrume pe cel mic, să-l motiveze și să-l susțină pe toată durata procesului, cu răbdare și calm. Iată o serie de sfaturi generale pentru părinți în acest sens:

  • Dacă cel mic a purtat scutece și începeți antrenamentul, etapa intermediară este reprezentată în general de oliță, ulterior urmând să folosească și toaleta. De aceea, este necesar să achiziționați o oliță, chiloței de tranziție, înălțător și adaptor pentru vasul de toaletă.
  • Familiarizați copilul cu cele mai uzuale cuvinte necesare în antrenament, precum cele care descriu zonele corpului, urina, materiile fecale, olița. Nu folosiți cuvinte negative.
  • Oferiți-i copilului ocazia de o folosi olița, familiarizându-l treptat cu aceasta. La început acesta se poate așeza îmbrăcat pe oliță, fără a elimina, urmând ca treptat să fie lăsat fără scutec.
  • Învățați să recunoașteți semnele care indică faptul că cel mic simte nevoia de a urina sau defeca, pentru a putea interveni rapid când este cazul.
  • Stabiliți o rutină! Faceți din așezatul pe oliță o rutină la anumite intervale orare sau momente ale zilei. Astfel cel mic se va obișnui cu olița treptat.
  • Încurajați copilul și răsplătiți-i progresul, oricât de mic ar fi acesta, cu laude, afecțiune etc. Dacă rezultatele nu sunt cele scontate, nu trebuie pedepsit, ci încurajat că data viitoare va avea rezultate mai bune.
  • Înțelegeți-i temerile și nesiguranța. Unii copii pot prezenta teamă de oliță, toaletă, de trasul apei etc. Oferiți-i sentimentul de siguranță și control.
  • Așteptați-vă la accidente! Pe parcursul antrenamentului inevitabil vor apărea și accidente. Tratați-le cu calm și ajutați copilul să înțeleagă mai bine ce are de făcut, fără a-l pedepsi, fără a-l certa, ci cu calm și înțelegere.
  • Fiți răbdător și calm! Faceți din acest antrenament o activitate plăcută și pozitivă, naturală, făcându-l pe cel mic să se simtă confortabil și încrezător. Este esențial ca acesta să coopereze și să nu se simtă forțat să folosească olița sau toaleta.
  • Băiețeii trebuie încurajați să urineze din poziția șezut, deoarece dacă urinează inițial din picioare, este posibil ca ulterior să refuze să se așeze pe oliță sau toaletă pentru a defeca.
  • Învățați-l pe cel mic regulile principale de igienă, cum să folosească în mod corect hârtia igienică și cum să se spele pe mâini de fiecare dată când folosește olița sau toaleta.
Bibliografie:
(1) Toilet training guidelines: Parents – the role of the parents in toilet training, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/103/Supplement_3/1362
(2) Toilet training tips for parents, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/toilet-training/Pages/Toilet-Training-Tips-for-Parents.aspx
(3) Tips for toilet teaching, link: http://kidshealth.org/en/parents/toilet-teaching.html#
(4) Toilet training, link: http://kidzdoc.com/wp-content/uploads/2013/12/toilet-training.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp