Culoarea urinei la copil - indicii oferite

Autor: Roșca Elena Valentina Actualizat la 09-08-2018, 48129 vizualizări

Urina reprezintă lichidul limpede, de culoare galbenă, secretat de către nefroni (unitățile funcționale de bază ale rinichilor), care este mai apoi preluat de căile urinare. Acesta se colectează în vezica urinară și este eliminat prin uretră.

Urina este compusă din apă (peste 95%), săruri de calciu, sodiu, potasiu și substanțe organice precum uree, creatinină, vitamine, hormoni, acid uric, este ușor acidă și are un miros specific.

Aspectul acesteia reprezintă un indicator al stării sănătății individului, iar orice modificare, mai ales în cazul copiilor, trebuie luată în considerare.

Culoarea urinei la copil

Culoarea galbenă a urinei este dată de un pigment de origine biliară denumit urobilină. Aceasta se formează pornind de la bilirubină sub acțiunea unor bacterii, la nivelul intestinului subțire.

O urină transparentă poate indica un aport prea mare de apă, fapt ce conduce la dizolvarea unor săruri importante din sânge, cu apariția unor dezechilibre electrolitice grave.

Culoarea galben-închis (asemănătoare mierii) poate rezulta în urma unei concentrări a urinei pe fondul unei deshidratări.

Culoarea slab-portocalie a urinei poate fi cauzată de blocarea unui canalicul biliar, de ingestia unor coloranți alimentari, de excreția în cantități mari a vitaminelor din complexul B (care sunt hidrosolubile, excesul acestora eliminându-se prin urină), sau de administrarea siropurilor ce conțin ibuprofen [1].

Culoare galben-închis spre brun este o consecință a deshidratării severe. O altă cauză este reprezentată de obstrucția căilor biliare. Astfel, este împiedicată eliminarea pigmenților biliari pe cale fecală. Aceștia reintră în circulația sanguină și sunt eliminați prin urină, dându-i o culoare brună. De asemenea, hepatita, rabdomioliza (degradarea mușchilor striați cu eliberarea în sânge a unui pigment muscular toxic – mioglobina) și sindromul Gilbert (afecțiune hepatică în urma căreia ficatul nu mai procesează corespunzător bilirubina) pot determina eliminarea unei urine brune [2].

Un alt exemplu este alcaptonuria, o afecțiune genetică denumită și „boala urinei negre” sau „boala oaselor negre”. În urma metabolizării deficitare a aminoacidului tirozină are loc formarea acidului homogentizic în cantitate mare și eliminarea acestuia pe cale renală. În contact cu aerul, acidul homogentizic se oxidează și dă o colorație brun-închis urinei [3].

Urina brună însoțită de diaree poate fi semn al unei infecții enterovirale. Dacă tabloului simptomatic i se adaugă și febra, copilul poate fi suspectat de hepatita A.

Urina roz poate apărea în urma consumului de afine, sfeclă roșie, rubarbă sau datorită prezenței bacteriei nepatogene Serratia marcescens. Acesta nu este un motiv de îngrijorare. De asemenea, tratamentul cu antibioticul rifampicină determină eliminarea unei urine roz, iar părinții trebuie avertizați în acest sens. O altă cauză a colorației roz este prezența cristalelor de urați în urină, fenomen ce poartă numele de „sindromul scutecului roz” [4].

Culoarea verde este pusă pe seama consumului de sparanghel sau pe seama administrării albastrului de metilen ca antiseptic urinar, însă anumite infecții bacteriene (cu Pseudomonas aeruginosa, cel mai adesea infecții nosocomiale) pot cauza eliminarea unei urine de culoare verde.

Culoarea albastră poate fi dată de anumiți coloranți alimentari, dar și de o boală rară, hipercalcemia familială denumită și „sindromul scutecului albastru”. Aceasta se caracterizează prin degradarea intestinală incompletă a aminoacidului triptofan [5].

O urină foarte închisă la culoare, spre negru chiar, poate fi semnul unei intoxicații cu fenoli sau cu cupru, sau poate fi cauzată de eliminarea în cantități mari a melaninei (pigmentul ce dă culoare pielii) în cazul melanoamelor (cancerelor de piele).

Urina cu aspect lăptos poate fi cauza unei eliminări excesive de proteine sau minerale (calciu sau fosfor). De asemenea, prezența puroiului în urină (piurie) îi poate da acesteia un aspect tulbure.

Urina cu tentă roșie este un motiv de alarmare întrucât poate conține sânge. Culoarea roșie este dată de prezența globulelor roșii, fenomen denumit hematurie [6].

Hematuria poate fi cauzată de leziuni fizice, de inflamații sau de infecții ale tractului urinar. Expunerea la substanțe toxice, anumite boli ereditare sau anomalii ale sistemului imunitar pot conduce la apariția sângelui în urină. Hematuria asociată cu proteinuria (prezența proteinelor în urină) reprezintă simptome ale nefritei, adică ale inflamației membranelor filtrante din rinichi.

Urina de culoare roșu-închis poate fi un semn de porfirie, o boală genetică ce afectează sinteza hemului, fracțiunea neproteică din componența hemoglobinei [7].

În cazul în care nu există un motiv inofensiv pentru care urina nu are o culoare normală este necesar un consult medical.

Bibliografie:
1. https://iliveok.com/health/dark-color-urine-child_125957i15978.html
2. https://health.ucsd.edu/news/features/Pages/2014-04-21-colors-that-suggest-urine-trouble.aspx
3. https://emedicine.medscape.com/article/941530-overview#a5
4. https://pedclerk.bsd.uchicago.edu/page/abnormal-urine-colors
5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333
6. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/genitourinary-tract/Pages/Blood-in-Urine-Hematuria.aspx
7. https://emedicine.medscape.com/article/1389981-overview
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp