Copilul adoarme târziu noaptea

Autor: Costin Oana Actualizat la 31-08-2016, 19324 vizualizări
Copilul adoarme târziu noaptea
Deși nu există un consens în privința orei de culcare ideale la copilul mic, majoritatea specialiștilor în somn recomandă ca aceasta să se încadreze în intervalul orar 19.00 și 20.30, astfel încât micuțul să aibă suficient timp pe parcursul nopții pentru a-și asigura orele de somn necesare vârstei.

Ce implicații are culcarea copilului la ore târzii, de ce adoarme târziu și cum poate fi reglat programul de culcare, astfel încât să beneficieze de un somn odihnitor și suficient?

Referindu-se la ora de culcare târzie, pediatrul Eric Ferber (specializat în somnul la copii) vorbește despre „faza de somn întârziată (amânată)”. Este o problemă destul de frecventă care poate apărea la orice vârstă, consideră el, despre care putem vorbi în două situații:
  • copilul adoarme târziu seara, iar dimineața se trezește la ora dorită de părinți (caz în care cel mic ar putea avea nevoie de mai puțin somn decât consideră părinții);
  • adormirea copilului este la ora dorită de părinți, dar dimineața are dificultăți în a se trezi (caz în care ora de culcare trebuie adusă mai devreme, pentru că cel mic nu reușește să se odihnească suficient). (1)

Despre ora la care ar trebui culcat copilul găsiți pe larg informații aici.

De ce adoarme copilul târziu?

Adormirea la o oră târzie a micuțului poate avea o serie de cauze și factori care mențin acest program de culcare. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

Copilul are o trăsătură înnăscută de a adormi târziu

Spre deosebire de copiii matinali, care adorm și se trezesc devreme, unii micuți sunt mai degrabă „păsări de noapte”:
  • au tendința înnăscută de a adormi târziu;
  • sunt mai energici și activi seara decât în cursul zilei;
  • sunt dornici să participe la activitățile de seară ale familiei, încercările părinților de a-i culca mai devreme pot fi întâmpinate de refuzuri și proteste din partea lor;
  • este puțin probabil să se trezească devreme dimineața. (1)

Mediul familial nu este favorabil pentru mersul devreme la culcare

Fie că activitățile de seară ale familiei sunt antrenante și incitante pentru copilul mic și nu vrea să le piardă mergând la culcare devreme, fie că este expus la lumina albastră a dispozitivelor electronice din cameră, care inhibă producția de melatonină și întârzie apariția somnului, ora de culcare târzie poate fi o consecință a obiceiurilor nefavorabile somnului din familie.

Informații detaliate privind efectele negative ale luminii albastre de la dispozitivele electronice asupra somnului puteți găsi aici.

Tot în această categorie poate fi inclusă și absența unui ritual de culcare, care pregătește micuțul pentru somn. Totodată, activitățile care stimulează excesiv copilul, atât fizic, cât și emoțional, activează sistemul nervos simpatic, responsabil pentru a ne menține în alertă. De aceea, astfel de activități trebuie evitate înainte de culcare, fiind de preferat cele mai liniștite (de exemplu, cititul unei povești) cu 2-3 ore înainte de culcare. (2)

Semnalele de oboseală ale copilului sunt ignorate de părinți

Dacă adulții prezintă o încetinire a ritmului atunci când devin obosiți, la copii nu se întâmplă la fel. Când sunt foarte obosiți, pot deveni extrem de agitați și activi și să inducă părinților falsa impresie că nu le este somn.

Mai multe informații despre oboseala la copii și cum o recunoaștem găsiți în acest articol.

Pediatrul Marc Weissbluth atenționează părinții asupra importanței culcării copilului atunci când apare „fereastra de somn”. Este perioada ideală de a pregăti copilul de culcare, pentru că acum apar primele semnale că îi este somn: nu își mai concentrează privirea asupra stimulilor din jur, pleoapele devin grele și se închid, cască, își pierde interesul pentru activități, e calm și mișcările îi sunt încetinite (de exemplu, suge cu mai puțină forță). Este mult mai ușor pentru părinți să pună copilul la culcare, pentru că cel mic este calm, pregătit pentru somn și nu va protesta, fiind șanse mari să adoarmă repede.

Însă dacă se ignoră această stare de calm propice adormirii, copilul devine mult mai irascibil, agitat, este foarte obosit și eforturile de a-l adormi se pot solda cu eșecuri. Deși micuțul este acum mult mai obosit decât înainte, pentru că organismul lui secretă cortizol și adrenalină, intrarea în starea de somn va fi împiedicată. (3)

Somnul de după-amiază este prea târziu

În consecință, copilul nu este obosit la ora la care părinții și-ar dori să adoarmă. Craig Canapari, coordonatorul Centrului de Somn Pediatric de la Yale, recomandă ca micuțul să nu doarmă mai târziu de ora 15.00, pentru a evita ca somnul de zi să interfereze cu cel de noapte și să facă dificilă adormirea. (4)

Într-un studiu din 2005, bebelușii cu tulburări de somn au avut nevoie de mai puțin ajutor din partea părinților ca să adoarmă seara atunci când a fost mărită perioada dintre somnul de după-amiază și cel de noapte. (2)

Despre somnul de zi la copii puteți citi în acest articol.

Efectele orei târzii de culcare

Pediatrul australian Jon Quach a publicat în 2015 un studiu realizat pe 3600 de copii cu vârsta între 4-9 ani, demonstrând pentru prima dată importanța și necesitatea culcării copiilor nu mai târziu de 20.30. Comparând efectele orelor de culcare mai devreme și mai târziu de 20.30, Quach a observat că starea de sănătate generală a copiilor din prima categorie era superioară celei a copiilor din al doilea grup. (5)

Principala problemă care apare la copiii care merg la culcare târziu este oboseala excesivă (supraoboseala). Așa cum aminteam, ratarea „ferestrei de somn” face mai dificilă culcarea copilului, iar somnul lui nu este la fel de odihnitor (are tendința de a se trezi mai des, e mai agitat). O altă consecință poate fi privarea de somn, dacă cel mic nu reușește să doarmă pe cât ar trebui la vârsta lui.

Detalii privind numărul de ore de somn la copii recomandate în funcție de vârstă găsiți aici.

Cum culcăm copilul mai devreme?

Foarte important atunci când planificați să faceți modificări privind somnul copilului este să aveți în vedere ca în perioada următoare să nu fie evenimente care ar putea perturba rutina zilnică cu care el este obișnuit (de exemplu, plecarea în concediu, mutarea, lipsa unui părinte pentru câteva zile etc).

Ferber recomandă părinților să observe obiceiurile de somn ale acestuia (când adoarme și când se trezește de obicei) și după ce observă o stabilitate a programului (un pattern), să mute ora de culcare mai devreme, câte puțin în fiecare seară. Începeți prima noapte cu culcarea micuțului la ora la care adoarme de obicei, pentru ca instalarea somnului să fie rapidă, apoi în serile următoare mutați gradual ora de culcare, până când ajunge la cea dorită.

Pentru a încuraja adormirea mai devreme este indicat să:
  • ajustați lumina în funcție de momentul zilei și somnului (la culcare să nu fie lumini puternice în casă sau camera copilului, iar la trezire camera să fie bine luminată);
  • mențineți în apropiere de ora de culcare a micuțului o atmosferă calmă și liniștită în casă, chiar dacă restul familiei merge mai târziu la culcare;
  • obișnuiți copilul cu un ritual de culcare (dacă nu există unul) sau adăugați activități liniștitoare în rutina de somn, dacă observați că ceea ce face de obicei înainte de somn îl agită foarte mult;
  • fiți consecvenți; dacă în unele nopți lăsați copilul să meargă la culcare ca înainte (de exemplu, în weekend, când și dvs vă culcați mai târziu), nu se va obișnui cu noul program;
  • asigurați-vă că somnul de zi nu îl împiedică să adoarmă devreme seara. (1), (6)

Ora de culcare târzie poate fi asociată și cu refuzul sau protestele micuților de a adormi.

Despre aceste dificultăți și ce pot face părinții pentru a le ameliora găsiți mai multe informații aici.
Bibliografie:
(1) Solve Your Child s Sleep Problems, Richard Ferber
(2) Infant sleep problems: A parent`s evidence-based guide, link: http://www.parentingscience.com/infant-sleep-problems.html
(3) Healthy Sleep Habits, Happy Child - Marc Weissbluth
(4) Is Your Toddler Screaming at Bedtime? Here’s a Plan for You, link: http://drcraigcanapari.com/the-never-ending-bedtime-a-concrete-plan-for-addressing-bedtime-resistance/
(5) Get kids to bed early, parents warned, link: https://www.mcri.edu.au/news/get-kids-bed-early-parents-warned
(6) “Curtain Calls,” Limit Setting and Bedtime Battles, link: http://drcraigcanapari.com/curtain-calls-limit-setting-and-bedtime-battles-behavioral-sleep-problems-in-kids-part-2/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp