Controverse privind somnul

Actualizat la 14-04-2016, 5458 vizualizari

Deși este în unanimitate recunoscută importanța somnului pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, există o serie de aspecte care au devenit subiect de controverse în rândul părinților, specialiștilor în pediatrie și somn. Aflați care sunt acestea, ce argumente există de ambele părți și care sunt recomandările oficiale.

Co-sleeping - dormim cu copilul sau nu?

Co-sleeping este un termen utilizat pentru a descrie practica de somn în care unul dintre părinți sau ambii părinți dorm în aceeași cameră sau în același pat cu copilul lor. În unele culturi, co-sleeping este considerată o practică obișnuită, în timp ce în altele este văzută ca un comportament nepotrivit sau periculos.

Suzeta și somnul

Recomandările privind utilizarea suzetei la somn sunt controversate, pentru că suzeta are efect de liniștire asupra copilului atât timp cât are loc suptul.

Mesele nocturne la copii

Mesele nocturne ale bebelușilor sunt aduse în discuție de pediatrii specializați în somn, care consideră că după vârsta de 6 luni, cei mai mulți copii sunt pregătiți și au capacitatea de a dormi pe durata nopții fără să fie hrăniți.

Când trebuie evitat co-sleeping-ul?

Există câteva situații în care co-sleeping-ul este contraindicat, din rațiuni legate de siguranța și sănătatea copilului. Aflați care sunt acestea.

Trezim bebelușul să mănânce?

Trezirea unui bebeluș pentru a-l hrăni depinde foarte mult de vârsta acestuia, de greutatea și ritmul în care ia în greutate și de starea lui de sănătate.

Cum îl culci pe bebe: pe spate, pe burtă sau pe o parte?

Dacă pentru un adult sau copil cu vârsta peste 1 an oricare dintre pozițiile de somn poate fi sigură și confortabilă, la bebeluși recomandarea este să fie culcați pe spate, pentru că această poziție de somn este considerată cea mai sigură.

La ce ora culcăm copilul?

La ce oră ar trebui culcați cei mici este un aspect de interes pentru mulți părinți, după ce bebelușii trec de primele patru luni și ritmul lor circadian se maturizează, iar somnul începe să se regleze.

Înfășarea și somnul

Înfășarea bebelușilor este o practică controversată, pentru că pe de o parte are efecte pozitive, inclusiv asupra somnului, însă pe de altă parte, poate pune în pericol sănătatea și chiar viața unui copil, dacă nu este realizată corespunzător.

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp