Trezim bebelușul să mănânce?

Autor: Costin Oana Actualizat la 23-06-2016, 72015 vizualizări
Trezim bebelușul să mănânce?
Trezirea unui bebeluș pentru a-l hrăni depinde foarte mult de vârsta acestuia, de greutatea și ritmul în care ia în greutate și de starea lui de sănătate. Deși este deseori vehiculată ideea că un bebeluș nu trebuie trezit, sunt situații în care trezirea lui pentru a fi hrănit este chiar necesară.

În prima lună

După naștere, copiii scad în greutate, recuperând în aproximativ o săptămână ceea ce au pierdut. În această perioadă este important ca bebelușii să fie hrăniți frecvent, ceea ce implică și trezirea lor atunci când dorm mai mult de 3 ore. Nu este necesar să fie treziți complet, unii nou-născuți pot suge și prin somn. (1)

Somnul nou-născutului nu urmează niciun program, iar ritmul circadian incomplet dezvoltat îl face să nu țină cont de alternanța noapte-zi atunci când doarme. Reprizele de somn au durate variabile, trezirea fiind stimulată de nevoia de hrană, lucru posibil datorită duratei mai mari a somnului REM, din care se pot trezi ușor (numit și „somnul activ”) comparativ cu somnul copiilor  mai mari și adulților. Astfel, nou-născuții petrec 45-50% din timp în somnul REM, spre deosebire de 25-30% la vârsta de 2-3 ani, de 20% la adolescenți și adulți și 15% la vârstnici.

Informații pe larg despre particularitățile somnului la nou-născut vă invităm să citiți în acest articol.

De cele mai multe ori, copilul se trezește singur atunci când îi este foame, cu condiția să nu aibă probleme de sănătate sau să nu fie afectat de medicația primită de mamă la naștere, care să îl facă mai somnoros în primele zile. Recomandările generale sunt de obicei de a nu îi lăsa să doarmă mai mult de 3-4 ore fără să fie hrăniți. Un nou-născut are nevoie de 8-12 hrăniri într-un interval de 24 de ore, ceea ce înseamnă o masă la fiecare 2-3 ore. În plus, dacă micuțul este alăptat, hrănirile frecvente și regulate stimulează producția de lapte și asigură un bun start al alăptării și stabilizarea fluxului de lapte. (2)

Unii nou-născuți pot dormi în intervale mai lungi, fiind o trăsătură caracteristică înnăscută. La Leche League consideră că în această categorie intră acei nou-născuți care dorm mai mult de 3 ore odată și (la) care:
  • mama nu a primit medicație/anestezie la naștere;
  • copilul este în contact fizic cu mama;
  • mănâncă bine atunci când o face;
  • numărul de scutece ude este în grafic (1 scutec ud în prima zi; cel puțin 2 scutece ude în a doua; cel puțin 3 scutece ude în a treia; cel puțin 4 scutece ude în a patra și cel puțin 5-6 scutece ude începând cu ziua a cincea). (3), (4)

În cazul copiilor prematuri, nevoile nutriționale sunt diferite, de aceea este important să vă consultați cu medicul neonatolog și pediatru în privința frecvenței hrănirilor.

Așa cum menționam, nu este necesară trezirea completă a nou-născutului pentru a fi alăptat/hrănit cu biberonul, ci pot fi alimentați și în timp ce dorm. Conform studiilor cercetătoarei Suzanne Colson, nou-născuții, chiar și cei prematuri, se hrănesc foarte bine și în timpul unui somn ușor. Asigurați-vă că micuțul nu este înfășat sau îmbrăcat prea gros (ceea ce îi provoacă somnolență) și așezați-l lângă dvs. Dacă prezintă mișcări ale globilor oculari, la gurii sau orice fel de mișcări, înseamnă că este în somnul activ (somnul REM), așa că este un moment potrivit pentru a-l pune la sân. (5)

Dacă bebelușul este într-un somn adânc (nu observați nicio mișcare în timp ce doarme), puteți încerca acești pași pentru a-l trezi pentru masă:
  • Trageți draperiile dacă este zi și aprindeți lumina din cameră la o intensitate redusă, pentru ca lumina să nu fie prea puternică pentru bebeluș.
  • Dacă este înfășat, desfaceți ușor materialul sau dezbrăcați-l parțial (ori complet) și așezați-l pe pieptul dvs.
  • Mângâiați-l ușor, masați-i picioarele.
  • Schimbați-i scutecul dacă este necesar (dacă nu e cazul, îl puteți scoate și pune din nou, importantă e mișcarea care ar trebui să trezească bebelușul).
  • Spuneți-i pe nume, vorbiți-i, cântați-i.
  • Ștergeți-l pe față cu un material umed (nu rece). (3), (6)

După 4-6 săptămâni

După 4 săptămâni, când greutatea corporală a micuțului este normală, luarea în greutate urmează un ritm adecvat, copilul nu are probleme de sănătate și fluxul de lapte matern s-a stabilizat, se poate aștepta ca micuțul să se trezească singur pentru a fi hrănit. (7)

Pentru copilul alăptat, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un câștig mediu în greutate de:
  • 200-225 grame pe săptămână între 4 zile-4 luni;
  • 113-142 grame pe săptămână între 4-6 luni;
  • 85-113 grame pe săptămână între 6-12 luni. (5)

Consultați-vă și cu medicul pediatru atunci când considerați că bebelușul poate fi lăsat să doarmă mai mult de 3-4 ore fără să fie hrănit.

Începând cu 4-6 săptămâni, copilul începe să aibă un program de masă și somn, de aceea este mult mai probabil să se trezească singur atunci când apare senzația de foame. Pe măsură ce crește, distanța dintre mese se mărește, iar după 6 luni, bebelușul începe să doarmă fără treziri pe parcursul nopții. (6)

Când le este foame, bebelușii prezintă câteva indicii care arată că au nevoie să fie hrăniți (de obicei plânsul este ultimul și semnalează că foamea este mai intensă):
  • indicii timpurii: își linge sau plescăie buzele, deschide și închide gura, își suge buzele, limba, pumnii, degetele, păturica etc.
  • indicii active: întoarce capul către pieptul celui care îl ține în brațe, se așează în poziția de alăptare, se agită, respiră mai alert;
  • indicii târzii: mișcă rapid capul dintr-o parte în alta, plânge.

Dacă țineți cont de aceste indicii (pe unele copiii le manifestă și în timpul somnului) va fi mult mai ușor să îl hrăniți la timp și bebelușul să nu ajungă până la faza de plâns de foame. (7)

Mesele nocturne la bebeluși după introducerea diversificării (6 luni) sunt aduse în discuție de pediatrii specializați în somn, care consideră că micuții au după această vârstă capacitatea de a dormi pe parcursul nopții fără să mai fie nevoie să fie hrăniți. Informații pe larg despre acest subiect găsiți în acest articol.
Bibliografie:
(1) Should I wake my newborn for feedings?,
link: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/newborn/faq-20057752
(2) How to Stop Night Feeds in Your Child and Sleep Better,
link: http://drcraigcanapari.com/learned-hunger-nighttime-feeding-stop-night-feeding/
(3) Waking a Sleepy Newborn,
link: https://www.llli.org/docs/0000000000000001WAB/WAB_Tear_sheet_Toolkit/03_waking_a_sleepy_newborn.pdf
(4) Is my baby getting enough milk?,
link: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/my-baby-getting-enough-milk
(5) Breastfeeding made simple. Seven natural laws for nursing mothers – Nancy Mohrbacher & Kathleen Kendall-Tackett, Foreword by Jack Newman, Second Edition
(6) Wake to Feed?,
link: http://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/week-2/wake-to-feed.aspx
(7) Hunger Cues – When do I feed baby?,
link: http://kellymom.com/bf/normal/hunger-cues/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp