Educarea somnului la copil

Sleep training Prezentarea pe larg a principalelor metode și teorii de sleep training.

Greșeli de evitat în sleep training

Indiferent de metoda de sleep training pe care ați ales-o pentru a vă ajuta micuțul să adoarmă singur, este important să aveți în vedere câteva greșeli pe care să le evitați.

Cum încurajăm auto-liniștirea și independența somnului la copii

Auto-liniștirea este o abilitate pe care, conform experților vestici în somn, toți copiii sunt capabili să o dezvolte și ar fi ideal să o facă, pentru că aceasta îi ajută să adoarmă singuri, fără prezența sau implicarea directă a părinților.

Metoda trezirilor programate

Metoda trezirilor programate este una dintre modalitățile prin care părinții pot gestiona trezirile frecvente din timpul nopții ale micuților sau alte tulburări asociate somnului.

Metoda „scării” (sleep ladder) și metoda „valului” (sleep wave)

Experții în somn, Heather Turgeon și Julie Wright, propun o abordare echilibrată a somnului la copii, care încearcă să armonizeze ideile a două orientări de parenting opuse.

Metoda extincției în prezența părintelui

Metoda extincției în prezența părintelui este un program de educare a somnului copilului care combină principiul extincției (un comportament negativ va dispărea dacă este ignorat sau nu mai este întărit pozitiv) cu o aplicare blândă pentru copil, care să nu dezvolte sau să îi amplifice anxietatea de separare.

Metoda rutinelor pozitive

Metoda rutinelor pozitive constă în crearea unui ritual de culcare format din activități plăcute, liniștitoare și predictibile pentru copil, pe care acesta să le asocieze cu starea de ușoară amețeală care precede somnul.

Metoda Camping out

Metoda camping out este o strategie de sleep training graduală și blândă, folosită cu scopul de a ajuta copiii să devină independenți în privința somnului.

Metoda Ferber

Metoda Ferber, propusă de medicul pediatru Richard Ferber, face parte din categoria strategiilor de educare a somnului bazate pe principiul extincţiei. Este o variantă mai blândă a metodei cry it out, pentru că părintele revine în camera copilului, conform unui program prestabilit, până când cel mic adoarme.

Metoda Cry it out (extincția totală)

Metoda cry it out este o strategie de educare a somnului copilului în vederea deprinderii abilității de a adormi singur, fără intervenția părinților. Metoda este foarte controversată, pentru că cel mic este lăsat singur să adoarmă și ignorat sistematic, în ciuda plânsului sau a protestelor lui.

Sleep training – cum poți învăța copilul să adoarmă singur

Sleep training-ul se referă la procesul prin care copiii sunt încurajați să deprindă independența somnului (să adoarmă singuri, fără intervenția părinților) și să li se creeze un program de somn care să îi ajute atât pe copii, cât și pe părinți, să se odihnească suficient.

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp