Topul motivelor pentru care plâng bebelușii (de exclus în această ordine)
Fiecare proaspătă mămică s-a confruntat măcar o dată cu situația în care bebelușul plânge ore în șir fără o cauză aparentă și fără a exista vreo modalitate de a fi oprit. Acest articol are rolul de a veni în ajutorul părinților, în continuare fiind detaliate 10 posibile motive pentru care bebelușul dumneavoastră ar putea plânge.
1. Îi este foame
Primul motiv pentru care bebelușii plâng este faptul că le este foame. Sugarii cu vârsta de până la 6 luni nu posedă alt mecanism de comunicare în afara plânsului; pe măsura înaintării în vârstă, el sau ea va dezvolta alte metode de a își înstiinta părinții de apariția senzației de foame. De asemenea, stomacul bebelușului este de dimensiuni mici și nu poate stoca o cantitate mare de alimente, cauză pentru care sugarul de vârstă mică necesită hrănirea frecventă. Pentru a opri plânsul, așezați copilul la sân sau pregatiți un biberon; acesta se poate să nu înceteze plânsul imediat, însă lăsați-l să se hrănească atât timp cât dorește. (1)
2. Scutecul trebuie schimbat
De cele mai multe ori, umplerea scutecului va cauza o senzație neplăcută asupra pielii bebelușului. Mai mult decât atât, materiile fecale pot cauza iritații, durere și senzație de arsură, motiv pentru care scutecul trebuie schimbat în timp cât mai scurt după sesizarea umplerii.
În timp ce îi schimbați scutecul, bebelușul poate începe să plângă mai tare din cauza senzației neplăcute cauzate de aerul prea rece sau prea cald. În acest caz, cântecele sau jucăriile sunt un mijloc bun de distragere a atenției până la îmbrăcarea scutecului curat. (1), (2)
3. Bebelușul are colici
Colicile se instalează în primele două săptămâni de viață și dispar în jurul vârstei de 3 luni. Caracteristicile durerii cauzate de colici sunt următoarele:
- episoade de plâns cu durată lungă de timp ce apar o dată sau de două ori pe zi;
- plânsul se ameliorează dacă bebelușul este mângâiat sau ținut în brațe;
- între episoadele de plâns copilul se comportă normal, nu are starea genereală influențată;
- bebelușul mănâncă normal, nu simte senzația de foame mai des decât în mod obișnuit;
- el sau ea poate adopta poziții specifice: strânge pumnii, ridică genunchii și arcuiește spatele. (2), (3)
Pentru ameliorarea colicilor puteți consulta medicul în scopul de a vă recomanda medicamente care elimină gazele (picături, sirop, ceai, emulsie).
4. Îi este somn
Nevoia de odihnă cauzează agitație și frustrare, ceea ce se concrezitează în plâns. În acest caz, așezați copilul într-o poziție confortabilă, îl puteți înfășa și aseza pe spate în pătuț sau pe o suprafață moale. Dacă bebelușul și-a depășit limita oboselii, va mișca mâinile și picioarele pentru scurt timp, apoi va adormi. (1), (2)
5. Îi este prea frig sau prea cald
Temperatura prea mică sau prea mare, precum și îmbrăcămintea prea strâmtă pot cauza disconfort bebelușului. În acest sens, puteți amplasa un termostat în camera copilului și mențineți temperatura între 20 și 22 de grade. Cât despre îmbrăcăminte, nu îmbrăcați excesiv bebelușul; ca regulă generală, el sau ea trebuie să poarte cu un strat mai mult decât purtați dumneavoastră pentru a vă simți confortabil. Când alegeți hainele copilului, precum și așternutul sau săculețul de dormit, este de preferat să optați pentru țăsături din bumbac.
Pentru a verifica temperatura bebelușului așezați o mână la nivelul cefei sau abdomenului și evitați să vă ghidați după temperatura mâinilor sau picioarelor (extremitățile sunt mai reci în mod fiziologic). Dacă el sau ea plânge cât este în patuț, verificați-i temperatura și ajustați numărul de straturi cu care este îmbrăcat sau învelit. (1), (4)
6. Este hrănit excesiv
În acest caz, bebelușul va plânge imediat după ce a fost alăptat, iar plânsul se intensifică dacă îl așezați pe spate. În acest caz, țineți-l în brațe pentru a îi ameliora disconfortul. Dacă a ingerat o cantitate prea mare, este posibil ca bebelușul să regurgiteze.
Cum vă dați seama dacă bebelușul s-a alimentat suficient?
- când simte senzația de foame, acesta va cere sânul sau biberonul și nu face pauze în timpul alăptării;
- în timp ce se satură, bebelușul ia pauze mai mare în timpul suptului;
- când este sătul se va întoarce de la sân sau va respinge biberonul. (3), (5)
7. Dorește șă fie ținut în brațe
În primele luni de viață, contactul dintre bebeluș și părinte este crucial pentru menținerea stării de bine. Sugarii se simt confortabil când văd fețele părinților, le aud vocile sau le simt mirosul. Acest fapt nu trebuie să devină un motiv de îngrijorare în sensul în care puteți crede că îl alintați prea mult, cel puțin în primele câteva luni este normal ca bebelușul să ceară contactul fizic pentru a se simți în siguranță.
Pe măsură ce crește, îl puteți lăsa să se liniștească singur sau să plângă pentru o scurtă perioadă fără a interveni. Indiferent de metoda pe care o abordați, fiți pregatit pentru schimbări în comportamentul și programul copilului dumneavoastră. (2), (4)
8. Simte disconfort sau durere
În acest caz, plânsul bebelușului difera ca intensitate, tonalitate și durată față de el cauzat de motivele precedente. Puteți observa un plâns agonic sau dimpotrivă, mai intens care nu se oprește și are o tonalitate mai înaltă. Câteva dintre motivele pentru care bebelușul simte disconfort pot fi:
- febra;
- apariția unei iritații (verificați mâinile, picioarele și abdomenul);
- o infecție respiratorie (de cele mai multe ori va fi prezentă tusea);
- nas înfundat;
- greață;
- deshidratare;
- inflamație la nivelul urechii;
- pusee de creștere.
Un alt motiv pentru care copilul are episoade lungi de plâns este durerea cauzată de creșterea dinților. În medie, primul dinte începe să crească în intervalul dintre lunile 4-7, iar simptomele care apar sunt: înroșirea și inflamarea gingiilor, intensificarea secreției salivare, tendința de a mesteca diferite obiecte pentru a calma durerea, creșterea ușoară a temperaturii și scăderea apetitului.
Pentru a calma durerile puteți aplica local un gel care conține anestezic sau îi puteți administra copilului un medicament împortiva durerii, în ambele cazuri cereți recomandarea medicului și nu utilizați medicamente destinate adulților. (4), (6)
9. Este stimulat excesiv
Pentru un bebeluș lumina, zgomotul, agitația, mișcarea constantă reprezintă stimuli psihici care la un moment dat pot fi prea intenși pentru pragul de suportabilitate al vârstei. Dacă suspectați că bebelușul dumneavoastră a atins limita de procesare a sitmulilor, duceți-l într-o zonă mai puțin zgomotoasă și oferiți-i timp să se liniștească. (4)
Majoritatea bebelușilor de vârstă mică au nevoie de perioade scurte de somn pentru a procesa și integra la nivel cerebral toate senzațiile noi de care au avut parte. În acest caz puteți îl/o puteți înfășa pentru a îi da o stare de confort și a îl/o face să adoarmă mai repede.
10. Este stimulat insuficent
Copilul va începe să plângă din acest motiv în jurul vârstei de 6 luni, când dezvoltarea rapidă îi face să ceară experimentarea mai multor senzații. În acest scop vă vor fi de ajutor plimbările și ieșirile în aer liber (la locul de joacă, muzeu, grădină zoologică). Este recomandat să poziționați copilul în cărucior sau in ham astfel încât să fie cu spatele la dumneavoastră și cu fața la elementele înconjurătoare. De asemena, socializarea cu alți copii este benefică pentru bebelușul dumneavoastră întrucât îl ajută să își dezvolte capacitatea de comunicare. (4)
Am exclus toate motivele și bebelușul nu s-a oprit din plâns. Ce pot face?
- dacă alăptați, plasați copilul la sân; dacă îi mai este foame se poate alimenta, iar dacă nu, atunci se va bucura de contactul „piele pe piele”;
- puneți în fundal un sunet cu tonalitate constantă;
- legănați copilul, cântați sau vorbiți cu el;
- puneți bebelușul în cărucior și legănați-l în față și în spate;
- faceți-i o baie caldă;
- puneți-l în pătuț și ciți-i sau vorbiți cu el.
Când ar trebui să mă îngrjiorez?
- copilul se comportă anormal sau are starea generală alterată;
- plânge continuu pentru mai mult de 2 ore;
- starea bebelușului nu se ameliorează după ce ați exclus celelalte motive;
- apare înrăutățirea stării generale ± apar alte simptome.
În acest caz contactați de urgență medicul și nu utilizați nicio medicație, decât dacă medicul o recomandă.
(2) Why do babies cry? The reasons and responses, link: https://www.nct.org.uk/baby-toddler/crying/why-do-babies-cry-reasons-and-responses
(3) Crying Baby - Before 3 Months Old, link: https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/crying-baby-before-3-months-old/
(4) 12 Reasons Why Your Baby Is Crying and How To Soothe Them, link: https://www.babycenter.com/baby/crying-colic/12-reasons-why-your-baby-is-crying-and-how-to-soothe-them_9790
(5) Overfeeding a Baby, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw39751
(6) Spotting the signs your baby`s poorly, link: https://www.babycentre.co.uk/a25007653/spotting-the-signs-your-babys-poorly
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]