MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Autor: Costin Oana Actualizat la 19-11-2015, 1109 vizualizări
MIT:  Zahărul îi face pe copii hiperactivi

FALS


Deși dulciurile și alimentele care conțin mult zahăr nu sunt recomandate copiilor din cauza efectelor negative ale acestei substanțe, părinții nu ar trebui să-și facă griji în privința hiperactivității copiilor. Hiperactivitatea nu este o consecință a consumului de zahăr. Este vorba doar de un mit care continuă să persiste nu doar printre părinți, ci și printre medici.

Studiile au demonstrat că zahărul nu are acest efect de care se tem atât de mult părinții. O meta-analiză publicată în 2012 care a vizat rolul dietelor alimentare asupra ADHD a evaluat și studiile realizate asupra legăturii dintre consumul de zahăr și hiperactivitatea la copii. Concluzia acestor studii a fost că zahărul nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă la copii, însă un consum zilnic de zahăr pe termen lung a corelat cu durata agresivității.

O echipă de cercetători s-a întrebat dacă nu cumva așteptările părinților sunt cele care îi determină să creadă că modificarea comportamentului copilului are loc după ce acesta consumă ceva dulce. 35 de copiii între 5 și 7 ani și mamele lor au participat la un studiu care și-a propus să testeze această ipoteză. Participanții au fost împărțiți în două grupuri – unui grup de mame i s-a spus că li s-a dat copiilor să consume dulciuri, iar celuilalt i s-a spus că micuții nu au consumat alimente cu zahăr. În realitate niciun copil nu le-a consumat. Însă mamele care au crezut că băieții lor au consumat zahăr au descris comportamentul lor ca fiind mult mai agitat și mai activ decât au făcut-o celelalte mame.

Alte posibile explicații ale acestor comportamente ar putea fi o predispoziție a copilului sau o tulburarea care este agravată de consumul de zahăr. În plus, specialiștii spun că în perioadele când copii consumă mai mult zahăr decât de obicei (de ziua lor, de sărbători etc.) ei sunt oricum suprastimulați și au un comportament mult mai agitat, ceea ce părinții ar putea pune pe seama zahărului.
Bibliografie:
Effects of sugar ingestion expectancies on mother-child interactions, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7963081
The Diet Factor in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/129/2/330.long
Sugar: Does it Really Cause Hyperactivity?, link: http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442459360
Does Sugar Really Make Children Hyper?, link: http://www.yalescientific.org/2010/09/mythbusters-does-sugar-really-make-children-hyper/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp