MIT: Creșterea dinților la copii cauzează febră

Autor: Costin Oana Actualizat la 19-11-2015, 1147 vizualizări
MIT: Creșterea dinților la copii cauzează febră

FALS


Erupția dinților la bebeluși are loc în general începând cu luna a șasea, atunci când dinții își încheie dezvoltarea în arcada dentară, începută încă din perioada fetală. Apariția primilor dinți este una dintre cele mai dezbătute și mai îngrijorătoare teme pentru părinți, însoțită deseori și de mituri și exagerări.

Din cele mai vechi timpuri și până astăzi creșterea dinților de lapte a fost asociată cu numeroase semne și simptome la copii: febra, agitația, salivarea excesivă, modificări ale cantității de hrană și a frecvenței de alimentare, diareea, probleme cu somnul.  Până la începutul secolului al XIX-lea se credea chiar că erupția primilor dinți ar putea fi o cauză pentru mortalitatea infantilă. În afară de această ultimă concepție, multe dintre presupunerile de atunci s-au păstrat și astăzi, deși între timp descoperirile în medicină și fiziologia corpului uman au fost numeroase. În realitate însă toate aceste presupuse simptome sunt doar asocieri sau coincidențe. Efectul cel mai probabil al erupției primilor dinți este disconfortul celui mic.

În ceea ce privește febra despre care spune că ar fi cauzată de erupția dentară, aceasta este doar un mit. Aproximativ în perioada în care apar primii dinți, încep să dispară anticorpii primiți de la mamă, ceea ce îi face pe cei mici mai susceptibili de a contacta bacteriile, mai ales că este și perioada în care încep să exploreze lucrurile din jur, cel mai frecvent introducându-le în gură. Găurile care se formează în gingii odată cu erupția dentară îi pot predispune mai mult la infecții, ceea ce ar putea explica o posibilă asociere între cele febră și erupția dentară, însă nu și una de cauzalitate.

Ceea ce trebuie reținut însă este că apariția dinților de lapte nu este o cauză a febrei. În cel mai rău caz, temperatura corpului copilului poate crește puțin. Dacă apare însă febra, cauza este de cele mai multe ori o infecție, care nu trebuie ignorată doar pentru că bebelușului îi apar dinții de lapte.
Bibliografie:
Teething, http://www.kidspluspgh.com/content.aspx?id=150&p=111
Separating Fact from Fiction in Pediatric Medicine: Infant Teething, link: http://www.sciencebasedmedicine.org/seperating-fact-from-fiction-in-pediatric-medicine-infant-teething/
Teething Truths and Myths, link: http://www.mypregnancyguide.com/care-for-baby/your-babys-development-milestones/teething-truths-and-myths
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp