Îngrijirea dinților de lapte

Autor: Dr. Kui Andreea Actualizat la 26-02-2016, 2623 vizualizări
Îngrijirea dinților de lapte

Sănătatea dinților de lapte este la fel de importantă ca sănătatea dinților definitivi. De aceea, a-i învăța pe copii metodele de îngrijire a dinților (începând cu cei de lapte) este poate printre cele mai importante lecții despre sănătate pe care aceștia le pot primi.

 
Dezvoltarea dinților de lapte începe încă din perioada intrauterină, dar erupția lor va începe, cel mai probabil, în jurul vârstei de 6 luni. Cu toate acestea, copiii pot fi diferiți în ceea ce privește erupția dentară: unii copii se nasc deja cu dinți erupți, alți copii vor avea primii dințișori în jurul vârstei de 12 luni. O erupție precoce a dinților de lapte nu va produce probleme copilului, decât atunci când interferează cu alimentația corectă. (1)


O igienă corespunzătoare a cavității bucale nu înseamnă doar periajul dinților de două ori pe zi, ci presupune și utilizarea mijloacelor ajutătoare - cum este ața dentară, limitarea consumului de alimente (mai ales alimente dulci) între mese, dar și vizite regulate la medicul dentist.


Periajul dinților de lapte

Perioada de erupție a dinților de lapte este, cel mai frecvent, între 6 luni și 3 ani. În această perioadă copiii prezintă gingii ușor edemațiate (umflate), care îi face ușor iritabili. Igiena cavității bucale trebuie să înceapă chiar înainte de erupția dinților. Cea mai bună metodă în acest sens este utilizarea unei comprese sterile, cu ajutorul căreia se șterg pur și simplu gingiile copiilor, zona palatină („cerul gurii”) și limba. Acest lucru va împiedica dezvoltarea excesivă a bacteriilor la nivelul cavității bucale a copiilor. (2)


După apariția dinților în cavitatea bucală, părinții sunt cei care trebuie să realizeze periajul dentar al dinților copiilor, până când aceștia ajung la vârsta la care se pot spăla singuri pe dinți. (3)


Periajul dentar în cazul copiilor se realizează cu periuțe moi, specifice fiecărei vârste (există o mare varietate de periuțe pentru copii), împreună cu o cantitate mică de pastă de dinți – cu un conținut scăzut de fluor (aproximativ 1000 ppm de fluor). Până la vârsta de 3 ani, se recomandă o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de grâu. După 3 ani, cantitatea de pastă de dinți utilizată la un periaj poate crește până la dimensiunea unui bob de mazăre. (3)

Periajul dentar se va realiza de două ori pe zi, dimineața și seara (după cină). Se realizează mișcări blânde pe suprafața dinților, atât pe fețele lor interne (spre limbă), cât și pe fețele lor externe (spre obraz și buze). Periajul se realizează prin mișcări ușoare rotative, de dorit ar fi dinspre gingie spre dinte. După vârsta de 2 ani, copilul va începe (cel mai probabil) să scuipe excesul de salivă și pastă de dinți. (2), (3)

Atunci când copiii sunt reticenți la spălatul dinților este bine ca părinții să încerce să îi convingă astfel încât să nu perceapă periajul dentar ca pe o pedeapsă. Copilul va fi mult mai deschis în a permite periajul dentar atunci când își vede părinții sau chiar frații efectuând periajul dentar. De asemenea, cuvintele de încurajare și laudă vor ajuta copiii să fie încrezători că efectuarea periajului dentar este foarte importantă pentru ei. (4)

Se recomandă părinților să supravegheze cu atenție efectuarea periajului dentar, chiar și după ce copilul va începe să se spele singur, preferabil până la vârsta de 6 ani.
  
Folosirea unei periuțe electrice pentru copii poate fi o alternativă eficientă, după vârsta de 2-3 ani, când copiii sunt mai receptivi. Se recomandă utilizarea unei periuțe de dinți electrice specială pentru copii, cu peri moi și capul activ de dimensiuni mici. (4)


Recomandări suplimentare pentru igiena cavității bucale a copiilor

Vizite regulate la medicul dentist - unii autori sunt de părere că prima vizită la medicul dentist ar trebui să fie în jurul vârstei de 2 ani, dar alții sunt de părere că ar trebui văzut chiar înainte de a împlini vârsta de 1 an. (5)
Evitarea apariției cariei de biberon – copilul nu trebuie să adoarmă cu sticla de lapte sau ceai îndulcit, suc sau lapte praf. În caz contrar, zahărul din aceste lichide va cauza în timp carii dentare sau carii de biberon. Dacă părinții doresc totuși să îi dea copilului lichide în biberon, înainte de culcare, ar fi bine ca aceste lichide să însemne doar apă. (5)
Limitarea consumului de suc de fructe – se recomandă ca sucul de fructe să fie consumat în timpul meselor și nu între mese.
Limitarea folosirii suzetei – în jurul vârstei de 2-3 ani copii nu ar mai trebuie sa folosească suzeta, acesta putând avea efecte negative asupra sănătății cavității bucale. (5)
Utilizarea cu atenție a medicamentelor îndulcite – medicația care se administrează copiilor poate fi, în cele mai multe cazuri, îndulcită cu zahăr pentru a putea fi mai ușor acceptată de aceștia. De aceea, medicația folosită pe termen îndelungat – în cazul bolilor cronice – poate determina o frecvență mai crescută a cariilor dentare la copii. În aceste cazuri, este bine ca părinții să ceară opinia medicului dentist, care le poate recomanda metode suplimentare de igienizare și de creștere a rezistenței la carii a copiilor. (5)

Bibliografie:
1. Teething symptoms and how babies’ teeth emerge, link: http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/teething-and-tooth-care.aspx
2. Keeping Your Child’s Teeth Healthy, link: http://kidshealth.org/parent/general/teeth/healthy.html
3. Tooth care for children, link: http://www.babycenter.com/0_tooth-care-for-children_11282.bc
4. Caring for your toddler’s teeth, link: http://www.babycentre.co.uk/a539851/caring-for-your-toddlers-teeth
5. 8 ways to Protect Your Child’s Teeth, link: http://www.webmd.com/oral-health/healthy-mouth-15/kids-teeth/dental-health-for-kids?page=1
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp