Băița bebelușului

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 27-04-2016, 8909 vizualizări
Băița bebelușului
Băița nu este utilă doar pentru igiena bebelușului, ci și pentru crearea unei conexiuni între părinți și copil. Nu vă descurajați dacă la început bebelușul nu este încântat de băiță sau plânge. În scurt timp va deveni un ritual relaxant, plăcut și amuzant, odată ce copilul se acomodează cu apa.

Contrar unor păreri, bebelușii nu au nevoie de băiță zilnică, cât timp scutecele sunt schimbate des și zona scutecului este curățată, precum și gurița, fața, gâtul și mâinile copilului. Spălarea prea frecventă poate favoriza uscarea pielii, în special din cauza săpunurilor și a altor produse cosmetice folosite. Se recomandă ca până la căderea bontului ombilical copilului să i se facă baie o dată pe săptămână, iar ulterior de 1-3 ori pe săptămână.

Lucruri necesare pentru băiță

Este important ca atunci când îi facem băiță copilului să avem tot ce ne trebuie la îndemână, pentru ca astfel să nu ne aflăm în situația de a lăsa copilul singur și nesupravegheat în cădiță. Iată care sunt lucrurile de care aveți nevoie pentru acest ritual:

  • Cădiță pentru copii – sunt mai multe tipuri de cădițe: cădiță anatomică din plastic, fixă, pliabilă, tip bazin, care se atașează la o cadă normală sau la chiuvetă, dispozitive gonflabile etc;
  • Un vas cu apă caldă curată pentru a spăla fața;
  • Prosop și/sau halat de baie pentru copii – pentru a șterge copilul;
  • Un prosop pentru a-l pune sub cădiță, cu rol antiderapant, și un prosop pentru a-l pune în interiorul cădiței, din aceleași motive;
  • Prosop mic de bumbac sau burete pentru a spăla zonele mai greu accesibibile cum sunt pliurile cutanate de la gât sau picioare;
  • Tampoane de vată pentru a ștege ochii și urechile copilului;
  • Termometru de baie;
  • Șampon și săpun pentru copii – sunt necesare abia când copilul este mai mare și prezintă murdărie, nou-născuții neavând nevoie la băiță de altceva în afară de apă;
  • Loțiune hidratantă, fără colorant, fără parfum și cu pH neutru, în special dacă bebelușul are pielea usctă – în general nu sunt necesare, nu toți copiii au nevoie de loțiune, depinde de pielea acestuia;
  • Scutec și hăinuțe curate pentru a putea îmbrăca repede copilul după băiță;
  • O păturică pentru a așeza copilul după ce îl scoateți din cădiță;
  • Jucării – în primele săptămâni copilul nu are nevoie de jucării, acestea fiind utile doar pentru copiii mai mari.

Pentru a preveni uscarea pielii, puteți adăuga în apă puțin ulei special pentru bebeluși. Evitați produsele care produc multă spumă, cum sunt spumantele, deoarece acestea înlătură uleiurile naturale ale pielii. (2, 3)

Alegerea cădiței

Sunt disponibile o multitudine de variante pe piață, de la cădițele simple din plastic, la cădițe cu formă anatomică, tip bazin, cădițe care se atașează la cada normală sau la chiuvetă, cădițe cu suport metalic pentru a putea sta în picioare când îl spălați, cădițe gonflabile sau extensibile. Cele extensibile sunt mai ușor de depozitat, însă nu oferă siguranță maximă.

Este indicat ca aceasta să aibă marginile rotunjite și să susțină greutatea copilului, să fie fixă și cu suprafețe antiderapante. De asemenea, este indicat să fie ușor înclinată în partea superioară, mai exact în zona pieptului, cu surafață antialunecare și să aibă susținător pentru șezut, pentru ca bebelușul să nu alunece. Cădițele din plastic gros sunt mai sigure deoarece susțin mai bine greutatea copilului. (5)

Aflați din următorul articol cum alegem cădița potrivită pentru confortul și siguranța copilului.

Temperatura apei

Copilul se poate frige ușor în timpul băiței, dacă apa este prea caldă, dacă se adaugă ulterior apă fierbinte odată ce copilul este deja în cădiță, dacă apa nu a fost uniformizată pentru a ajunge la o temperatură medie sau dacă copilul pornește singur apa la robinet. Când apa curge direct din robinet este percepută mult mai fierbinte din cauza presiunii.

Apa care curge din robinet nu trebuie să aibă temperatura mai mare de 50 °C. Atenție! Această temperatură de 50 °C nu este temeperatura apei în care va fi spălat copilul, fiind necesară completarea cu apă rece.

Temperatura apei pentru copii trebuie să fie între 37°C - 38°C (36°C pentru nou-născuți), iar temperatura camerei în care se face baia trebuie să fie între 20-22 °C. (3)

Pașii pentru băiță

Băița poate fi făcută în orice mooment al zilei. Majoritatea părinților aleg ca moment seara, fiind urmată de ritualul somnului. Este recomandat ca bebelușul să nu fie spălat când îi este foame sau imediat după ce a mâncat.

Academia Americană de Pediatrie recomandă în cazul copiilor cărora nu le-a căzut bontul ombilical spălarea doar cu buretele, fără ca bebelușul să fie băgat în apă – primele 2-3 săptămâni. Folosiți doar apă, fără săpun. După căderea bontului ombilical puteți începe să-i faceți copilului baie completă.

Alegeți un moment în care să nu fiți grăbiți sau întrerupți. Băița bebelușului trebuie să fie un moment relaxant și plăcut. Asigurați-vă că în camera în care veți face băița este suficient de cald și că ușa va fi închisă. Inițial băițele trebuie să fie scurte, 5-10 minute, pentru ca bebelușului să nu îi fie frig.

  • Începeți prin a vă spăla pe mâini și îndepărtați eventualele bijuterii de la mâini pentru a nu zgâria copilul.
  • Pregătiți-vă toate lucrurile de care aveți nevoie menționate mai sus: cădiță, prosoape și păturică, precum și produsele de care aveți nevoie. 
  • Puneți apă în cădiță, reglând temperatura. Prima dată se pune apa rece urmată de apa caldă până la obținerea temperaturii dorite. Verificați temperatura apei cu un termometru de baie sau prin atingerea cu cotul sau încheietura mâinii. Cantitatea de apă suficientă din cădiță este de aproximativ 5-8 cm.
  • Pentru a preveni alunecarea, dacă nu aveți o cădiță antiderapantă sau pentru o mai mare siguranță, puteți pune un prosop în cădiță.
  • Spălați întâi fața copilului, doar cu apă. Vă puteți ajuta de un prosopel mic din bumbac sau de dischete din vată sau bumbac. Spălați cu atenție zona ochilor și a gurii, apoi urechile.
  • Dezbrăcați copilul complet. Dacă copilul plânge foarte tare, îi puteți lăsa scutecul pe el. Acest lucru îi poate oferi un sentiment de siguranță.
  • Susțineți capul și gâtul bebelușului cu o mână, iar cu cealaltă mână ghidați ușor picioarele până ating apa. Ulterior, introduceți ușor restul corpului în apă. Cea mai mare parte a corpului și în special fața, trebuie să fie deasupra apei, așa că va fi nevoie să dați ușor cu apă peste piele pentru a menține căldura.
  • Când spălați copilul pe cap, lăsați-l ușor pe spate susținându-i capul și gâtul, pentru a nu-i intra apă în ochi. Întâi umeziți părul bebelușului, apoi aplicați o cantitate redusă de șampon special pentru copii cu ajutorul mâinilor. Masați scalpul copilului ușor cu mâna și clătiți cu apă din față în spate, fără a pune presiune pe fontanele. Când dați jos șamponul din păr, țineți palma pe fruntea copilului pentru ca spuma să nu ajungă în ochi. Dacă ajunge spumă în ochii bebelușului, ștergeți cu un prosop curat înmuiat în apă.
  • Spălați cu atenție pieptul, gâtul, membrele, acordând atenție pliurilor cutanate, precum și zona genitală. Pentru a-l putea spăla pe spate, aplecați-l ușor în față susținându-l cu mâna.
  • Clătiți ușor bebelușul cu apă, asigurându-vă că nu au mai rămas urme de săpun.
  • Scoateți copilul din cădiță susținându-i cu o mână gâtul și capul iar cu cealaltă mână șezutul. Acoperiți-l cu un prosop și tamponați ușor pielea și părul pentru a absorbi surplusul de apă.
  • După ce copilul este uscat, îmbrăcați-l cu hăinuțe curate.
  • Goliți cădița și spălați-o cu atenție după fiecare utilizare. (1, 2)

În primele luni de viață jucăriile nu sunt necesare la băiță, stimularea produsă de apă și spălare fiind suficiente. Odată ce copilul a crescut mai mare, puteți incude și jucării în timpul programului de băiță. Optați pentru jucării care plutesc și alte jucării rezistente la apă. Nu e nevoie de foarte multe jucării, uneori un simplu pahar de plastic poate fi mai mult decât suficient și distractiv pentru copil. La copiii mai mari jucăriile pot fi utile deoarece îi țin ocupați dacă se plictisesc sau nu vor să stea în cădiță.

Dacă bebelușul plânge foarte tare și nu îl puteți liniști, spălați-l doar ajutându-vă de un prosop înmuiat  în apă, spălându-l fără a-l introduce în cădiță. Unii bebeluși au nevoie de o perioadă mai mare de acomodare până se vor obișnui cu băița.

Siguranță în timpul băiței

O serie de idei de bază ajută la menținerea siguranței bebelușului în timpul băiței:
  • Pe parcursul băiței nu lăsați copilul singur în cădiță, nici măcar pentru câteva secunde! Chiar dacă folosiți cădițe anatomice sau scaune speciale pentru băiță, nu lăsați copilul singur în cadă deoarece se poate rostogoli ușor sau poate aluneca în apă. Dacă intervine ceva, scoateți copilul acoperindu-l cu un prosop și luați-l cu dumneavoastră. De asemenea, pregătiți-vă toate lucrurile înainte de a începe băița, pentru a le avea la îndemână și a nu fi nevoie să vă deplasați după ele. În timpul băiței toată atenția trebuie centrată către copil, astfel evitați să folosiți telefonul sau să vă uitați la TV.
  • Folosiți o cădiță sigură, cu margini rotunjite și care să prezinte siguranță. Asigurați-vă că este fixată corespunzător. Dacă nu are suprafață antiderapantă puteți pune un prosop pentru a preveni alunecarea.
    Nu mutați și nu ridicați cădița când copilul este în ea!
  • Înainte de a băga copilul în cădiță asigurați-vă că temperatura apei este potrivită și uniformă pentru a preveni prezența zonelor cu apă mai fierbinte.
  • Nu băgați copilul în cădiță dacă apa încă mai curge și nu adăugați apă ulterior. Temperatura se poate modifica sau poate curge prea multă apă. În plus, cei mici se pot speria sau temperatura poate fi percepută diferit.
  • Când băgați copilul în cădiță, introduceți întâi picioruțele pentru a se acomoda cu apa.
  • Nu lăsați produsele cosmetice la îndemâna copilului. (1, 3, 4)

În timp ce unii copii pot fi foarte liniștiți și relaxați pe durata băiței, alții pot plânge neîncetat. De obicei acest lucru se întâmplă doar la început, fiind o nouă experiență pentru copil sau până se acomodează. În orice caz, verificați dacă apa nu este prea caldă sau prea rece sau dacă  nu au ajuns urme de săpun în zona ochilor. Dacă bebelușilor le place să stea în apă, oferiți-le mai mult timp pentru bălăceală și joacă în cădiță. Acest lucru le va oferi satisfacție și va reduce anxietatea și teama de apă.
Bibliografie:
(1) Bathing and skin care, link: http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=bathing-and-skin-care-90-P02628
(2) Bathing your newborn, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx
(3) Bath safety basics, link: http://raisingchildren.net.au/articles/bath_safety.html/context/298
(4) Bathing an infant, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000020.htm
(5) Parent Plus: How to keep your baby safe during bath time, link: http://www.aappublications.org/news/2015/11/11/PPBath111115
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp