Măsurători pentru evaluarea dezvoltării normale a bebelușului

Autor: Mancaș Mălina | Actualizat la 22-03-2016, 28939 vizualizări
Măsurători pentru evaluarea dezvoltării normale a bebelușului
Creșterea și dezvoltarea încep la concepție și se finalizează la maturitate, fiind influențate de numeroși factori. Termenii de creștere și dezvoltare sunt monitorizați împreună, dar sunt independenți. Măsurarea anumitor parametri permite monitorizarea gradului de dezvoltare și creștere, precum și depistarea anumitor afecțiuni.

Dezvoltarea și creșterea în primul an de viață pot fi măsurate prin intermediul mai multor parametri. Valorile antropometrice reprezintă măsurătorile cantitative ale corpului uman pentru determinarea dimensiunilor, proporțiilor și compoziției corpului. Parametrii măsurați pot fi dependenți sau independenți de vârstă. De asemenea, măsurarea acestor parametri antropometrici este esențială pentru asigurarea creșterii și dezvoltării, dar și pentru stabilirea planului alimentar optim.

Aceste valori sunt înregistrate pe graficele de creștere standardizate de către Organizația Mondială a Sănătății pentru o monitorizare eficientă a dezvoltării bebelușului.

Greutatea

Bebelușii pierd aproximativ 10% din greutatea corpului în prima săptămână de viață, însă recuperează această greutate în următoarele zile. Până la 4 luni greutatea de la naștere se dublează, ulterior se triplează în jurul vârstei de 1 an și devine de 4 ori mai mare la 2 ani.

Pentru a calcula greutatea aproximativă viitoare se utilizează Formula lui Weech pentru estimarea greutății în funcție de vârstă, pentru un bebeluș sănătos, în perioada 3-12 luni:

Greutatea (kg)= (Vârsta (luni) + 9)/2

Se mai utilizează următoarele formule pentru creșterea greutății:
 • Pentru copiii născuți la termen:
Greutatea (g)= (Vârsta în zile-10)x 20 +3000 g
 • Pentru copiii născuți prematur:
Greutatea (g) =(Vârsta în zile -14)x 15 + 3000 g
 • Pentru copiii sub 6 luni:
Greutatea (g)= (Vârsta în luni x 600) + Greutatea la naștere
 • Pentru copiii între 6-12 luni:
Greutatea (g) =(Vârsta în luni x 500)+ Greutatea la naștere

Odată cu interpretarea greutății copilului trebuie comparată și greutatea actuală a copilului cu greutatea ideală pentru vârsta lui, pentru a stabili statusul nutrițional al copilului.

Creșterea în greutate are loc după cum urmează:
 • lunile 1-3: 200-225g/săptămână
 • lunile 4-6: 113-142 g/săptămână
 • lunile 7-12: 85-113 g/săptămână

Citiți mai multe despre greutatea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex.

Greutatea la naștere este influențată de mai mulți factori printre care predispoziția genetică, factori nutritivi, afecțiuni intrauterine, rasă. Greutatea trebuie comparată cu înălțimea și perimetrul cranian pentru a observa eventuale disproporționalități ce indică diferite afecțiuni. Copilul trebuie cântărit complet dezbrăcat, fără scutec. Dacă se cântărește cu scutec, trebuie scăzută greutatea scutecului din greutatea totală. (1, 3)

Înălțimea (Lungimea)

Înălțimea unui copil este un indicator esențial al stării de sănătate. Înălțimea se măsoară de la vârsta de 2 ani sau mai devreme, iar lungimea se măsoară din decubit pentru bebeluși, deoarece aceștia nu pot sta încă singuri în picioare, utilizându-se un infantometru. Copilul este plasat culcat pe suprafața infantometrului, cu capul la capătul fix iar picioarele perfect întinse, cu talpa la 90°.

După vârsta de 2 ani înălțimea este măsurată cu ajutorul stadiometrului. Copilul va sta drept lângă stadiometru, cu picioarele poziționate pe podea. Stadiometrul se poziționează pe o suprafață dreapă verticală, cum ar fi peretele sau tocul ușii. 

Pentru a calcula înălțimea aproximativă viitoare se utilizează Formula lui Weech pentru estimarea înălțimii în funcție de vârstă la un bebeluș sănătos, între 3-12 luni:

Înălțimea (cm) = Vârsta (ani) x 6+77

Creșterea în înălțime are loc după cum urmează (valoarea medie):
Vârstă Înălțime
0-3 luni 3,5 cm/lună
3-6 luni 2 cm/lună
6-9 luni 1,5 cm/lună
9-12 luni 1,3 cm/lună
Sursa: Textbook of Pediatrics (1)

Citiți mai multe despre înălțimea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex.

Odată cu măsurarea înălțimii pot fi măsurate și segmentele superioare (de la vertex la simfiza pubiană) și inferioare (de la simfiza pubiană la talpa piciorului).

Circumferința craniului

Dimensiunea circumferinței craniene sau perimetrul cranian este un indicator al dezvoltării creierului și implicit al dezvoltării normale a corpului. Se utilizează un metru de croitorie pentru a măsura această circumferință de la protuberanța externă occipitală la glabelă, deasupra sprâncenelor. Creierul de dezvoltă în proporție de 70% în timpul sarcinii, 15% se dezvoltă în primul an de viață și 10% în perioada preșcolară. De obicei, acest parametru se măsoară până la vârsta de 5 ani.

Citiți mai multe depsre perimetrul cranian la bebeluș.

Modificarea perimetrului cranian la bebelușii născuți la termen are loc după cum urmează:
Vârstă Circumferința craniană (cm)
Nou-născut 34-35
3 luni 40
6 luni 42-43
9 luni 44-45
12 luni 46-47
Sursa: Textbook of Pediatrics (1)

Creșterea este de 2 cm în primele 3 luni, 2 cm în lunile 3-6 și 0,3 cm/lună în lunile 7-12.

Dimensiunea perimetrului cranian este importantă în pediatrie. Astfel, un perimetru prea mare poate avea cauze genetice, dar și hidrocefalie sau alte afecțiuni. Un perimetru redus poate avea de asemenea drept cauză moștenirea genetică, dar și microcefalie, craniostenoză etc. (1, 3)

Circumferința craniană medie la naștere la bebelușii  prematuri:
Vârsta gestațională (săptămâni) Circumferința craniană medie (cm)
26 24
27 25,6
30 27,6
32 29,6
34 31,6
36 33
Sursa: Textbook of Pediatrics (1)

Circumferința pieptului (Perimetrul toracic)

În primele 12 luni bebelușii cresc și se dezvoltă rapid. Greutatea, înălțimea, perimetrul cranian și perimetrul toracic sunt indicatori ai stării generale de sănătate a copilului. Circumferința pieptului nu este înregistrată în graficele de creștere.

Valoarea medie a circumferinței toracelui la naștere  este de 30,5-33 cm, de obicei cu 2 cm mai puțin decât perimetrul cranian. Această valoare nu se măsoară de obicei periodic după perioada neonatală deoarece nu se dezvoltă prea mult odată cu creșterea copilului. O valoare mai mică de 30 cm indică prematuritate de cele mai multe ori. Proeminența pieptului în partea stângă poate indica o mărire a volumului cardiac.

După 6 luni perimetrul toracic este aproximativ egal cu circumferința craniană, iar în jurul vârstei de 1 an perimetrul toracic este mai mare decât circumferința craniană.

Circumferința toracică se măsoară la nivelul pieptului, mai exact la nivel mamelonar, utilizând un metru de croitorie. (1)

În tabelul de mai jos sunt indicate valorile circumferinței pieptului în funcție de vârstă și sex:
Vârsta (luni) Perimetru toracic băieți (cm) Perimetru toracic fete (cm)
Nou-născut 30,9-34,8 30,3-34,8
3 36,2-42,1 35,7-41,3
6 39,4-46,5 38,9-45,2
9 41,3-48,9 40,8-47,4
12 42,4-50,2 41,8-48,7
Sursa: Textbook of Pediatrics (1)

Distanța ano-genitală

Distanța ano-genitală reprezintă distanța de la anus la scrot, respectiv la baza vaginului. Permite monitorizarea indirectă a nivelului de hormoni la bebeluș și asocierea cu unele afecțiuni ale aparatului reproducător. În particular este utilizată ca un indicator al dezvoltării normale la băieți ca răspuns la hormonii masculini (ex. testosteron).

Lungimea peniană și verificarea testiculelor necoborâte

Aceste măsurători sunt utile pentru a depista testiculele necoborâte. Se pare că acest efect este în legătură cu creșterea în greutate și procentul de grăsime ridicat din timpul primului an de viață. Testiculele necoborâte sunt depistate prin examinarea scrotului. (2)

Formulele de mai jos indică valorile aproximative pentru lungimea și diametrul penian în funcție de înălțime și greutatea de la naștere, la bebeluși (7):

Lungime penis (cm)= 1.081+ [0.042x lungime corp (cm)]

Diametru penis (cm)= 0.557+ [0.011x lungime corp (cm)] + [0.0001x greutate la naștere (g)]

Circumferința brațului

Se măsoară circumferința medie a brațului la nivelul osului humerus, mai exact la jumătatea distanței dintre acromiom (umăr) și olecran (cot), cu ajutorul unui metru de croitorie, brațul fiind îndoit la 90°.  Valoara medie este de 16,5 cm-17,5 cm la 1 an.

Alți indici antropometrici ai dezvoltării corpului

Greutatea în funcție de înălțime

Acest parametru oferă informații privind creșterea și statusul nutrițional al bebelușului. Greutatea în funcție de înălțime (Weight for Height - WFH) este calculată utilizând formula de mai jos:

WFH= [Greutatea (kg) /Greutatea corespunzătoare înălțimii) x 100

Valorile de peste 90% sunt normale, cele sub 90% indică malnutriție, iar cele peste 120% indică supraponderalitate.

Indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală este calculat ca mai jos:

IMC= Greutatea (kg) / Înălțimea (m)²

Pentru copii se utilizează Indicele Rao:
IMC Rao= [Greutate (kg)/ Înălțime (cm)² ] x 100

Un indice normal este mai mare de 0,15.

Indexul Kanawati (KI)

Este util pentru depistarea malnutriției produse de densitatea energetică proteică redusă la copiii între 4 luni și 4 ani. Se calculează după formula de mai jos:

KI= Circumferința brațului / Circumferința capului

Interpretare:
 • normal – mai mare de 0,32
 • malnutriție ușoară – 0,28-0,32
 • malnutriție moderată – 0,25-0,28
 • malnutriție severă – mai puțin de 0,25

Indicele ponderal

Este un indice similar cu IMC-ul utilizat pentru a diagnostica nou-născuții cu deficit de dezvoltare intrauterină și se calculează cu formula:
PI= [Greutatea (g)/ Înălțimea (cm)³] x 100

Indicele Quetlet

Este bazat pe relația dintre greutate și înălțime și se obține din formula:

IQ=Greutate (kg)/ Înălțime (cm) x 100

Valorile normale sunt între 0,14 și 0,16. Valorile sub 0,14 indică malnutriție.

Raportul lungime Braț superior/Înălțime

O valoare mai mică de 0,29 indică malnutriție, iar valorile normale sunt între 0,32 și 0,33.

Lungimea brațelor

Este distanța dintre vârful degetelor de la o mână la vârful degetelor de la cealaltă mână, stând cu brațele ridicate la 90° de corp, măsurate din spate. La copiii sub 5 ani această valoare este cu 1-2 cm mai mică decât lungimea corpului, între 10-12 ani aceste valori sunt egale iar ulterior, la adulți valoarea lungimii brațelor este cu 2 cm mai mare decât înălțimea. (1)

Pliurile cutanate

Aceste măsurători sunt făcute în scopuri speciale și nu sunt de rutină. Pliurile cutanate sunt măsurate pentru a monitoriza depunerile adipoase cu ajutorul unui adipometru Harpenden.

Pielea de pe suprafața posterioară a musculaturii tricepsului este apucată între degetul mare și arătător și măsurată, cu brațul în abducție, pe partea posterioară a tricepsului, la jumătatea superioară a brațului. Sunt indicatori ai depozitelor subcutanate de grăsime.

Sunt anumiți indicatori clinici ai depozitelor de masă musculară și grăsime de la nivelul brațelor:
Aria musuclară a brațului (cm²) = [Cicumferința brațului (cm) – (Pliul cutanat tricipital (cm)x π²/ (4x 7 π], unde π=3,14
Aria grăsime braț (cm²)=(Aria brațului (cm²)-Aria musculară a brațului (cm²), unde:
Aria brațului (cm²)=Circumferința brațului²/ (4 π)

Pliul cutanat subscapular se măsoară în unghiul inferior al scapulei, cu umărul și brațul relaxat., în partea inferioară anterioară a umărului.  Pliul cutanat abdominal se măsoară la jumătatea distanței dintre ombilic și spina iliacă anterosuperioară. (2, 4)

Aria suprafeței corporale

Aria suprafeței corporale la bebeluși se poate măsura folosind formula de mai jos (5):
Suprafața= 1321 + 0,3433 x Greutatea (g)

Cel mai des este însă utilizată formula lui Mosteller:
Suprafața corpului (m2 )=SQRT[ (înălțime (cm)x greutate(kg)] /3600, unde SQRT=radical

Această formulă este simplificată din formula lui Boyd (6):
Suprafața corpului (m2 )= 0.0003207 x înălțime (cm)0.3 x greutate (g)0.7285 - (0.0188 x log(greutate))


Bibliografie:
(1) Textbook of Pediatrics lap by Parthasarathy, link: https://books.google.ro/books?id=0XQIGvVeKE0C&pg=PA79&dq=weight+gain+9-12+months+who&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwj8-cuC4o3LAhUIM5oKHcreBksQ6AEIGzAA#v=onepage&q&f=false
(2) Paediatric measures for babies and children, link: http://www.mrc-epid.cam.ac.uk/take-part/typical-visit/paediatric-measures/
(3) Physical Growth of Infants and Children, link: https://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/growth-and-development/physical-growth-of-infants-and-children
(4) Nutrition in Pediatrics: Basic Science, Clinical Applications, link: https://books.google.ro/books?id=wSTISCdSIosC&pg=PA7&lpg=PA7&dq=infant+growth+measurements&source=bl&ots=K_9zJXvd9z&sig=To1DuoA4dh9cQt58HT3XH9xr83o&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwit2ZLiv5DLAhWrDpoKHUUmDAQ4KBDoAQghMAE#v=onepage&q=infant%20growth%20measurements&f=false
(5) A Linear Equation for Estimating the Body Surface Area in Infants and Children, link: https://www.uam.es/departamentos/medicina/anesnet/journals/ija/vol2n2/articles/bsa.htm
(6) Body Surface Area, Body Mass Index (BMI), link: http://www.medcalc.com/body.html
(7) Penile Size in Term Newborn Infants, link: http://www.turkishjournalpediatrics.org/?fullTextId=926&lang=eng
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.