Cum pregătesc copilul pentru nașterea unui frățior?

Autor: Costin Oana Actualizat la 23-11-2016, 3076 vizualizări
Cum pregătesc copilul pentru nașterea unui frățior?
Un nou copil schimbă dinamica familiei, aducând deopotrivă bucurie, dar și noi provocări părinților. Un impact semnificativ îl are și asupra copilului mai mare, ale cărui reacții pot varia de la entuziasm și bucurie, la anxietate, gelozie sau teamă. Vârsta lui, nivelul de înțelegere și modul în care părinții îl pregătesc pentru venirea pe lume a unui bebeluș contribuie la adaptarea la statutul de „frate mai mare” și la modificările care apar în familie.

Cum și când anunț copilul de venirea unui frățior?

Pegătirea copilului începe cu vestea că va avea un frate mai mic. De obicei, părinții apreciază cel mai bine când este momentul să le spună, în funcție de vârsta copilului, de nivelul lui de înțelegere și (dacă e cazul) de dorința lui de a avea un frate.

Copiilor mai mici puteți începe să le vorbiți despre bebeluși în general, apoi să le spuneți despre copilul pe care îl așteptați. Ideea că mama e însărcinată e dificil de înțeles pentru ei, de aceea sunt utile imaginile cu femei însărcinate, pe marginea cărora să le explicați pe înțelesul lor cum bebelușul crește în burta mamei până când este adus pe lume.

Unele mame preferă să le dea vestea copiilor imediat cum află că vor mai avea un copil, în timp ce altele preferă să mai aștepte până când sarcina devine evidentă. Indiferent de alegere, este important să le dați timp să se obișnuiască cu ideea, dar și pentru a-i implica în diverse activități care să îi ajute în acest sens.

Pentru copiii mici, 2-3 ani, care nu au încă noțiunea timpului, este dificil de înțeles că veți naște într-o anumită lună sau peste câteva luni. Puteți să asociați data nașterii cu un alt eveniment care va avea loc în acea perioadă (de exemplu, după Craciun, înainte de ziua tatei etc.) sau cu anotimpul (când este frig afară, când este cald afară).

Dacă intenționați să le spuneți mai târziu, fiți totuși pregătiți să le răspundeți la întrebări legate de burta mamei, pe care au observat-o crescând. De asemenea, este posibil să afle de la alți copii sau alte persoane că va avea un frațior.

Aflarea veștii poate stârni curiozitatea celor mici despre cum „se fac” copiii, cum ajunge bebelușul în burta mamei etc. Fiți deschiși și răspundeți-le la întrebări, încercând să vă adaptați limbajul și informațiile la nivelul lor de înțelegere. Unii copii sunt mai curioși și vor cere mai multe detalii. Încurajați-i și ajutați-vă de imagini, ilustrații, broșuri etc. pentru a le prezenta cât mai pe înțelesul lor ceea ce vor să știe. (1), (2), (3), (4)

Cum îl pregătesc de nașterea unui nou copil?

Vârsta copilului și nivelul de dezvoltare joacă un rol important în modul în care îl pregătiți și detaliile pe care i le oferiți.

Copiii de 1-2 ani

Pentru copiiii mai mici de 2 ani este mai dificil să înțeleagă ce înseamnă să aibă un frățior. Le puteți arăta cărți cu poze în care apar familii cu copii mai mari și bebeluși, le puteți spune/citi povești despre venirea pe lume a unui copil, pentru ca treptat să se familiarizeze cu ideea de „frate”/„soră”. De asemenea, le puteți arăta poze cu ei când erau bebeluși. Foarte important este modul în care copiii văd că părinții percep venirea pe lume a noului frățior: dacă ei sunt entuziasmați, vor transmite bucuria lor și primului copil.

Implicați-i în activitățile de pregătire pentru bebelușul care urmează să se nască. Luați-i la cumpărături, pregătiți împreună camera sau spațiul alocat nou-născutului, povestiți-i ce face un bebeluș etc. (1), (2), (5)

Copiii între 2 și 4 ani

În acest interval de vârstă, copiiii continuă să fie foarte atașați de părinți, iar ideea că vor trebui să îi împartă cu un alt copil li se poate părea dificilă și amenințătoare.

Pentru a-i pregăti, vorbiți cu ei despre modificările care vor avea loc în familie și în viața de zi cu zi și implicați-i în activitățile pregătitoare pentru venirea noului copil:
  • Arătați-le periodic cum crește abdomenul și luați-i la consultațiile prenatale la ginecolog, astfel încât să poată vedea pe ecranul ecografului noul bebeluș și să îi audă bătăile inimii.
  • Petreceți timp doar cu ei, jucându-vă, citindu-le, mângâindu-i, făcând plimbări împreună etc. și asigurându-i că și după venirea pe lume a noului copil veți păstra aceste obiceiuri. Foarte important pentru adaptarea copilului este să vă țineți aceste promisiuni și într-adevăr, în limita timpului, să îi acordați și lui timp exclusiv.
  • Implicați-i în activități precum pregătirea hăinuțelor, mobilei și camerei pentru bebeluș, bagajul pentru maternitate etc.
  • Citiți-le povești despre frați și familii cu doi sau mai mulți copii, vizitați prieteni care au mai mulți copii. Fiți totodată sinceri cu ei și explicați-le că bebelușii au nevoie să fie hrăniți, schimbați, culcați frecvent și că îi veți dedica timp celui mic, dar fără să îl neglijați pe el.

Este posibil ca micuții să aibă regresii la aceste vârste (de exemplu, deși au învățat să folosească olița, pot avea loc episoade în care să ude pantalonii sau să vrea biberonul, deși de ceva timp sunt înțărcați). Aceste reacții sunt normale, pot apărea și înainte, și după nașterea frățiorului și reprezintă modalitatea prin care cei mici se asigură că sunt în continuare iubiți și primesc atenția părinților. (2), (6)

Copiii de vârsta școlară

În general, începând de la 5 ani, copiii pot accepta mai ușor ideea apariției unui frate, fără să se simtă la fel de „amenințați” precum cei mai mici. Dificultăți pentru ei pot apărea mai mult atunci când observă atenția ridicată pe care bebelușul o primește de la părinți.

Pentru a-i pregăti pentru această schimbare:
  • Vorbiți-le (folosind un limbaj pe înțelesul lor) despre cum se va modifica viața lor și a familiei odată cu nașterea copilului mai mic.
  • Implicați-i în alegerea numelui pentru noul copil.
  • Având în vedere prietenii lor care au frați mai mici, raportați-vă la viața lor de familie pentru a le vorbi despre cum se va schimba și a lor, arătându-le deopotrivă aspectele pozitive, dar și mai puțin plăcute.

Important

  • Dacă alăptați când rămâneți însărcinată cu următorul copil, trebuie să aveți în vedere dacă veți înțărca primul copil înainte de a naște sau dacă veți continua cu alăptarea în tandem (alăptarea ambilor copii). Consultați-vă și cu medicul, iar dacă decideți întreruperea alăptării, evitați să o faceți aproape de venirea pe lume a celuilalt copil.
  • Dacă vreți să mutați primul copil din pătuțul lui într-un pat mai mare, pentru a-l folosi pe al lui pentru nou-născut, faceți acest lucru înainte de sosirea pe lume a fratelui mai mic.
  • La copiii mai mici pe care intenționați să îi învățați mersul la toaletă sau să adoarmă singuri (sleep training) este indicat să faceți aceste modificări înainte de nașterea noului copil sau după ce familia s-a adaptat cu noul bebeluș, astfel încât copilul mai mare să nu fie copleșit de prea multe schimbări care apar în viața lui. (2), (3), (6)

Pregătirea copiilor pentru nașterea unui frate mai mic prin discuții pe înțelesul lor, implicarea în activitățile care preced venirea lui acasă și asigurarea (deopotrivă verbală și prin timp acordat lor exclusiv) că vor avea în continuare parte de iubirea și atenția părinților pot face adaptarea lor mai ușoară la viața cu un nou copil în familie.

Pe măsură ce data nașterii se apropie, gândiți-vă cine va sta cu primul copil cât timp veți fi în spital și în primele zile după ce reveniți acasă (ideal este să fe o persoană pe care o cunoaște – cineva din familie, o bonă cu care a avut timp să se familiarizeze). Pregătiți-l și pe el din timp pentru această perioadă. Pentru a se obișnui ușor, dar și pentru a se simți în siguranță, încercați să nu faceți modificări importante ale rutinelor sale odată cu venirea noului bebeluș. (4)
Bibliografie:
(1) New baby: preparing your other children, link: http://raisingchildren.net.au/articles/new_baby_preparing_other_children.html
(2) Preparing Your Family for a New Baby, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Preparing-Your-Family-for-a-New-Baby.aspx
(3 )Preparing your toddler for the new baby, link: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/tandem.html
(4) Preparing Your Child for a New Sibling, link: http://kidshealth.org/en/parents/sibling-prep.html
(5) How to Prepare Your Child for a New Brother or Sister, link: https://medlineplus.gov/news/fullstory_161446.html
(6)New sibling: Preparing your older child, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/new-sibling/art-20044270?pg=1
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp