Crema de protecţie solară la copii - de ce să ţii cont?

Autor: Costin Oana Actualizat la 01-08-2017, 1718 vizualizări
Crema de protecţie solară la copii - de ce să ţii cont?
Pielea copiilor este mult mai sensibilă la acţiunea razelor ultraviolete decât a adulţilor, de aceea este important să o protejăm pe cât posibil. Expunerea la soare doar în perioadele când ultravioletele sunt mai slabe, îmbrăcarea lor cu haine lejere, care să le acopere cât mai mult pielea şi protecţia solară oferită de produsele cu factor de protecţie sunt cele mai importante în acest sens.

În ceea ce priveşte cremele de protecţie solară, iată ce ar trebui să avem în vedere atunci când le achiziţionăm şi le aplicăm pe pielea celor mici:

Alegerea cremei de protecţie

 • Optaţi pentru un produs pe al cărui ambalaj să fie specificat că are un spectru larg de protecţie, ceea ce înseamnă că este eficient deopotrivă împotriva razelor UVA şi UVB.
 • Factorul de protecţie în cazul copiilor ar trebui să fie de cel puţin 30.
 • Dacă oscilaţi între cremele şi spray-urile de protecţie, acestea din urmă au inconvenientul că pot fi inhalate de copii (putând crea iritaţii căilor respiratorii) şi e mai dificil să vedeţi dacă aţi aplicat o cantitate suficientă. În schimb, pot fi mai uşor de aplicat în cazul copiilor care nu au răbdare să li se aplice protecţia solară.
 • Pentru copiii cu piele sensibilă, dar şi în general pentru zonele mai sensibile şi mai predispuse arsurilor solare (nasul, obrajii, urechile, umerii), se recomandă ca produsul de protecţie să conţină oxid de zinc sau dioxid de titan.  
 • Substanţe precum PABA sau oxibenzonă pot provoca alergii ale pielii, de aceea ar trebui evitate produselor care le conţin.
 • Alegeţi o cremă rezistentă la apă dacă cei mici vor înota sau petrece timp în apă. În acest caz au nevoie de o protecţie de durată, întrucât apa reflectă şi intensifică razele ultraviolete.

Aplicarea cremei de protecţie

 • Aplicaţi produsul de protecţie cu 15-30 de minute înainte ca micuţul să se expună la soare, pentru a lăsa timp suficient cremei să pătrundă în piele. Folosiţi o cantitate generoasă de cremă.
 • Insistaţi pe zonele cele mai expuse la soare (faţa, nasul, umerii), dar nu neglijaţi zone precum urechile, ceafa sau spatele genunchilor; pentru buze folosiţi un balsam cu factor de protecţie. 
 • Folosiţi produsele de protecţie solară de fiecare dată când copilul petrece timp în aer liber, nu doar când mergeţi la mare sau la plajă. Atât apa, cât şi nisipul, cimentul sau zăpada reflectă razele solare, de aceea copiii trebuie să fie protejaţi.
 • Produsele de protecţie trebuie reaplicate după ce copilul iese din apă sau a transpirat.
 • Spray-urile nu trebuie pulverizate direct către faţă, ci în mână şi apoi pe pielea de pe faţa celor mici.
 • Nu în ultimul rând, respectaţi termenul de valabilitate şi nu mai folosiţi produsele expirate.

În cazul bebeluşilor mai mici de 6 luni se recomandă evitarea aplicării produselor de protecţie solară şi ferirea lor de expunerea directă la soare.

Mai multe despre produsele solare la copiii mai mici de 6 luni citiţi aici.
Bibliografie:
(1) Sun Safety: Information for Parents About Sunburn & Sunscreen, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sun-Safety.aspx
(2) How to Choose and Use Sunscreen, link: http://kidshealth.org/en/parents/sunscreen.html
(3) How to Choose the Right Sunscreen for Your Skin Type, link: http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/sunscreen/choosing
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp