Tălpeanu Claudia Mioara - Cabinet de psihologie

Tălpeanu Claudia Mioara - Cabinet de psihologie

Un dezastru inseamna o schimbare. Este o sansa deghizata, in straie prea largi
fără recomandări
8021 vizite
Trimite o solicitare de programare la cabinet
Locație: Constanta, jud Constanta, Str. Jiului nr. 3 [Arată în Google Maps]
Telefon: 0722376694
Program: Luni - Vineri: 7.00 - 20.00 Sambata: 7.00 - 16.00 Duminica: in functie de solicitari si disponibilitate

Divortul si nedreptatea fata de copii cauzata de alienarea parentala

Inapoi Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Notice: Undefined variable: rowpag in /home/la-pediatru/public_html/cabinet-detaliu.php on line 141

Natura, durata si nivelul conflictului parental in contextul divortului poate avea un impact major si de durata asupra tuturor membrilor familiei in special asupra copiilor.
Abordand acest subiect imi propun ca astazi sa aduc o constientizare prin cunoastere a problemei reprezentate de alienarea parentala, in special acolo unde parintii pierduti in furtuna emotionala a furiei, temerii, durerii si resentimentelor din procesul de destramare a cuplului aleg sa nu mai comunice.
Alienarea parentala reprezinta un cumul de comportamente si actiuni manifestate intentionat de catre un parinte pentru a deteriora in mod deliberat si constient relatia dintre copilul/copiii cuplului/ex-cuplului si celalalt parinte cu care copilul s-a bucurat de o relatie de iubire si sustinere hranitoare anterioara.
Asa cum sustin specialistii, alienarea parentala implica un set de strategii, printre care:
- vorbirea de rau a celuilalt parinte,
- limitarea contactului cu acel parinte,
- stergerea celuilalt parinte din viata si mintea copilului (interzicerea discutiei si a imaginilor celuilalt parinte),
- fortarea copilului sa-l respinga pe celalalt parinte, creand impresia ca celalalt parinte este periculos,
- fortarea copilului sa aleaga intre parinti prin intermediul amenintarilor cu retragerea afectiunii si reducerea contactului cu familia extinsa a parintelui vizat.
Care sunt consecintele alienarii parentale – programarea intentionata a copilului/copiilor fostului de catre unul dintre parinti pentru a-l denigra pe celalalt parinte.
Atunci cand copiii sunt prinsi in mijlocul conflictelor dintre adulti, in special dintre parintii lor in situatia de divort respectiv stabilirea tutelei, si devin instrainati raspunsul lor emotional poate fi devastator pentru dezvoltarea acestora.
Nivelul de deteriorare psihica a copilului va varia in functie de intensitatea instrainarii cat si de varsta si vulnerabilitatea copilului. In plus, copiii instrainati risca sa dezvolte tulburari in multe dintre relatiile lor. Adesea devin manipulatori si se simt excesiv de puternici. Ei pot dezvolta o puternica rezistenta la autoritate actionand reactiv, cu agresivitate, la scoala si in celelalte contexte educative. Pe masura ce ei inainteaza in varsta exista o mare probabilitate ca acestia sa dezvolte tulburari de identitate.
Efectele pe termen lung ale alienarii parentale si a altor experiente conflictuale legate de divortul parintilor asupra copiilor ar putea include:
- Imaginea parentala distorsionata si interiorizarea distorsionata a rolurilor parentale ceea ce poate duce la o structurare si formare negativa a personalitatii;
- Stima scazuta de sine, ura de sine cat si sentimentele de tradare isi fac aparitia la copii pe masura ce isi dezvolta ca mecanism de supravietuire o forma de ambivalenta fata de parinti (unul dintre parinti va fi "doar bun" in timp ce celalalt parinte va fi "doar rau") ;
- Vulnerabilitatea la dezvoltarea depresiei creste in procent de 70% in cazul copiilor implicati in conflictele de ingrijire parentala in care se manifesta alienarea parentala (conform studiilor realizate de North-West University, 2014)
- Consumul de droguri, abuzul de alcool, neincrederea in cadrul relatiilor intime, cresterea probabilitatii divortului mai tarziu in viata de adult, pot fi de asemeni alte posibile efecte pe termen lung ale alienarii parentale.
In timp ce toate aceste situatii dramatice coplesesc copiii ce in mod nedrept isi pierd copilaria - fiind fortati ca doar datorita faptului ca au nevoie de sustinere si ajutor mai tot timpul sa devina "mini adulti" cu comportamente, ganduri si emotii conform cu logica incoerenta a adultilor ce i-au adus pe lume – atat parintii acestora cat si practicantii legii folosesc structurile legale pentru a indeparta un parinte din viata unui copil prin intermediul cererilor din spetele judecatoresti. In acest context sistemul "adversarial" devine unul dintre "castigatori" fortand si sustinand parintii sa se denigreze reciproc in lupta lor de a demonstra ca sunt parinti buni si demni de a primi custodia totala si resedinta copilului, respectiv restrictionarea parintelui perdant in a mai avea contact cu copilul ex-cuplului.
Alienarea parentala este deseori intalnita in cazul procedurilor de divort cu conflicte mari cat si in situatiile de separare in care este in disputa rezidenta copiilor iar impactul financiar al intretinerii este in joc.
Fiecare copil are un drept fundamental si are nevoie de o relație autentica si iubitoare cu ambii parinti. Refuzarea acestui drept atat copilului cat si unuia dintre parinti, fara o justificare suficienta, precum abuzul sau neglijarea, este ea insasi o forma de abuz asupra copiilor.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp