Primii pași în alăptare

Primii pași în alăptare

Alaptarea este un proces care se invata in timp, atat pentru tine cat si pentru copilasul tau. Desi in primele zile de viata nou-nascutul pare mai interesat de somn decat de supt, nu lasa acest lucru sa te descurajeze. Primele zile de alaptat sunt doar inceputul unei experiente extraordinare pentru tine si bebelus.

Primii pasi in alaptare sunt mai dificili pentru unele mame decat pentru altele, dar bucuria pe care o aduce aceasta experienta merita orice efort.

Alaptarea in maternitate

Daca nu sunt probleme la nastere, cel mai bun moment pentru inceperea alaptarii este in primele ore de la nastere.  Nou-nascutul trebuie pus la san dupa primele 3 -6 ore de viata, la inceput cate 5 minute la fiecare san, apoi cate 10  minute. Un supt nu trebuie sa depaseasca 20 minute. Alaptarea trebuie sa aiba loc intr-o atmosfera de calm si liniste, departe de agitatie.

 

Foloseste-te de experienta personalului din maternitate sau cere sfatul medicului pentru a te asigura ca nou-nascutul prinde sfarcul in mod corect, in special daca simti durere sau observi mici rani in jurul sfarcului (ragade).

Numeroase maternitati au ore fixe de alaptare, iar nou-nascutii nu sunt adusi la san decat pentru cateva ore. In mod ideal, copilul ar trebui sa fie permanent cu mama in salon, pentru a fi alaptat ori de cate ori este nevoie, cu conditia ca proaspata mamica sa se simta in stare. Foarte putine maternitati din Romania ofera astfel de conditii.

 

Prima hrana a nou-nascutului consta in colostru -lapte special, bogat in anticorpi si proteine. Pe parcursul alaptarii, corpul va produce lapte matur, cu volum mai mare, la 3 -5 zile de la nastere. Alaptand frecvent copilul, corpul va primi semnalul de a accelera procesul de fabricare a laptelui. Pe masura ce volumul de lapte creste, iar bebelusul devine tot mai eficient, intervalul de timp dintre mese va fi mai mic.

"Tehnica" alaptarii

Suptul copilului este singura metoda cu adevarat eficient de mentinere si stimulare a secretiei lactate in cantitate adecvata. In schimb, extragerea sistematica a laptelui cu ajutorul pompelor de san are drept consecinta scaderea cantitatii de lapte.

 

In primele zile de alaptare, fii atenta ca nou-nascutul sa prinda corect sfarcul. Uneori, bebelusii sunt somnorosi in primele doua zile dupa nastere si nu se arata foarte interesati de supt. Poti incerca sa-l determini pe nou-nascut sa deschida gurita suficient de mult pentru a prinde cu buzele intreaga areola (si nu doar sfarcul!), punandu-i cateva picaturi de lapte (extrase in prealabil) in coltul guritei. Odata ce stapanesti tehnica de alaptare te vei simti foarte mandra, chiar daca bebelusul suge foarte putin inainte de a adormi din nou.

 

La numeroase femei, in primele saptamani dupa nastere, alaptarea este insotita de senzatii de disconfort si chiar durere la nivelul sanilor. Daca durerea persista pe toata durata suptului, se agraveaza sau daca apar mici rani la nivelul sanilor -este posibil ca nou-nascutul sa nu prinda sanul in mod corect. Bebelusul trebuia sa prinda intreaga areola si nu doar sfarcul, deoarece in acest caz nu ar obtine suficient lapte si ar deveni frustrat, provocand durere mamei. Daca bebelusul nu este pozitionat corect, nu ezita sa-l indepartezi de la san, introducand usor un deget in coltul guritei nou-nascutului, inainte de a-l aseza din nou.

Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp