Sindromul alergiei orale

Autor: Acasandrei Mihaela Actualizat la 04-05-2016, 2562 vizualizări
Sindromul alergiei orale
Alergia orală reprezintă o formă de urticarie de contact, manifestată în special prin reacții adverse cutanate (prurit, amorțeala buzelor, a limbii, angioedem), simptome tipice unei reacții acute, cu remisiune rapidă. În unele cazuri, în urma expunerii la alergenii responsabili se pot declanșa reacții sistemice, posibil fatale. Acest sindrom este prezent la unii copii care manifestă hipersensibilitate la unele tipuri de polen și apare în urma ingestiei anumitor legume și fructe proaspete cum ar fi diferite tipuri de pepene, banane, mere, alune, morcovi, țelină.

Trebuie avut în vedere faptul că alergia orală nu reprezintă o afecțiune caracteristică copiilor de vârstă mică, fiind frecventă la copiii mari, adolescenți și adulți tineri, iar sensibilizarea apare după o  perioadă relativ lungă de expunere la fructele și vegetalele în cauză.

Alergia orală poate fi întâlnită de regulă la copii și tinerii care prezintă alergie la polenul de mesteacăn, la polenul de ambrozie sau la polenul ierbii.

S-au remarcat reacții adverse asociate cosumului următoarelor alimente la persoanele sensibilizate la polen, latex sau larve de Chironomidae: (1), (2)
  • polen de mesteacăn: mere, cartofi cruzi, migdale, arahide, morcovi, țelină, cireșe, alune de pădure, kiwi, piersici, pere, prune;
  • polenul ierbii: țelină, diferite tipuri de pepene, piersici, roșii, portocale, kiwi, morcovi, pătrunjel, fenicul, coriandru, chimion;
  • polen de ambrozie: banană, castravete, diferite tipuri de pepene, semințe de floarea soarelui, dovlecel (zucchini);
  • latex: avocado, kiwi, castane, papaya, banane, pepene galben, ananas, lupin;
  • larve de Chironamidae: crustacee;
  • căpșunile sunt implicate frecvent în apariția sindromului alergiei orale, prezentând reacții încrucișate cu diverse tipuri de polenuri,

Copiii și tinerii afectați de acest tip de alergie pot consuma în general alimentele enumerate anterior doar dacă sunt supuse preparării termice, fără declanșarea simptomelor alergice. În timpul procesului termic de preparare, proteinele responsabile de apariția reacțiilor adverse sunt denaturate, astfel încât sistemul imun nu mai recunoalte structura proteinelor incriminate ca fiind alergizantă.

Consumul de arahide, alune de pădure, migdale sau orice alt tip de nuci asociat cu sindromul alergiei orale este contraindicat total, la fel și cel de țelină. Aceste alimente atât în starea lor proaspătă și mai ales după procesarea termică prezintă un risc mult mai crescut de a declanșa reacții adverse, inclusiv anafilaxie.

Mai multe informații cu privire la alergiile alimentare la vârsta copilăriei găsiți aici.
Bibliografie:
(1) Oral Allergy Syndrome, link: http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/oral-allergy-syndrome
(2) food allergy, link: http://www.worldallergy.org/public/allergic_diseases_center/foodallergy/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp