Dezvoltarea neuropsihologică

Ca părinte inevitabil ajungi să te întrebi dacă micuțul se dezvoltă normal neurologic. Iată ce trebuie să știi.

Cum stimulăm intelectual copiii mici

Dezvoltarea neuropsihiatrică pornește încă din fragedă copilărie. De-a lungul lunilor și apoi a primilor ani se dezvoltă gândirea, limbajul, abilitățile sociale, comportamentale, emoționale, motorii, joaca, adaptabilitatea, etc.

Teoria minții la copii

Imaginați-vă următoarea situație: un copil deschide o cutie cu bomboane, dar în loc să găsească înăuntru bomboanele, vede acolo creioane colorate. Dacă tata intră în cameră și vede cutia, ce va crede micuțul că va gândi tata că se află în cutie: bomboane sau creioane?

Dezvoltarea creierului în primul an

Care sunt modificările ce apar la nivel cerebral în primul an de viață și cum se traduc acestea în achizițiile cognitive și motrice pe care le face micuțul în această perioadă.

Creierul nou-născutului

Creierul este singurul organ incomplet dezvoltat la naștere și a cărui evoluție continuă mult timp de acum încolo. Care sunt caracteristicile creierului imediat după naștere și cum diferă față de etapele următoare de dezvoltare?

Dezvoltarea creierului în perioada prenatală

Sistemul nervos central este printre primele care își încep dezvoltarea în viața intrauterină și ultimul care își încheie dezvoltarea și maturizarea după naștere. Care sunt principalele evenimente din dezvoltarea cerebrală în viața intrauterină

Semne de retard neuropsihic la copilul mic

Retardul neuropsihic al copilului este caracterizat printr-o dezvoltare intelectuală întârziată faţă de vârsta biologică. Care sunt semnele care pot indica un posibil retard neuropsihic și ce pot face părinții?

Primele semne ale autismului

Cu cât autismul este depistat mai rapid, cu atât şansele de adaptare socială şi comunicare sunt mai bune. Care sunt primii indicatori de recunoaştere a bolii și semnele şi simptomele de alarmă din primii doi ani de viață privind autismul.

Simțurile nou-născutului

Copiii se nasc cu toate cele cinci simţuri (văz, auz, miros, gust, simţ tactil), însă nu toate acestea sunt dezvoltate la fel de bine ca la adult şi, uneori, este posibil să nu se dezvolte corespunzător.

Reflexele nou-născutului

Reflexele sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasă a sistemului nervos şi pentru a se stabili funcţionarea normală a creierului şi nervilor centrali sau periferici.

Săptămânile minune (Wonder Weeks)

După mai bine de 30 de ani de cercetări, cercetătorii Frans Plooij și Hetty van de Rijt au ajuns la concluzia că dezvoltarea mentală a unui bebeluș are loc în salturi, nu liniar. Aceste salturi au loc în timpul așa-numitelor „săptămâni minune” (Wonder Weeks).

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp