Cum încurajăm dezvoltarea fizică a bebelușului?

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 23-03-2016, 7302 vizualizări
Cum încurajăm dezvoltarea fizică a bebelușului?
Dezvoltarea fizică a bebelușului este bazată pe combinația dintre greutatea sa de la naștere, moștenirea genetică și anumiți factori extrinseci care o influențează pe parcurs. Dezvoltarea fizică le asigură copiilor abilitatea de a explora și de a interacționa cu lumea înconjurătoare. Creșterea fizică are la bază dezvoltarea oaselor, întărirea musculaturii și îmbunătățirea capacității de coordonare a mișcărilor.

Informația genetică transmisă de la părinți influențează în principal aspectul fizic al copilului, prin urmare și caracteristici ce țin de greutate și înălțime, și ritmul lor de dezvoltare. Un nou-născut cu greutate mică ce are predispoziția genetică de a deveni înalt și cu greutate mai mare va crește mai rapid în primii doi ani decât un nou-născut cu greutate la naștere mai mare, dar a cărui moștenire genetică dictează o greutate și o înălțime mai reduse ulterior.

Un alt factor ce influențează dezvoltarea fizică a copilului este mediul de dezvoltare, mediul familial și social la care este expus, precum și alimentația, activitatea fizică sau cantitatea de somn. Hipotalamusul conține celule ce determină dezvoltarea proporțiilor corpului conform informației genetice și reglează valorile hormonilor de creștere.

În principiu, dezvoltarea fizică include și dezvoltarea abilităților motorii. Aici intră motricitatea fină, adică abilitatea de coordonare a mișcărilor și precizia, precum și motricitatea grosieră, care presupune utilizarea grupelor mari de mușchi, mișcările membrelor și ale întregului corp.

Iată cum puteți încuraja dezvoltarea fizică a copilului și capacitățile motrice:

Asigurați-i copilului o alimentație echilibrată

Factorul alimentar este extrem de important în procesele de creștere și dezvoltare ale copilului, acesta având nevoie de toate elementele nutritive în proporții corespunzătoare, pentru o dezvoltare armonioasă.

Se recomandă alăptarea exclusiv la sân a copiilor până la vârsta de 6 luni. Ulterior, OMS recomandă continuarea alăptării  până la cel puțin 12 luni și începerea diversificării. Dacă din diferite motive un copil nu este alăptat sau este alăptat parțial, sunt recomandate formulele de lapte.

După vârsta de 6 luni pot fi introduse alte alimente în meniul copilului, reprezentând perioada de diversificare. Trebuie acordată o atenție deosebită alimentelor oferite, în funcție de vârsta și necesitățile nutriționale ale copilului. Încurajați copilul să încerce diferite gusturi și texturi după perioada diversificării. Oferiți-i cantități potrivite de alimente și permiteți-i să decidă cât de mult vrea să mănânce. Asigurați-vă că alimentele sunt preparate și depozitate corespunzător.

După 6 luni oferiți-i suficiente legume și fructe, cereale, proteine de natură animală și vegetală, lactate și o cantitată suficientă de apă. Limitați aportul de grăsimi saturate și de zahăr și alegeți alimente fără sare sau cu o cantitate redusă de sare.

Atenție! Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de principii ale diversificării pentru optimizarea proceselor de dezvoltare fizică ale bebelușului.


O alimentație necorespunzătoare poate duce la limitarea creșterii în înălțime și greutate a unui copil. Deficitul nutrițional al unor vitamine și minerale, cum ar fi fierul sau vitamina D, poate afecta dezvoltarea fizică a copilului. (4)

Încurajați activitatea fizică a bebelușului

La naștere, mișcările bebelușului sunt instinctive și reflexe. Ulterior, aceștia învață să dețină controlul asupra mișcărilor mâinilor și picioarelor, cum să își schimbe poziția corpului. Pentru o dezvoltare fizică sănătoasă în perioada 0-12 luni trebuie încurajată activitatea fizică. Bebelușii petrec o mare parte din timp dormind sau mâncând, însă este extrem de important ca în restul timpului să le fie încurajate activitatea fizică și timpul de joacă.

Trebuie evitată pe cât posibil instalarea sedentarismului încă de la vârstele mici. La bebeluși, prin sedentarism se înțelege un timp crescut petrecut fără activitate fizică, incluzând privitul la TV sau timpul petrecut în cărucior, scaun de mașină sau alte echipamente de acest gen.

Oferiți-i bebelușul ocazia zilnică de a se mișca liber. Acest lucru îl ajută să își păstreze corpul și mintea active, să își dezvolte simțurile din curiozitate naturală, să dezvolte o postură corectă, flexibilitate și echilibru, să descopere lumea înconjurătoare și să interacționeze cu cei din jur. Pentru copiii care încă nu pot merge singuri, activitatea fizică reprezintă în cea mai mare parte rostogolirea supravegheată de pe burtică pe spate sau invers, dar și  mișcări cum ar fi apucatul, prinsul, strânsul, împinsul obiectelor sau jucăriilor.

Activitatea fizică este esențială pentru dezvoltarea fizică armonioasă și trebuie corelată cu o alimentație corespunzătoare. În această perioadă se realizează conexiunile între creier și musculatură. Aceste activități fizice formează baza pentru abilitățile de mișcare din copilărie și mai târziu. Ajutați copilul să se dezvolte prin oferirea unui mediu stimulant și posibilitatea de a explora diverse mișcări.

De asemenea, utilizarea echipamentelor de susținere, statul prelungit în cărucioare, port-bebe-uri, coșuri sau premergătoarele limitează gradul de mișcare al copilului. Utilizarea televizorului, a telefonului sau a altor dispozitive de acest gen trebuie evitată la această vârstă, deoarece nu încurajează activitatea fizică a copilului și dezvoltarea sa. (11)

Jocurile sunt extrem de utile pentru dezvoltarea  copilului, precum și expunerea la medii diferite, plasarea copilului pe burtică pentru a-l încuraja să se miște singur, utilizarea jucăriilor colorate și cu texturi diverse care pot fi apucate, interacțiunea cu alți copii. Oferiți-i copilului jucării care pot fi strânse și apucate, cum ar fi mingiuțele, pentru a încuraja dezvoltarea motricității. (3)

Puneți copilul pe o păturică pe podea, poziționat pe burtică, cu greutatea susținută pe antebrațe, pentru a-i oferi posibilitatea de a se mișca. Această activitate, numită și joc pe burtică sau tummy time, ajută la dezvoltarea musculaturii capului, a gâtului și a trunchiului, putând fi inițiată la câteva săptămâni de la naștere. Trebuie desfășurată pe o suprafață plană solidă, cum ar fi podeaua, pentru siguranța copilului, și poate fi efectuată de 2-3 ori pe zi, câte 1-2 minute pe sesiune inițial, iar ulterior puteți crește durata până la 10-15 minute. Sunt disponibile și o serie de echipamente speciale, păturici având diferite imagini, jucării și obiecte pentru a încuraja mișcarea copilului, dar puteți pur și simplu poziționa în apropierea copilului jucării, obiecte, cărți sau o oglindă, pentru a fi mai antrenant. La început bebelușul poate fi nemulțumit de această poziție, însă în scurt timp se va obișnui. Nu lăsați astfel copilul nesupravegheat. (1, 2)

Exercițiile de gimnastică, cum ar fi imitarea mișcărilor de pedalare a unei biciclete, îi ajută pe bebeluși să dobândească control asupra membrelor, ajutând la dezvoltarea musculaturii și a coordonării. Copilul va sta pe spate întins pe pat sau pe păturică, iar picioruțele vor fi mișcate ușor, simulând mersul pe bicicletă, fără a suprasolicita bebelușul și fără a efectua mișcări prea ample. Același lucru poate fi efectuat și pentru mâini.

Încurajarea activității fizice ajută la dezvoltarea armonioasă a oaselor și musculaturii, crește echilibrul și dezvoltarea abilităților, menține și dezvoltă flexibilitatea, ajută la obținerea unei greutăți sănătoase ulterior. O activitate fizică antrenantă care ajută la dezvoltarea armonioară a corpului este înotul. Un studiu realizat în cadrul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie a arătat că înotul are multiple efecte benefice asupra dezvoltării fizice a bebelușilor, și anume îmbunătățește echilibrul și  capacitatea de coordonare a mișcărilor. Învățarea înotului la bebeluș duce la îmbunătățirea capacităților motorii ale copilului ulterior. Apa asigură un mediu propice pentru mișcarea liberă a bebelușului, susținându-i greutatea corpului, Astfel, acesta poate efectua mișcări mai ample și mai libere cu mai mare ușurință, dezvoltându-și astfel musculatura, tonusul muscular și rezistența. (9, 10)

Masați bebelușul pentru o dezvoltare armonioasă

Masați bebelușul, în special spatele, pieptul, articulațiile membrelor. O meta-analiză publicată în jurnalul Cochrane subliniază impactul masajului la bebeluș asupra dezvoltării fizice și mentale a acestuia, în special în primele 6 luni de viață. Meta-analiza a inclus 34 de studii. (5)

Terapia cu masaj este indicată în special copiilor născuți prematur, pentru îmbunătățirea gradului de dezvoltare fizică și a funcției gastrointestinele, după cum confirmă și un studiu publicat în The Journal of Child Health Care (2015). În cadrul studiului bebelușii au fost masați de două ori pe zi, timp de 14 săptămâni, câte 15 minute pe sesiune. (6) Același lucru este sugerat și de o meta-analiză din același an, publicată în The American Journal of Maternal Child Nursing (2015) care indică faptul că masajul bebelușilor favorizează dezvoltarea armonioasă a corpului și ajută la creșterea greutății copiilor născuți prematur. (7)

Asigurați-i somnul suficient

Programul adecvat de somn în funcție de vârstă și de fiecare copil în parte este esențial pentru dezvoltarea fizică. Somnul asigură organismului pauze necesare pentru o creștere corespunzătoare. Un studiu publicat în Journal of Sleep Research (2010) susține faptul că la bebeluși, în special în primele 6 luni, deficitul de somn afectează dezvoltarea corectă a corpului, cu anumite dezechilibre. În majoritatea cazurilor s-a asociat lipsa somnului cu creșterea riscului de obezitate. (8)

Ritmul de creștere și dezvoltare diferă de la un copil la altul, parcurgând diferit stadiile de dezvoltare și de dobândire a diferitelor capacități. Este important ca bebelușului să i se asigure toți nutrienții de care are nevoie pentru dezvoltarea sa fizică, încurajarea activității fizice recomandate la această vârstă și asigurarea unui somn suficient.
Bibliografie:
(1) Physical activity in infancy, link: https://wicworks.fns.usda.gov/wicworks/Topics/FG/Chapter7_PhysicalActivity.pdf
(2) Physical activity for younger children, link: http://raisingchildren.net.au/articles/activities_for_younger_kids.html
(3) Healthy Eating and Physical Activity for Early Childhood, Australian Government, Department of Health and Ageing
(4) Child development: a thematic approach, Danuta Bukatko, Marvin W. Daehler https://books.google.ro/books?id=EfEIAAAAQBAJ&pg=PA194&lpg=PA194&dq=encouraging+physical+development+babies+length+weight&source=bl&ots=jbxrSnSzG9&sig=P9wjDQ747d2kF3RrYu2oCm3CfFw&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwif2-eVy7XLAhXrB5oKHb-JBzk4ChDoAQgyMAM#v=onepage&q=encouraging%20physical%20development%20babies%20length%20weight&f=false
(5) Massage for promoting mental and physical health in typically developing infants under the age of six months, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD005038.pub3/abstract;jsessionid=B68358C1BBBD73A4C3DFD1B32EEC010D.f03t03
(6) The effects of massage therapy on physical growth and gastrointestinal function in premature infants: A pilot study, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26311485
(7) A Meta-Analysis of Preterm Infant Massage: An Ancient Practice With Contemporary Applications, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26302088
(8) Sleep and physical growth in infants during the first 6 months, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2869.2009.00772.x/full
(9) Baby swimming: exploring the effects of early intervention on subsequent motor abilities, link: http://ungbarnasundsnorra.is/files/ungbarnasund-rannsokn.pdf
(10) The Benefits of Baby Swimming, link: http://www.gofsd.org.uk/free-articles/articles-research/47-uncategorised/126-the-benefits-of-baby-swimming
(11) National Physical Activity Recommendations, link: https://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/9D831D9E6713F92ACA257BF0001F5218/$File/PA%20Rec%200-5%20yo%20-%20Q&A.pdf
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp