Creierul nou-născutului

Autor: Costin Oana Actualizat la 20-07-2016, 5214 vizualizări
Creierul nou-născutului


Dezvoltarea cerebrală a început la scurt timp după concepție, astfel că la naștere creierul nou-născutului a parcurs deja o serie de etape importante de formare și dezvoltare.

Cu toate acestea, este singurul organ incomplet dezvoltat la naștere și a cărui evoluție continuă mult timp de acum încolo.


În imagine: Dezvoltarea postnatală a cortexului
Sursa: Harvard University (1)

Neuronii și sinapsele

La naștere, la nivelul creierului există deja 100 bilioane de neuroni, aproximativ același număr pe care persoana îl va avea pentru tot restul vieții. În perioada intrauterină, creierul fătului produce de două ori mai mulți neuroni decât ar avea nevoie, însă este o marjă de eroare care dă nou-născutului șansa de a veni pe lume cu un creier sănătos.

Cei mai mulți neuroni sunt încă imaturi și nu sunt conectați încă în rețele neuronale. Pentru fiecare neuron există în medie 2500 de sinapse (mult mai puține comparativ cu cele 15 000 per neuron care există între 2-3 ani și care constituie punctul de vârf al densității sinaptice). Formarea rețelelor neuronale și întărirea lor (principalele procese prin care are loc dezvoltarea cerebrală timpurie) au loc pe măsură ce copilul crește și este expus la o varietate de experiențe și interacțiuni. Aproximativ 700 noi conexiuni neuronale se vor forma la fiecare secundă în primii ani de viață sub influența factorilor de mediu și a celor genetici, iar aceste conexiuni vor constitui arhitectura cerebrală. (1), (2)


Dimensiunea creierului

Deși numărul de neuroni la naștere este mare, dimensiunea creierului unui nou-născut este de aproximativ un sfert din mărimea creierului unui adult, urmând să ajungă până la 3 ani la 80% și la 90% până la 5 ani din dimensiunea creierului unui adult. Creșterea se datorează modificărilor ce apar la nivelul neuronilor individuali, mai exact creșterea dendritelor care au rolul de a recepta mesajele de la ceilalți neuroni în cadrul sinapselor. (3)

Un studiu realizat în 2014 a arătat că rata de creștere a creierului unui nou-născut este de aproximativ 1% pe zi după naștere, timp de 3 luni. Cercetătorii au scanat creierul a 87 de nou-născuți, de 211 ori, începând de la două zile de viață. S-a observat că rata de creștere este accelerată imediat după naștere și ajunge la 0,4% la finalul primelor trei luni, acumulând o creștere totală de 64% în cele 90 de luni. Dacă la naștere dimensiunea medie a creierului era de 341 centimetri cubi, după primele trei luni aceasta a ajuns la o medie de 558 centrimetri cubi.

La copiii născuți cu o săptămână înainte (38 de săptămâni) de media celor din grupul de cercetare, creierul era cu 5% mai mic decât la aceștia, însă la finalul celor 3 luni diferența dintre dimensiunile copiilor născuți la termen și a celor prematuri a devenit mult mai mică. Prematurii nu au recuperat în cele trei luni diferența, însă rata de creștere cerebrală a fost mult mai accelerată decât la copiii născuți la termen. (4), (5)

Procesarea informațiilor

În ceea ce privește viteza de funcționare, creierul unui nou-născut procesează informațiile mult mai lent decât o face un creier adult, fiind de 18 ori mai puțin eficient. Viteza maximă de procesare a informațiilor va fi atinsă abia la vârsta de 15 ani. (3)

Nou-născutul vede, aude, miroase și răspunde la atingere. Imediat după naștere, conexiunile neuronale care încep să se formeze îl ajută să își dezvolte și aceste simțuri. (6)

Până la naștere, doar trunchiul cerebral și măduva spinării sunt bine dezvoltate, în timp ce cortexul și sistemul limbic sunt încă primitive. La scurt timp după naștere, trunchiul cerebral și măduva spinării controlează încă majoritatea comportamentelor nou-născutului: plânsul, mișcările mebrelor și trunchiului, somnul, hrănirea. Se consideră că inclusiv urmărirea unui obiect cu privirea sau întoarcerea privirii către chipul mamei sau tatălui ar fi controlate de circuite vizuale de la nivelul trunchiului cerebral. (7)

Deși imatur și incă insuficient dezvoltat, creierul nou-născutului îi oferă acestuia posibilitatea să învețe încă din primele momente de când vine pe lume. Mai mult, creierul va cunoaște o perioadă prolifică de dezvoltare și o evoluție în următorii ani.

Bibliografie:
(1) Five Numbers to Remember About Early Childhood Development, link: http://developingchild.harvard.edu/resources/five-numbers-to-remember-about-early-childhood-development/
(2) Children and Brain Development: What We Know About How Children Learn, link: https://extension.umaine.edu/publications/4356e/
(3) When is the brain fully developed?, link: https://www.zerotothree.org/resources/1371-when-is-the-brain-fully-developed
(4) Babies` Amazing Brain Growth Revealed in New Map, link: http://www.livescience.com/47298-babies-amazing-brain-growth.html
(5) Structural Growth Trajectories and Rates of Change in the First 3 Months of Infant Brain Development, link: http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1893442
(6) FACT SHEET: STAGES OF BRAIN DEVELOPMENT, link: http://www.cyf.govt.nz/documents/info-for-caregivers/fds-cd-stages-of-brain-dec11-hu.pdf
(7) How developed is the brain by birth?, link: https://www.zerotothree.org/resources/1377-how-developed-is-the-brain-by-birth
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp